• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
kabel96 - специалист
Дайте идея с какво да изчистим един казан за ракия.С тия домашни препарати не става.Пробвах и с спрей за керамични плочи и спрей за карбуратори пак не става.
Стефко - специалист
Най напред го намокри обилно с вода. След това остъргваш с нож колкото може повече, без да нараняваш метала. След това шлайфаш с намокрена шкурка с едрина 180. И накрая шлайфаш с домакинските гъби, но не с дунапрена, а с обратната страна.

За да не ми загаря казана, аз вече практикувам да изварявам само течната фракция. Твърдата прецеждам и пресовам.
Фло - специалист
Сода за дъски /натриев карбонат/ е много стар домашен препарат и много ефективен за тази цел.
lov - майстор
Има един израелски препарат за загорели тенджери. Продава се по магазините. Към 5 лева е опаковката черна туба с помпа. Напръскваш и чакаш към 20-30 минути.
Има и друг вариант но е малко опасен ако не знаеш как е заварен казана. Става само ако заваряван с месинг. Загряваш с пърлачката докато доизгори всичко. И после с тел за съдове.
Аз ползвам такава домакинска тел като я затискам с една стара метална четка за за бормашина. За 5 минути и с помоща на бормашината светва като нов.
А прави се на мокро. Трябва да да има малко водичка на дъното.
kuger - майстор
Действителен случай, пред мен. Предишния мераклия за ракия /то стана рима/ сложил на дъното на казана някакъв чувал, ама май от нещо изкуствено. Уж да не загори. Такова мазало беше, че не ти е работа. Казанджията ме засили за сноп лозови пръчки, от резитбата. Даде им огъня при празен казан. Отлепяше се на големи люспи. Като изгоряха пръчките, ливна вода вътре и казана светна. Това беше по соц. време, сега не знам някой дали ще си изтезава казана така.
:drinkers: , и не загаряйте казаните!
hladnia - специалист
kabel96 написа:
Дайте идея с какво да изчистим един казан за ракия.С тия домашни препарати не става.
Преди да измислят препаратите за улеснение на домакините, БАБИТЕ действаха така.
Накисване на съда със топла вода да престои повече време, и после със една шепа пясък и парцал се разтрива до блясък .
:-D :drinkers:
valentin112 - специалист
А като превнтивна мярка /гледах го това наскоро/, казанът се замазва с кал от жълта пръст преди запалване на огъня. После измиването му е детска играчка...П П...това е само за предпазване от нагар от външната страна.
Последна промяна от valentin112 на вт ное 08, 2011 10:18 am, променено общо 1 път.
ZMeyGorianin - майстор
Казана ти ще го изчистиш по един или друг начин, но за в бъдеще си отрежи една ламарина / поне 1мм./ с диаметъра на казана и я подложи под него. Става и дъно от варел. Или вътре можеш да сложиш второ дънно от надупчена медна или неръждавейка ламарина на разтояние 5см. Така едрия материал няма да опира на дъното и да загаря колкото и силен да ти е огъня! А най-добре е да го прецедиш и пресоваш преди варене и да сложиш само течноста.
kabel96 - специалист
На всички които отговориха ще получат мостри от казана като минават на сам.Казаните са професионални но има нещо сбъркано май в конструкцията им.Облечени са с огнеупорни тухли и вата отвън а огъня ги облизва целите и явно някъде там е проблема защото загарят и отгоре и се напластява на извивката.В общи линии нищо не помага освен търкането.Сега съм купил от Керхер професионален препарат за сажди и загоряло който е сертифициран за хранителна промишленост и ще го пробвам и него.
ZMeyGorianin - майстор
А-а-а що не се уточни досега бре колега, че ставало въпрос за загорял /опушен/ от вън казан. Виждал съм такъв подвижен и собственика му го миеше с водоструйката. Всичко по-едро пада. Е не лъсва като "месечина“, но не е и необходимо!. Важното е да паднат едрите люспи сажди, които са причина за по-малка топлопроводимост!
  • 1
  • 2

Тема "Чистене на загоряло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: