Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
valmet - специалист
Привет,колеги!
От скоро имам проблем с фотоапарат Sony DSC-S 600.Ето и как изглежда сапунерката:

Изображение

Проблема се състои в това,че когато снимам в добре осветена обстановка проблем няма,но когато се снима в стая,с не достатъчна светлина със светкавица се получават на изображението някакви странни петна.Ето и една от снимките с проблем:
Изображение

Само да поясня,че обектива на фотоапарата,е почистван добре и не е замърсен външно за да се получат петната на снимката.
Зная,че във форума има колеги,които са навътре в материята с фотоапарати и моля за съвет!
sstefanov - майстор
Според мен това са прашинки, според някои хора са други неща ...
valmet - специалист
sstefanov написа:
Според мен това са прашинки, според някои хора са други неща ...
:-D Зависи от гледната точка!
Но преди да снимам почиствам добре обектива и въпреки това се получава това мазало.
ZMeyGorianin - майстор
Това са 'ДУХОВЕ" :lol: Тука една колежка разваляше магии преди време-вземи я потърси :idea:
sstefanov - майстор
Имам предвид не прашинки по обектива, а прашинки във въздуха, които се осветяват от светкавицата.
valmet - специалист
sstefanov написа:
Имам предвид не прашинки по обектива, а прашинки във въздуха, които се осветяват от светкавицата.
Хм,това е добра идея.Аз също си мислех преди време за това или да е влязъл прах от вътрешната страна на обектива.
ZMeyGorianin написа:
Това са 'ДУХОВЕ" :lol: Тука една колежка разваляше магии преди време-вземи я потърси :idea:
Това ще да е най-вероятната причина за проблема.Но,ако не установя причината,първо към теб ще се обърна да намериш въпросната дама,разваляща зли магии щом я познаваш! :wink:
inspo - майстор
Странно, но на мен все пак ми прилича на напръскано с нещо.
Огледа ли добре лещата на слънчева светлина?
Не знам дали е възможно, но ако лещата не е стъклена може да се е зацапала с нещо което да не
може да се трие.
Или да си я чистил с нещо което да не и понася?

П.П. Видях, че лещите са стъклени.
valmet - специалист
inspo написа:
Странно, но на мен все пак ми прилича на напръскано с нещо.
Огледа ли добре лещата на слънчева светлина?
Не знам дали е възможно, но ако лещата не е стъклена може да се е зацапала с нещо което да не
може да се трие.
Или да си я чистил с нещо което да не и понася?

П.П. Видях, че лещите са стъклени.
Адаш,по принцип гледам да пазя фината техника и внимавам,но съм сигурен,че обектива не е надраскан,зацапан или повреден механично.
Когато ми остане време,ще почистя стъклото с препарат или мокри кърпички за почистване на монитори.
Спомням си за снимка на колега и мой добър приятел,който беше пуснал тук във форума на подобна снимка като тази по-горе с такова петно.Но се оказа летяща твар :-D
Абе какво ли съм се затюхкал толкова!Ще проверя тезата на г-н Стефанов,после мога да се обърна към сервиз (евентуално,зависи от настроението) и накрая едно ново фото,уж за Коледа,но ще обикаля по обектите с мен :wink:
П.П-Да лещите са Carl Zeiss-glass
kirofabv - специалист
Въпроса може да ви се стори тъп, но - каква е влажността в това помещение?
Когато снимам в пещера със светкавица се получават абсолютно същите петна.
valmet - специалист
kirofabv написа:
Въпроса може да ви се стори тъп, но - каква е влажността в това помещение?
Когато снимам в пещера със светкавица се получават абсолютно същите петна.
Преди време бях купил термометър с влагомер,движеше се в границите на 45-55 %.Със сигурност не е влажно,понеже снимката е част от къща,а не сме започнали да шпакловаме,тогава влажността ще е съвсем друга.
Не мисля,че влагата е причина в моя случай.

Тема "Фотоапарат Sony DSC-S 600" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: