Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
ivanvasilev1970 - специалист
Здравейте,
в момента живея в панелен апартамент и когато ми се с налагало да дупча стена за да окача нещо не съм имал никакви притеснения. Проблема е бил пробиването на дупката.

Скоро ще се преместя в тухлено жилище и ме интересува има ли някаква особеност. Пробиването на дупката ще е доста по лесно, но каква е здравината?
Доколкото знам имало специални дщбели за тухлена стена...Чувал съм и за някакви химически анкери-пробива се дубката, после се впръсква нещо като течен цимент...
Как се преценява дали да се ползва само дюбел, или впръскване на разтвор?
Има ли някаква схема в зависимост от товара, който ще бъде окачен?

друг въпрос който ме вълнува-на терасата имам 5 см изолация. Ако искам да окача нещо-как се прави?има ли специални дюбели?
Благодаря
BanoTheWolf - специалист
Има различни видове дюбели за различни видове тухли - Итонг, керамични. Шкафовете, които закрепихме в кухнята ни, по спомен казвам, бяха едни бели като бургия и се натягаха в дупката с квадрат и после отгоре си навиваш винта - мърдане няма :) Поразпитай из железарските магазини :)
Svezar - специалист
Ами то зависи от какви тухли е тухленото жилище но и при най-кофтия за монтаж вариант-тухла четворка с достатъчно дълги дюбели и винтове обикновено няма проблеми /трябва и дълга видия :idea: / ! То се усеща като пробиваш с дрелката,ако мине много лесно и потъне в празното и няма как да преместиш дупката значи отиваш за специализирани дюбели с лепило ако мине с по-сериозно усилие и после потъне /хванеш една преграда на тухлата/ може да окачваш директно ако не е нещо много тежко, а ако мине през 2 трудни места /2 прегради на четворката/ спокойно слагай кухненските шкафове :wink:

Тема "Закрепване на обекти по тухлена стена, тухлена стена с 5 см?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: