Здравейте .Мераклия съм да си направя едно кошерче .По изпълнението на кошера въпроси за сега нямам
.Какво ми трябва освен пчела майка за да си направя пчелно семейство ? Четох че някакви отводки трябва ,ама вие кажете
.Поздрави .

skrijo написа:Други начини няма ли ?Има - да си уловиш рояк. Тук доста често през пролетта виждам по дърветата. Друг е въпросът дали ще се справиш..
skrijo написа:Здравейте .Мераклия съм да си направя едно кошерче .По изпълнението на кошера въпроси за сега нямамЗдравей, това, че имаш мерак е добре, но не си мисли, че като си вземеш един кошер и веднага ще потече мед. Ще те ориентирам набързо в нещата, виждам, че досега не си се сблъсквал с пчеларство, а имаш мерак. Първо с един кошер не се започва, трябва поне два или един работещ и една отводка. Вероятноста да избягат пчелите или да умрат през зимата е 50/50 затова трябва да имаш резерва за да продължиш. Не е само да вземеш кошер и готово трябва да си набавиш и инвентар, ако нямаш някой познат от когото да вземаш центрафуга/да центрафужиш питите/ ще трябва да си купиш, а това хич не е евтина инвестиция за един или два кошера. И сега най важното, провери първо дали не си алергичен към пчелна отрова/това е жизнено важно/, купи си малко литература или се порови в нета за да се запознаеш с какво се захващаш и как се отглеждат пчели. Ако имаш възможност почиракувай при някой пчелар да се пообучиш малко и да те въведе в занаята. Пчеларството изглежда лесно, но и при него си има тънкости и работа. И накрая, пчели се купуват пролетно време м.Април - началото на м.Май/след като презимуват/, има една приказка, че пилците се броят на есен, а пелите напролет. Ако си копуваш кошер, а това е задължително, гледай пчелите да са поне на 6-7 пити плътно покрити и майката да е снесла плътно пило поне на две. Можеш да започнеш и с две отводки на по три пити, но ще трябва да храниш здраво и ще чакаш мед догодина, най рано на есен, ако ги засилеш добре и успеят за последната паша да станат. Един работещ кошер с пчели върви м/у 70-130лв., но това е оринтировъчно зависи какво ще намериш, а отводките са около30-40лв.Успех.Какво ми трябва освен пчела майка за да си направя пчелно семейство ? Четох че някакви отводки трябва ,ама вие кажете
.Поздрави .
Stefan_62 написа: Здравей, това, че имаш мерак е добре, но не си мисли, че като си вземеш един кошер и веднага ще потече мед. Ще те ориентирам набързо в нещата, виждам, че досега не си се сблъсквал с пчеларство, а имаш мерак. Първо с един кошер не се започва, трябва поне два или един работещ и една отводка. Вероятноста да избягат пчелите или да умрат през зимата е 50/50 затова трябва да имаш резерва за да продължиш. Не е само да вземеш кошер и готово трябва да си набавиш и инвентар, ако нямаш някой познат от когото да вземаш центрафуга/да центрафужиш питите/ ще трябва да си купиш, а това хич не е евтина инвестиция за един или два кошера. И сега най важното, провери първо дали не си алергичен към пчелна отрова/това е жизнено важно/, купи си малко литература или се порови в нета за да се запознаеш с какво се захващаш и как се отглеждат пчели. Ако имаш възможност почиракувай при някой пчелар да се пообучиш малко и да те въведе в занаята. Пчеларството изглежда лесно, но и при него си има тънкости и работа. И накрая, пчели се купуват пролетно време м.Април - началото на м.Май/след като презимуват/, има една приказка, че пилците се броят на есен, а пелите напролет. Ако си копуваш кошер, а това е задължително, гледай пчелите да са поне на 6-7 пити плътно покрити и майката да е снесла плътно пило поне на две. Можеш да започнеш и с две отводки на по три пити, но ще трябва да храниш здраво и ще чакаш мед догодина, най рано на есен, ако ги засилеш добре и успеят за последната паша да станат. Един работещ кошер с пчели върви м/у 70-130лв., но това е оринтировъчно зависи какво ще намериш, а отводките са около30-40лв.УспехЦентрофугата ще си я направя от неръждавейка все пак сме в направи си сам
п.п И първо почети и се поучи и след това си сбъдни мерака. И като начало започни с Дадан-Блат
skrijo написа:Центрофугата ще си я направя от неръждавейка все пак сме в направи си самСтава и сам да си я направиш, стига да имаш материалите и откъде да вземеш размерите не е сложно. По принцип вида кошер се определя от региона където се отглеждат пчелите, но това не е задължително. Разликата м/у двата вида е, че при Лангстрот рут/или така наречените многокорпусни/ се използват едни и същи рамки в плодника и магазина/те са еднакви/, докато при Дадан-Блата са различни в плодника и магазина/има разлика в размера/. При работа Дадан-Блата са по лесни за работа от многокорпусните и при положение, че ти е за първи път ти препоръчвам да започниш с Дадан-Блат, а впоследствие ако решиш може да си направиш и Лангстрот рут. От нета можеш да получиш доста информация за направата и на центрафуга и на кошери, но е хубаво да гледаш от готови при направата. Отводкат е един вид изкуствено роене на пчелното семейство/за увеличаване броя на семействата и най вече за предотвратяване на естественото роене на кошера и предотвратяване от загуба на пчели, а в някой случаи на цели семейства/, но за да не ти обяснявам на дълго и на широко, погледни тук:http://pchelite.info/izkustveno-razmnoj ... -semejstva , всичко е обяснено. Както ти казах в предният си пост първо се порови в чичо Google там ще намериш доста отговори на въпросите си, но мисля, че вече си го направил щом си решил да се занимаваш с пчеларство, купи си някоя книжка за отглеждане на пчели да попрочетеш и най-вече ако имаш възможност иди при някой стар пчелар да ти обясни за какво става на въпрос практически. Аз се занимавам с пчеларство от 10г. и все още дето се казва се уча. Ако мога да ти бъда с нещо полезен питай..Не съм алергичен към пчели .Кошерите мисля аз да си ги направя (два по твоя препоръка).Лангстрот рут не са ли по-добри за отглеждане на пчели ? Какво означава отводки ? Благодаря много за тези съвети
.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: