Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
ivanrib - помощник
Здравейте. Предстой ми усвояване на таванско помещение но за целта трябва да направя стълби. Поради това в момента съм в дилема дали да изрежа отвор в плочата с размери 180 см.х 80 см. или да изградя стълбищно помещение на терасата в хола.Първият вариант е икономически по изгоден, но дали няма да се наложи да изливам колона? Вторият вариант е по-скъп, а и ще ми отнеме повече време, имам и притеснения за плочата на терасата дали ще издържи тежестта на конструкцията /тип сандвич панели/.

Прикачен файл

IMG_0102.JPG

Прикачен файл

IMG_0100.JPG

Прикачен файл

IMG_0109.JPG

Прикачен файл

IMG_0105.JPG

Прикачен файл

IMG_0104.JPG
Последна промяна от ivanrib на съб фев 16, 2013 7:49 pm, променено общо 1 път.
fox_vt - майстор
Колко е дебела плочата която мислиш да режеш и колко квадрата е помещението?Не виждам да има пояси по стените плочата продължава ли към друго помещение.Според мен не е проблем изрязването но може да сложиш и колона на ъгъла на среза така или иначе няма да ти пречи.И каква е арматурата в плочата че забравих да попитам също?За терасата също каква дебелина е и каква арматура има,санвич панелите са леки основното тегло ще е от останалата конструкция и дограмата.
VLADO66 - майстор
Вътре,вътре :wink: Подпираш на на 3 места през 60см. по дългата страна с метални тръби/шпризи/ с пети 10/10см. отгоре и отдолу.
ivanrib - помощник
Плочата е 8 см. дебелина арматурата е 6 мм. през 10 см. Плочата е на цялата къща, а отвора се пада горе - долу в средата.
За терасата - дебелина 10 см. арматура 8 мм. през 10 см.

Прикачен файл

IMG_0008-2.jpg терасата
fox_vt - майстор
Щом плочата е цяла няма проблем да изрежеш даже и без да слагаш колона,ти си реши дали ще сложиш или не.На терасата гледам че имаш колони от тръби ако не са временни те ще поемат тежеста все пак панелите с които ще заградиш са доста леки.
ribnikolaevi - майстор
Първият въпрос е какво имаш предвид пор "рязане"? Как точно смяташ да изрежеш?
Вторият е: дай схема на опирането на плочата, както и къде ще е отвора. Не знам колегата на какво основание ти дава такива смели съвети да решеш, но имай предвид че не е толкова безпроблемно да махаш конструктивни елементи, или да ги променяш, включително и плоча.
Така че, отговори на въпросите като начало.
ivanrib - помощник
Под рязане имам предвид рязане. Смятам да изрежа плочата с машина за рязане на бетон.
Под "опиране" сигурно имаш в предвид разпределението на стените на който лежи плочата.
Колоните не са временни, пълни са с бетон и арматура която е хваната за тази на терасата. Имат стъпки в основата 100см.х100см.х100см.

Прикачен файл

разпределение на етажа.png
разпределението на стените в червено е отвора които смятам да изрежа
разпределение на етажа.png (10.16 KиБ) Видяна 9103 пъти
ribnikolaevi - майстор
Тъй като стените ти са от тухли четворка, това са неконструкивни елементи. Затова е важно опирането в ст.б. елементи като греди и колони. Допълни/промени схемата. Знаеш ли каква е армировката в плочата (армировъчен план)?

Имаш ли нещо против някаква конструкция да "увисне" отдолу на плочата?
ivanrib - помощник
Това което знам за армировката съм го написал по-горе.
Не те разбирам какво имаш в предвид "някаква конструкция да "увисне" отдолу на плочата".
Колоните ги отбелязвам на схемата, като в средата са земетръсни шайби.

Прикачен файл

разпределение на етажа.png
разпределение на етажа.png (10.14 KиБ) Видяна 9077 пъти
fox_vt - майстор
На тази схема плочата на цялата къща една ли е,в смисъл монолитна лята на цяло?Ако е така мнението ми е че няма проблем да се среже отвора.

Тема "изрязване на бетонна плоча или ...- съвет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: