• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Как да запълня фугите в старо дюшеме над гредоред за да положа балатум?
EDI - майстор
Нут и перо ли е дюшемето и колко са големи фугите.
EDI написа:
Нут и перо ли е дюшемето и колко са големи фугите.
Не зная. Къщата е строена 1910 г. Дъските са боядисани. На някои места фугите са 2 см.
Чувала съм, че се прави някаква смес с дървени стърготини.
EDI - майстор
2 см са много за запълване.Най-вероятно са редени дъски без сглобка.Ако не е изгнило, провери къде скърца и го укрепи, след това отгоре сложи ПДЧ, ОСБ, QSB или шперплат да речем и си решаваш проблема.
EDI написа:
2 см са много за запълване.Най-вероятно са редени дъски без сглобка.Ако не е изгнило, провери къде скърца и го укрепи, след това отгоре сложи ПДЧ, ОСБ, QSB или шперплат да речем и си решаваш проблема.
Благодаря! Как да го укрепя, или да търся дърводелец? А какво означават съкращенията?
EDI - майстор
Ако скърца някъде, с видии го укрепваш към дървената скара отдолу, също така става с полиуретанова пяна - правиш дупка и пълниш с пяна.Тези съкрашения означават различни видове плоскости, които се продават на пазара.
Ще се възползвам от Вашите съвети, за които сърдечно Ви благодаря!
EDI - майстор
А отдолу под дюшемето как е положението.Ако го правиш, виж дали няма влага.
tysonlkr - специалист
Колегите са дали решенията за скърцането на дюшемето. Но според мен идеята да се слага балатум върху дюшеме не е много добра. Според мен балатума отгоре ще доведе до бързо изгниване на дюшемето и много скоро ще се наложи подмяната му или полагане на някаква друга подова замазка.

Защо точно балатум искате да слагате върху дюшемето?
kam34 - специалист
Тази година махах балатум сложен върху чамово дюшеме преди 30г. По дюшемето нямаше никакви повреди и загниване. Това може да стане евентуално ако дъските не са изсъхнали и се покрият с балатум отгоре. Но 100 годишни боядисани дъски да се мухлясат че били покрити е просто смешно. Щом са изкарали 100 и нямат повреди няма причина да не изкарат и още 100 с или без балатум.
  • 1
  • 2

Тема "Полагане на балатум върху старо дюшеме" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: