Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
nikibol - специалист
Здравейте.
Купих и налепих на тавана от плоскостите.. стеропорените с големина 50 на 50.
Взех и лайни за да оформя разстоянието между тавана и стената. Започнах да ги слагам и като стигнах до ъгъла /90 градуса/ запънах. Пробвах, зарязвах ги как ли не, но не можех да напасна лайсните на ъгъла. Някой може ли да сподели, как се прави напасването на лайсните на ъгъл от 90 градуса. Имам и два ъгъла по 45 градуса ... как да ги направя и тях. Ако има снимков материал ще е добре.
Благодаря Ви предварително.
mcm - специалист
Това упражнение го правих миналата година. Первазите ми сключват ъгъл стена таван 45 градуса. Как ли не ги зарязвах, не пасват, стените панел и те не сключват точно прав ъгъл. Накрая на едната стена оставям перваза без да го режа под ъгъл, плътно до другата стена. А на съседната стена го рязах под 45 градуса спрямо наклона на насрещният. И взе че се получи, рязането става с макетен нож, а очертаването с прав ъгъл /гьония/ , има опция за 45 градуса.
За ъглите от 45 гр. бих импровизирал нещо на място, иначе има един прост инструмент нещо като раздвижен ъгъл, не се сещам как точно се казваше, нещо от тоя род

http://www.beta-tools.bg/article.php?id=1672A
marian1 - майстор
я вземи една тел - огъни я по стената - отрежи едното парче под 45 - сложи в телта - бележи - остана да изрежеш остатъка... ако все пак не се справиш, шпакловай с акрилен силикон - а ако все пак не се справиш и тогава - ами оцвети поне перваза с латекс :wink:
miliad - майстор
Някой от форума го беше обяснил, и аз го правих успешно. Вземаш два равностранни триъгълника(45гр ъгъл) от книжарница. Поставяш профила на равна повърхност и от двете му страни притискаш триъгълниците и гледаш да бъдат успоредни един на друг.После режеш с ножа като го плъзгаш по кантовете на двата триъгълника и получаваш ряз 45 гр.Това е за 90гр ъгъл на стената.
За дръг ъгъл става с напасване и неколкократно рязане :-D
bulhomes2 - майстор
Мойте ги правих с такова и макетния нож. Оставям по-дългата част с 1 мм по-дълга и от натиска срязаните части си пасват.
Изображение
anidb1973 - напреднал
Една идея и от мен отиди при някой дограмджия и го накарай да ти среже три парчета винкел 30/30 и дължина 10/15см.единия да е за вътрешни ъгли втория за външни и един прав за наставяне на первазите . с тези ъгли и макетния нож енаправо песен.

Тема "Относно зарязването/пасването/ на ъглите - таванни первази." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: