• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Здравейте!
В една преградна стена направена от итонг имам пукнатини.Разрових ги и забелязах,че не са застъпвани тухлите и най-вероятно е от това.Та интересното е,че тази пукнатина през деня се свива,а през ноща се отваря.Някой сблъсквал ли се е с това.
galin56 - специалист
napsi написа:
Здравейте!
Та интересното е,че тази пукнатина през деня се свива,а през ноща се отваря.
:shock: :shock: :shock: Ха сега де, и на мен като лаик в зидарията ми стана доста интересно.
fox_vt - майстор
По скоро топлинно разширение освен да пробваш да шпакловаш със мрежа,колко е широка пукнатината все пак?
Като поизрових пукнатината я напълних с шпакловка или каменит нямам спомени.Отгоре мрежичка и шпакловка :)+ винилов тапет.Сега тапета през деня се сбръчква покрай пукнатината,а вечер се опъва :).Мн е яко.Не му се притеснявам,просто ми е мн странно как тази пукнатина се влияе от ден и нощ.Лятото си мислих,че е от жегата и по хладното през вечерта,но сега климатика си дъни нон стоп на 21гр.
Пукнатината е около 1-1,5мм.максимум.
driver - помощник
Итонга няма такова топлинно разширение.По-скоро основата върху която е построена стената.След като е преградна ,а не външна не схващам и разликата между деня и нощта.
Итонга не се цепи и задължително през фугата между тухлите.Моята къща е строена с итонг и при слягане се получават много тънки пукнатини но направо в една линия през целия зид а не непременно през фугите.
Шпакловане с лента е безмислено.Ако фугата мърда ,лентата няма да я задържи,а ще се нагърчи и надигне.
Забъркай малко гипс и сложи на 2-3 места през пукнатината проби.Така по добре ще проследиш кога и колко се отваря пукнатината.
Проследил съм мн добре(повече от 3 години може би)
Твърдо казвам пре зденя е нормално,вечер се отваря.
kozl - майстор
Тази пукнатина направо е станала дилатационна фуга. С каквото и да я обработваш пак ще работи. А каква е конструкцията на сградата? :?
Сградата е кооперация на 4 етажа,строена преди 15тина година и всички стени са от тухла четворка.Тази стена е допълнително правена от предните собственици,но мн некъдърно :)
Общо взето съм се примерил,но следващия ремонт или ще я правя на ново или ще я облепя с гипсокартон.
Просто ми е интересно защо се влияе от ден/нощ.Ето сега е към 10 сутринта и тя се е свила до нормално положение,но към 7-8 вечерта ще започне да се отваря.
root666 - специалист
Хоризонтална или вертикална е фугата?
  • 1
  • 2

Тема "Пукнатина в итонг" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: