http://de.wikipedia.org/wiki/Kompostierung
http://en.wikipedia.org/wiki/Composting
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
3 мнения в "как се прави компост"
Creator
- напреднал
- Мнения: 23
Правиш следното:
сковаваш от стари дъски нещо като кафез с размери 2 x 2 метра и височина 1 м (приблизително и според мястото в градината).
Кафез заради необходимото проветряване от всички страни,
най-долната дъска на кафеза да е подвижна, за да можеш от там да вадиш готовата пръст
Oтпадъцита да са по възможност дребно нарязани:
затова косиш по-често, иначе процесат на гниене се удължава.
по-добре е листата малко да изсъхнат там където са паднали и после да ги добавиш. Листата гният по-бавно, но пак увеличават обема и улесняват притока на кислород.
Oкосената трева я слагаш веднага - тя се превръща много бързо в силаж, сляга се, малко понамирисва неприятно, но това значи, че компостат работи
Xранителни отпадъци:
можеш да слагаш зеленчукови остатъци и употербаявно кафе (примамва червеите), но избягвай продукти от животински произход, защото много бързо се появяват нежелани консуматори - мишки, плъхове, птици
Някъде след една година компостат е готов и можеш да вадиш от готовата почва от долната страна.
Ако имаш проблеми в началото - по магазините има специални добавки за копостиране, които улесняват развиването на бактерии.
Успех

сковаваш от стари дъски нещо като кафез с размери 2 x 2 метра и височина 1 м (приблизително и според мястото в градината).
Кафез заради необходимото проветряване от всички страни,
най-долната дъска на кафеза да е подвижна, за да можеш от там да вадиш готовата пръст
Oтпадъцита да са по възможност дребно нарязани:
затова косиш по-често, иначе процесат на гниене се удължава.
по-добре е листата малко да изсъхнат там където са паднали и после да ги добавиш. Листата гният по-бавно, но пак увеличават обема и улесняват притока на кислород.
Oкосената трева я слагаш веднага - тя се превръща много бързо в силаж, сляга се, малко понамирисва неприятно, но това значи, че компостат работи
Xранителни отпадъци:
можеш да слагаш зеленчукови остатъци и употербаявно кафе (примамва червеите), но избягвай продукти от животински произход, защото много бързо се появяват нежелани консуматори - мишки, плъхове, птици
Някъде след една година компостат е готов и можеш да вадиш от готовата почва от долната страна.
Ако имаш проблеми в началото - по магазините има специални добавки за копостиране, които улесняват развиването на бактерии.
Успех

Тема "как се прави компост" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!