Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Mega - специалист
Здравейте на всички,

Искам да ви попитам. Има ли проблем да сложа 120 литров бойлер на тухлена стена? Чувам, че можел да падне? Ако може да се сложи да ми препоръчате с какви дюбели?

Предварително ви благодаря!
SHL - специалист
Mega написа:
Здравейте на всички,

Искам да ви попитам. Има ли проблем да сложа 120 литров бойлер на тухлена стена? Чувам, че можел да падне? Ако може да се сложи да ми препоръчате с какви дюбели?

Предварително ви благодаря!

Здравей,
има едни закривени винтове, като куки L-образни. Гледаш да не са по-малки от ф10 и по къси от 12см. Взимаш си и хубави дюбели - Фишер, например. Това ще издържи. Естествено зависи и колко ти е дебела стената ?! Друг вариант е да пробиеш стената през цяло и да прекараш железа със заварени планки на тях. На другия край заваряваш, по късо желязо за да се получи кука и след това окачваш бойлера. Тук начина е следния: 1. Пробиваш с бургия ф12; 2. Набиваш бетонно желязо ф14; 3. Заваряваш от едната страна планките; 4. Прибутваш го да влезе, около 1см. под мазилката ( за да не се вижда после ) и режеш от другата страна желязото, така че края му да остане да стърчи около 2см. навън от мазилката; 5. След това заваряваш двете по-къси железа, които не трябва да са по-дълги от 3 - 4см. и така получаваш куките; 6. Монтираш спокойно бойлера !
Mega - специалист
Благодаря за отговора.

Идеята е, че от обратната страна ми е коридора на антрето и не искам да излиза от другата страна. Иначе стената е масивна тухлена стена от големите тухли!
UNIOR - модератор
Дубели с метален връх, например "ТОХ" , с такива се монтират външните тела на климатиците.Разработени са специално за тухла.
Мисля че ще ти свършат работа.
burningice - специалист
имам 120л бойлер закачен на 4-ка тухлена стена със 2 шпилки ф16 и 4 гайки
null - специалист
А пък моя е на "някакви" дюбели купени от железарията.
Казах му на човека за какво са ми и той ми ги даде.
Вярно - стената е тухла четворка и дюбелите са 12мм x 12см ама са пластмасови и с винтове с глава като на болт. Държи се само на болта и главата му пречи да излезе (не, че се опитва да излезе де). Не е мръднал вече 5 години.
В началото малко бях песимист относно закрепването. Обаче като го сложих и увиснах на окачването и напълних бойлера вече не се занимавах с него. И аз мислех със шпилки, които да излизат от другата страна на стената и там с планка, ама това в момента е много здраво. Сигурен съм, че няма да мръдне докато аз не реша да го извадя.
При бойлера натоварването не е на изваждане, така че според мен държи, а и никой не го дърпа за да може евентуално да му падне на главата - високо под тавана е вертикален бойлер.
jel4o - специалист
Моят 120л. бойлер е закрепен на 2бр. шпилки 14мм. които минават през цялата стена/ед. тухли/ вече 6год.
Аз също обмислях варианта с дюбели,анкер болтове и др. но ме увериха че най сигурно е с болтове или шпилки през цялата стена без никакви метални планки.

Тема "120 л. бойлер на тухла?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: