Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
ribnikolaevi - майстор
Имаше една тема навремето за врата на тераса с отваряне навън. Май обаче изчезна при една от атаките върху сайта. Затова отварям нова тема. Направиха ми вратата както искам - да се отваря навън. Но възникна следния проблем: При затворено положение на дръжката, тя е много близо до стената, неудобно и неминуемо ще доведе до повреда върху боята и шпакловката.
Прикачен файл:
дръжка.JPG
дръжка.JPG (15.39 KиБ) Видяна 6372 пъти
Има ли вариант да се завърти на някакъв градус тази дръжка, така че при затворено положение да не е толкова близо до стената?

Ето какъв е обкова:
Прикачен файл:
дръжка 2.JPG
дръжка 2.JPG (12.43 KиБ) Видяна 6372 пъти
Прикачен файл:
дръжка 3.JPG
дръжка 3.JPG (55.71 KиБ) Видяна 6372 пъти
velsi - Почетен майстор
Имаш дръжки и от двете страни нали? Няма как да го промениш. Това е така наречената "мартина с изместен център" и устройството й е такова. Дръжката си е дръжка, каквото и да я правиш все ще си е там.
tarlyo - специалист
Обкова работи само на 90° при нормално отваряне и на 180° при двуосово отваряне. С опциите на обкова няма как да стане това което искаш. Ако успееш да усучеш квадрата под някакъв градус, ще постигнеш целта си, но ме съмнява да успееш. Ако все пак решиш да пробваш, го извади от дръжката. А иначе на такава врата се монтира мартина с изместен център, която отдалечава дръжката от касата, но не съм сигурен колко беше точно. Намират се вече и по "изкелифинчени" дръжки за тази цел, ако намеря снимка ще кача.
ribnikolaevi - майстор
Първо да благодаря за бързата реакция на отговорилите!

Готов съм да положя усилия, за да реша проблема. Може и квадрата да усуча, може и да дам да ми го фрезовт наново или да го отлеят. Мисля и дали може да се завърти тази "шайба" на 45 градуса, както съм показал на снимката по-долу?
Прикачен файл:
%203_1~1 arrow.jpg
%203_1~1 arrow.jpg (69.07 KиБ) Видяна 6330 пъти
Писалите дотук са наясно какво питам, но все пак за пълнота да кача снимка какво искам да стане. По-долу съм показал как искам (приблизително) да е положението на дръжката при затворено положение.
Прикачен файл:
_1_~1 purpose.jpg
_1_~1 purpose.jpg (31.17 KиБ) Видяна 6330 пъти
comunikator - специалист
Къде е касата на вратата??
Мен ми изглежда цялата в замазка?
ribnikolaevi - майстор
На терасата е, отваряне навън, снимката е отвътре навън. Причината е, че стандартният монтаж много стесняваше вратата.
VLADO66 - майстор
Ако можеш да махнеш металната втулка и да нарежеш нови зъбчета :?
ribnikolaevi - майстор
Нещо такова мисля и аз. Но чакам мнението на някой дограмаджия. :? Да каже правилно ли е все пак. Иначе може и нова втулка да се направи, предполагам?
Дайте идея как могат да "разглобя" двете втулки, за да завъртя едната спрямо другата на 45 градуса примерно.
Явно е, че двете втулки са прищипани и захванати една към друга механично.

Прикачен файл

%203_1~3.jpg
%203_1~3.jpg (70.14 KиБ) Видяна 6287 пъти
VLADO66 - майстор
Другия вариант е ако можеш да извадиш квадрата и да го усучеш леко на менгеме
EDI - майстор
Трудно ще го усуче, 8 мм са, може да го среже и да го завари с необходимото завъртане на двете парчета, после малко шлайфане с флекса.

Тема "промяна на ъгъла на дръжката на ПВЦ дограма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: