• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
gandonov - специалист
Преди време, в тази тема (http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=18196), се обсъждаше въпросът "какъв фотоапарат да си купя?"
Та там имаше една мисъл, че компонентът от критично значение е задапаратното устройство.
А въпросното "устройство" най-трудно се поддава на upgrade. :)

Затова реших да нахвърлям няколко размисли и практически напътствия относно цифровата фотография. Ръководството все още е на етап "чернова".
Можете да го свалите в: Ще се раздвам да чуя мнението ви. Приемам всякакви критики и предложения.

Символите ### в документа означават, че има още за писане на това място.
Надявам се следващите дни ръководството да придобие по-структуриран и завършен вид.
Приятно четене :)

П.П. Малко снимки за разглеждане - http://212.50.14.233/gallery2/main.php
Най-добре се разглеждат като slideshow. Вижте долната снимка.
Изображение
Последна промяна от gandonov на чет авг 26, 2010 1:30 pm, променено общо 2 пъти.
sspoko - специалист
ПОЗДРАВИ ЗА ТРУДА ОЩЕ НЕ СЪМ ИЗЧЕЛ ВСИЧКО ОПРЕДЕЛЕНО ДОКЪДЕТО СТИГНАХ Е ДОБРО. НО ВЪВ PDF СТР. 2 И 3 ИЗЛИЗАТ ПРАЗНИ НЕЩО СЕ ГУБИ КОРЕГИРАИГО АКО Е ВЪЗМОЖНО.
trevora - специалист
Едно огромно БЛАГОДАРЯ!!! :)
gandonov - специалист
Привет отново,

Просто искам да кажа, че теоритичната част (първите 9 страници) на въпросното ръководство вече доби сравнително завършен вид. Адресът от който можете да го свалите си е същият.
Вече съм се насочил към "практическата част". В нея смятам да опиша конкретни примери.

Ще се радвам, ако хвърлите едно око и си кажете мнението.
Приемат се всякакви "предложения за подобрения", критика или идеи какво да се покаже на практика.

Приятно четене. :)
toni0511 - напреднал
Ясно че си навътре в тази тема. Ще бъде полезно за всички като мен които снимат без да имат големи познания. Съвети от типа какъв фотоапарат да си купи /в зависимост какво предпочита или желае да снима/човек,също ще са полезни. Имам предвид (ако сте любител,купете си апарат с еди колко си мегапиксела , ако предпочитате детаили.........) :yes:
marabura - напреднал
e па бива като за начинаещи ... евала за труда :)
На места даже задълбаваш в някой подробности, които начинаещ едва ли ще схване, ама нека има. Тя темата е безкрайна и има мноого аспекти ...

само туй що?
Не използвайте оптичен zoom, освен в крайни случаи.
Всеки обектив си има силни и слаби места - комбинация от бленда и зуум. Бих казал, ако се гони качество, че трябва да си познава човек обектива и да ползва силните му страни.

и бих добавил, че който иска да се учи да снима трябва много да снима, да анализира сниманото и да гледа майсторите как снимат (качествени сайтове за това бол). В началото бива да се понаучат и основните неща за композиция и осветление.
mim - специалист
може би е искал да каже "не ползвайте цифров зуум"
gandonov - специалист
Благодаря за съветите.

Относно оптичния zoom. Написал съм следното:
Не използвайте цифров zoom.
Компютърните алгоритми за интерполация са много по-добри от вградените във фотоапарата ви (виж т.2.2.).
Не използвайте оптичен zoom, освен в крайни случаи.
Приближете се, ако искате да снимате обекта в близък план. Оптичното приближаване дава по-лоши резултати в сравнение със снимане отблизо. То се използва единствено при физическа невъзможност да се доближите или от съображения за вашата безопасност.
Оптичното приближаване дава по-лоши резултати в сравнение със снимане отблизо, защото апаратът снима с по-малък ъгъл и съответно улавя много по-малко светлина. Казано с други думи: "приближената" снимка е с много по-високо ниво на шум, в сравнение със снимка "отблизо". Това е особено забележимо при сцени със слаба осветеност. Освен това, всяко "потреперване" на апарата се умножава по числото на оптичния zoom.
Това, че имате добър обектив не означава, че трябва да го ползвате когато ви хрумне. Ползвайте го само при необходимост.
Колкото и да е добър - пак ще прави по-лоши снимки в сравнение с "близките снимки".

Извод: Ако искате да снимате вратата на сградата отсреща - не използвайте zoom. Просто се разходете до нея. Но ако искате да снимате свиреп тигър, крокодил или тъщата - по-безопасно е да разучите възможностите на обектива. :-D
mim - специалист
позволи ми да не съм съгласна с теб за оптичния зуум на... 50%
ще обясня защо

дългият обектив не замества физическото приближаване до обекта, това е на 100% така, но!...

използването на широк и дълъг обектив са 2 различни неща

разбирайте широк = на зуумаут, дълъг = зуумин

повечето сапунерки, ако не се лъжа, имаха еквиваленти на 24 или 35мм в късия си обхват, това е широкоъгълно до началото на нормално фокусно разстояние
повечето подобни обективи и "обективи" в широкия си край изтумбват обекта - бъчвовиден ефект, особено в примера за снимане на врата отблизо (повечето и не са коригирани срещу този ефект)
този бъчвовиден ефект, приложен върху човешко лице, е меко казано грозен, прави носа огромен, бузите широки, цяла или половин фигура изглеждат... +10-20кг, силно непрепоръчително в снимането на жени, особено от неопитен фотограф :)

да, това с трептенето на ръцете и оказването на влияние върху рязкостта на изображението е вярно при зуум-а, но това се дължи на: липсата на достатъчно светлина и/или липсата на статив

липсата на по-горните фактори НЕ е причина да не се използва зуум

малкият ъгъл на обектива не е фактор, колко светлина улавя матрицата, освен ако нямаш насрещен източник, обективът улавя точно толкова, колкото отразява обекта в кадър, освен ако не се смени обектива с такъв, на който качеството на светлопропускливостта на лещите е по-лоша, но в случая мисля говорим за несменяеми обективи. т.е. дали снимаме на зуумин или зуумаут един и същи обект в кадър изпълващ от край до край, то експозицията трябва да е еднаква (е стига фотографът да не препречва светлината с тялото си :) или има мъгла/мараня)

ето и малко подкрепа на тезата ти, че 2 стъпки напред са по-добре отколкото 20мм зуум:
един велик човек беше казал: ако снимката не е добра, значи не си бил достатъчно близо :)
2 крачки напред са възпитание у фотографа да търси по-доброто решение, не да разчита на глезотии
2 крачки напред са улавяне на събитие
2 крачки напред могат да са по-нестандартно решение
сигурно и други екстри има :)

моля вземи мнението ми предвид и коригирай
това не са мои заключения, а споделен опит и научено
едното не замества другото, просто не можеш да кажеш, че едното е панацея на всички проблеми, иначе до ден днешен щеше да има обективи с едно фокусно разстояние
;)
mim - специалист
авторът, да не се уплаши, само се опитвам да помагам :roll:
аз лично такова нещо не мога да напиша, защото нямам търпението
(а ще трябва, че ми предстои дипломиране)
  • 1
  • 2

Тема "Нетрадиционно ръководство за цифрова фотография - Draft" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: