• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Egoiz - напреднал
Имам няколко въпроса относно поставяне на хале.
1.Необходима ли е документация за поставянето на метално хале,ако квадратурата е от значение - 720 кв.м
2.Терена е равен.Как най лесно и евтино да мина за подова настилка.Естествено стъпките ще са бетонирани.
3.Освен подзиждане с тухли какво друго мога да ползвам за стените
4.Какво отопление ще ми препоъчате
п.п. Ако темата не е на мястото си моля модераторите да я изместят в правилния раздел
ribnikolaevi - майстор
Това ми прилича на постройка, така че - карай по ЗУТ.
Egoiz - напреднал
ribnikolaevi написа:
Това ми прилича на постройка, така че - карай по ЗУТ.
Дефакто ще се изисква разрешение или ....
hidrazin - майстор
Общо взето следваш правилото че в един двор може да наредиш само един ред тухли без проект, разрешително.... Ако обаче сложиш две тухли една върху друга си минаваш по каналния ред.
Чл. 151. (1) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., предишен текст на чл. 151, изм. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.) Не се изисква разрешение за строеж за:
1. външно и вътрешно боядисване на сгради и постройки;
2. подменяне на покривни материали;
3. вътрешни преустройства, при които не се:
а) засяга конструкцията на сградата;
б) извършват дейности, като премахване, преместване на съществуващи зидове и направа на отвори в тях, когато засягат конструкцията на сградата;
в) променя предназначението на помещенията и натоварванията в тях;
4. текущ ремонт на сгради, постройки, съоръжения и инсталации;
5. текущ ремонт на елементите на техническата инфраструктура по чл. 64, ал. 1, с който не се променят трасето и техническите характеристики;
6. текущ ремонт на пътища, с който не се променя конструкцията на пътното платно;
7. (изм. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) надгробни паметници, надгробни плочи и кръстове с височина до 3 м;
8. (доп. - ДВ, бр. 65 от 2004 г., отм. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.)
9. (нова - ДВ, бр. 54 от 2011 г.) теренна консервация на недвижими културни ценности;
10. (нова - ДВ, бр. 54 от 2011 г.) консервация и реставрация на фасади и на художествени елементи и стенописи в интериор на архитектурно-строителни и художествени културни ценности и консервация на археологически недвижими културни ценности;
11. (нова - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) монтаж на сградни газови инсталации в жилищни и вилни сгради.
(2) (Нова - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г., изм. - ДВ, бр. 19 от 2009 г., в сила от 10.04.2009 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2011 г.) За недвижими културни ценности в техните граници и охранителни зони дейностите по ал. 1 се изпълняват след съгласуване по реда на Закона за културното наследство с изключение на теренната консервация.
Доколкото помня цените ще трябва да си приготвиш едни 40-50лв/м2 РЗП, за документи, такси, проекти... :? За хале може и с по-малко да минеш.
И между другото не знам от къде ще купуваш халето. Има известни проблеми с тях. Обикновено продавачите казват че в цената му е включен и проекта което не е съвсем така. Има само металната конструкция и то частично а сметки никакви няма. Та клиентът остава частично излъган.
:partyman:
Последна промяна от hidrazin на вт юли 09, 2013 8:25 pm, променено общо 1 път.
VLADO66 - майстор
Целия ЗУТ прерових,ама не видях правилото за втория ред тухли :?
jekasus - майстор
VLADO66 написа:
Целия ЗУТ прерових,ама не видях правилото за втория ред тухли :?
То само в техния град забранено, да не си крият частите за калашников в зидариите :-D
hidrazin - майстор
jekasus написа:
То само в техния град забранено, да не си крият частите за калашников в зидариите :-D
Калашник - никога в зидарията! Закопава се под розите. Те много болезнено бодат и никой не ходи да копае там. За да не ръждяса калашника розите се поливат с нафта. :-D
А иначе за тухлите - и кочина да решиш да сътвориш пак ти трябва разрешително. По-горе съм дал цитат за какво не се изисква. С една дума - мое си вапцаш къщата и да си смениш керемидите. :-D
Egoiz - напреднал
Халето няма никакви тухли
Поставя се на бетонирани стъпки и плоча.
Такава ми е идеята - да няма зидарии,тавани и стени
hidrazin - майстор
Egoiz написа:
Халето няма никакви тухли
Поставя се на бетонирани стъпки и плоча.
Такава ми е идеята - да няма зидарии,тавани и стени
Какво означава това? Ако няма таван и стени то тогава какво поставяш? Пък и в първия пост пишеш че искаш да го отопляваш. :? Това че няма зидария не го прави автоматично невидимо или че ЗУТ не се отнася за него. Погледни новите сгради от еталбонд - и те нямат зидария ама си плащат в пълен размер за строителство със всичките му подробности.
Egoiz - напреднал
Имаш предвид че ще е хале
Бе да се зидат стени и без да се прави таван вътре
Така както си е на ламарина
А за отопление и изстудяване ще се замисля действително,макар че като няма изолация лятото ще си е един горещ ламаринен покрив без котка на него :)
  • 1
  • 2

Тема "Метално хале" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: