• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
pif4o - специалист
Здравейте на всички, доиде време в апартамента на баща ми да махнем старото остъкление което е на 40 години и да пооправим терасата че и без това тече от горе от комшиите. Терасата е 3,60м на 60 см. етаж 3 ти дясно :) Та след премахване на остъклението сега следва да изградим двете страници с итонг блокчета, също така ще пуснем и по един зъб от пред около 20-30-40см, и отвора за дограмата ще остане към 3 метра. Въпроса ми е следния, как можем да осигурим по голяма опора на дограмата, предвид това че блокчетата от пред ще са максимум 7,5 см дебели, дори наи добре да са 5 см. Дограмата ще легне на парапета и ще се хване хубаво но отстрани на този итонг какъв е начина да осигурим здрава връзка. Още нещо, от горе за да не ни тече от комшията мислим да сложим сандвич панел, гледам съседни тераси така са ги правили. Което автоматично прави захващането на дограмата горе невъзможно, тоест ще трябва да разчита само на странично и долно захващане а горе..... ми се ще да ударим и един ред тухли 5 см върху дограмата но как и за какво да ги захвана????? към тавана не става че е сандвич панела, а към дограмата?????
И освен сандвич панела има ли друг вариант за подложка под горната тераса без да ни тече на нас???
Въобще как е правилно да се направи, че мани другото ми хората с изолацията напредват и скоро ще стигнат до нас и трябва да е готово за да я облечат.
koleto84 - специалист
Еми нормално да ти тече от горе .:-D
Като има такива безхаберни малоумници като твоите и моите съседи,кво
има толкоз да си направи замаска на пода и да си отведе водата.
А пък за дограмата-хубаво е да иззидаш до парапета с итонг 5-ца
на височина 8-10см по-ниско от него и да го залееш с циментова смес.
ZEDYCUS - майстор
Като си правих терасата преди време с винкел и поликарбонат бях изправен пред същото чудене. Реших го с профил от ламарина като козирка, монтирах я преди винкела да застъпва паното на комшиите и да влиза около 15см навътре, навън надстърча 20см. Обиколих тавана на терасата от трите страни. Допълнително подмазах с полиуретан зъба към бетона и свръзките на ламарината, а и дюбелите с които го закрепих. При мен терасата трябваше да остане отворена, че климатика е монтиран там.
Огънаха профила в Пловдив- Кючука до болница Света Анна -фирма ZIKO имат си абкант и гилотина, поръчвал съм и за барбекюто шапки и тръби за комина, а и тава за под климатика. Точни са :partyman:

Прикачен файл

Firma Ziko.jpg

Прикачен файл

ABCD0001.JPG

Прикачен файл

Профил ламарина..JPG
Профил ламарина..JPG (12.76 KиБ) Видяна 7520 пъти
pif4o - специалист
Мерси колеги, по същия начин с тенекия е направена задната ни тераса но тая трябва да я затворим че на нея готвят нашите и се ползва и зимата.
След като преспах една нощ измислих закрепването на дограмата, тоест подсигуряването и, и леснотата на изпълнение на единия ред итонг над нея. Значи ще споделя ако може да съм полезен на някои. Идеята да е, да се направи рамка от П образен профил има такъв които отвора му е точно 5 см и блокчетата влизат в него. Значи опъвам по дължината на терасата един такъв профил на височина колкото мисля да е висок прозореца или по точно височина че над тоя П опрофил да влезе точно една тухлична итонг. За двата края на тоя профил заварявам към стените рамена 60 см колкото е ширината на терасата, рамената за стената с анкери. После от П профила заварявам още два профила на долу към парапета на терасата, така ще се образува отвора за дограмата и съответно те ще подпрат конструкцията, иззидвам си всичко с итонг слагам си джама и това е. Това ми спестява и чуденето как да хвана профилите към горната тераса щото така няма да има захващане, и понеже колегата преди мен беше така добър да прикачи и снмки и всичко как си трябва за което му благодаря отново ще си поиграя и аз да го нарисувам да стане по нагледно :) Малко е непрофесионално, но нямам програма за чертаене тука :) С червено е профила дето ще заварявам и захващам за стените :)

Прикачен файл

DSCF5904.jpg
ZEDYCUS - майстор
Ще се получи, но мисля че ще трябва да сложиш козирка предварително, особено ако комшията горе няма остъкление. Иначе е неприятно да има теч по новия джам от вътрешна страна.
На комшия в блока му се наложи да слага такава козирка 1 година след монтирането на дограмата. :axe: Мога да снимам крайния резултат.
Нищо не ти пречи последния ред итонг да го запениш за козирката, за да не се пука след измазването със стъклофазерна мрежа.
pif4o - специалист
Да, да, козирка ще има, тоест ще има лист сандвич панел, които ще покрие цялата наша тераса и ще надстърча като козирка на пред с около 20 см и на страни с 10 см, така всичко от горе ще се стича по нея но не и по терасата ни. Тои ще легне на итонга, в задния краи ще е закрепен в горния ъгъл на предварително положен винкел и за всеки случаи може и няколко анкера към горната тераса но ще видим вече как ще го нагодим. Малко ме притеснява обаче как ще го вдигнем тоя панел, как ще го крепим докато го хванем с някои болт акъла ми не побира, не е толкова
тежък ама е неудобен е бати, пък сме на 3 тия етаж хич не ми се поглежда на долу :) Няква идея за повдигането крепенето и прочие докато тече монтажа ?
VLADO66 - майстор
Е какво ти пречи цялата конструкция да си я направиш от комбинация от сандвич/al-XPS-al/ и дограма.Друтото което си то замислил е голям масраф,средства,и съмнителен ефект.Газобетона трябва мното добре да се шпаклова и покрие с водоотблъскваща боя или мазилка отвън за за не се разпадне след време.
pif4o - специалист
Ами...., с газобетон наи лесно и бързо предвид оригиналното изпълнение на терасата, иска само две странични стени от по 10 тухли, един ред петички над дограмата и по един ред петчки от двете страни на дограмата, не виждам как с сандвич панели ще ми е по лесно предвид наи различните чупки и елементи с които е оригинално направена терасата. Инак блокчетата мисля като ги зидам да ги измажа от вън и отделно това както писах в първия пост групата с изолацията напредва и терасата ще бъде облечена с изолация измазана и боядисана. Остава ми проблема с закрепването на панела на тавана, от зад на задната стена ще забучим един винкел, на него ще легне и панела и ще бъде захванат с винтове, ама трябва да измисля стабилен начин за подпирането му докато това се случи. Терасата си е тясна и маневрите по нея са почти невъзможни с панел в ръка :)
Я да ви питам, тея винтове дето ползват дограмджиите за дограмата стават ли и за бетон, тези дето ги навиват в тухлите без дюбели, с тях ще ми е много лесно да дупна дупката през панела и направо да хакна такъв винт да го държи за тавана докато се изгради под него итонга че и после.
VLADO66 - майстор
http://www.tashev-galving.com/304776-20 ... 6,+%D0%A2x само че са с торкс главаи трябва да имаш добра машина да ги завиеш.Общо взето не си заслужана за десетина закрепвания.
EDI - майстор
Те са точно за бетон тези винтове.Разпробива се с Ф6,5.И за тухла единичка ги ползват, ама там се разпробива с Ф6 за по-сигурно.И си трябва добра машина наистина.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за монтаж на ПВЦ дограма на тераса и още нещо :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: