• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Spassow_lbg - специалист
Здравейте,
ще правя водопад от камък към езерцето с рибоците и се налага по проект :) да пробия отвор в една камена плоча с дебелина към 10см.
за съжаление е много голяма и тежка, едва успях да я измъкна от реката и да я докарам до вилата, така че отпада вариянта да я закарам до някоя каменообработваща фирма.

страх ме ако я пробивам с видия да не се пръсне и тогава ще загубя целия ефект от визията на водопада който съм замислил.
Отвора трябва да е колкото 1/2 маркуч да мине през него.

Въпроса ми е , дали мога да го направя сам при полеви условия- ток имам, удърна бормашина имам, и с какъв инструмент или машина ще стане най добре?

Благодаря предварително
marian1 - майстор
с коронка най-точно - имаше пуснат линк тук в сайта, за българска фирма, която произвеждаше такива коронки за ъглошлайф. Малко обаче ме съмнява дълбочината - но евентуално ако пробиваш от двете страни може и да успееш при тази дебелина от 10 см - а ако не ти се плаща тази коронка, отиваш в https://maps.google.bg/maps?ie=UTF-8&q= ... 6907449770 и купуваш боркорона с удължител (около 12-15) лв за СДС+ и с нея ще стане, но може да няма с толкова малко фи. С коронка от посочения магазин, успях да направя прилични отвори в армиран бетон (панелка 12-15 см) - е нащърби се, но успях. Ако някой все пак си взима коронка - съвета ми е: Пробива се до момента в който се усети арматура - след това чрез секач - се чука в средата където върви свредлото и ядката пада до там, до където е пробито - виждаш къде е арматурата - взимаш секача и прекълцваш арматурата, така че да не пипа зъбите - след това продължаваш. Аз докато се светна и си ощърбих коронката ( останаха 2-3 зъба) но поне си свърших плануваната работа че и още малко. При пробиването много внимавай, особено ако машината няма предпазен съединител - може да ти счупи ръцете! Аз ползвах и удар - въпреки че отлично знам, че това не е препоръчително - но не натискам много - пробивах на тласъци. Успех - после качи снимки и как си пробил!
jekasus - майстор
http://www.tashev-galving.com/003+RUB11 ... диамантена
Има в железарии по-евтини китайски за под 10 лв.
Spassow_lbg - специалист
с такава боркорона трябва ли да включваш удър на бормашината или само въртене?
също така трябва ли да с еохлажда с вода?
jekasus - майстор
Трябва да се охлажда. Аз с удар не съм пробвал, нямам такава дрелка.
velsi - Почетен майстор
Само с въртене, бавни обороти и вода. Така бих постъпил аз.
vk - специалист
Има го в указанието:
1. Без удар- само въртене
2. Охлаждане с вода
3. Обороти от 400 до 1000
4. Умерен натиск
zz33 - помощник
Ето така се пробива отвор в плоча (желязо-бетон или камък) която е дебела около 20 см.
https://www.youtube.com/watch?v=SQK9kDz99XA
Ivelin79 - напреднал
Здр. За целта ти е нужна специална машина която едва ли имаш .. Но може би ще стане с хубав перфоратор който има опция да пробива без удър! Купуваш диамантена боро корона дълга поне 10см. и диаметър който ти е нужен също измисли там начин да върви малко вода примерно една бвц бутилка пробий капачката и някой приятел да полива короната :) Успех и не забравяй че трябва да птобиваш без удар и короната да върви направо
torbalan - Дървен философ
E колко милиметра е тоз маркуч, че коронка да търси?

Не може ли с обикновено свредло за камък с необходимия диаметър.

От там нататък сравнително ниски обороти и вода... Без удар, разбира се.
  • 1
  • 2

Тема "Как да пробия отвор в камена плоча?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: