• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
ribnikolaevi - майстор
Няма значение дали някой си е купил парцел с цел да си построи къща, дали си е купил апартамент , построен току-що или преди години, дали пък си е купил стара къща, която иска да превърне в къщата от мечтите си:
Честито!
Току-що получихте нова работа! Вие сте project manager. Заплатат ви е финасовият ресурс, който ще похарчите, заедно с времето, което ще откраднете за тази си работа, заедон с нервите, които ще изхабите.
Преди време имаше издадена една книга: За всички които проектират и строят в България. Мимоходом я минах, докато си правех ремонта. От нея и ми дойде идеята за подобна тема. Вероятно имам графомански страсти, щом се нахвърлям на подобна обишрана тема. И все пак, надявам се да бъде полезна както за напълно прохождащите в ремонтните дейности, така и на някои обргънали вече от майстори, фирми, лъжи и ядове.
Ще разгледам темата от различни гледни точки: от фазата на проектирането, до избора на материали, изпълнители, контрол на качеството и приемане на извършената работа. Ще си опитам да дам препоръки за тези дейности, но тъй като материали се менят (един пример - пуснах си коаксиална инсталация за бъдещата телевизия, оказа се че някои фирми работят вече с UTP, FTP или S-FTP кабел, наложи се да пусна дублираща на коаксиалната), по важно е как човек да открие най-подходящата за него технология като цена и качество.

Та... да започна.
Да предположим, че имате нова придобивка - парцел или апартамент който искате да ремонтирате. Първото нещо което ще направите ... е естествено ... да се почерпите. Не Ви свърта на едно място докато си пиете пиенето или кафето. Идеи, някои Ви се струват щури. Главата Ви е каша.
Какво да правите? От къде да започнете?
Проекта!
Под проект се има предвид не непременно нещо начертано на графична компютърна програма. Може да е светло петно, което виждате докато говорите за новата си придобивка. Но материализираенто на това петно на лист хартия обикновено помага. Когато се сложи на лист хартия започват да се забелязват минусите на това решение. Няма страшно. Винаги има минуси. Въпросът е или да ги решите, или да ги приемете като по-малкото зло спрямо нещо друго.
Тази част се нарича архитектурна. Тя е най-важна от гледна точка на ползването на жилището. Тя и ще направи ЗАДАНИЕТО за другите части - конструкции, електро, ВиК. Ако полетът на фантазията Ви е траял твърде дълго е възможно решението, което сте намислили да бъде тредно изпълнимо от гледнаточка най-вече на конструкция, но може и другите части да срещнат трудности.
Въпросът е: ако нямате такова светло петно в главата си, което да нарисувате на листа, а като на кинолента се въртят образи на различни къщи от филми и списания.
Тук вече ще Ви трябва професионалната помощ на архитект или интериорен дизайнер.
Къде да го намерите ... ще се опитам да разнищя това, което съм разбрал за тази гилдия, още повече че и професионално имам досег с нея. Разнищването ще е с цел да Ви помогне да направите най-добрия за Вас избор.
Но, това ще бъде в следващия пост. ако се появи поне едно мнение, че темата изглежда полезна :mrgreen:
nikolson - майстор
За мен ще е полезна тема. За да сравня как е при други хора, да видя как се движат нещата. Една вметка-от 1989г съм строил три пъти на "гола поляна" и съм правил три основни ремонта. Но последното е от 2009 година.
Давай! :partyman:
ribnikolaevi - майстор
Ами помагай, тогава.
Само да си напиша съдържанието, за да не стане каша.
Та идеята ми е първо да пиша за проекта, както вече стана ясно. С отделните му части. Особености на специалистите, с които трябва да се съобразим и пак да получим най-доброто за своя проект.
Ще наблегна на неща, които хората в началото пропускат даже да мислят, като например инсталация за аларма и голямото удобство на сваления таван с гипсокартон за направата на инсталации, скриване вътре на кабелни канали и т.н...
Следва изпълнението. Там по различни видове работи ще се опитам да дам общо за технологията, най-вече с препратки. Следва пазарлъка (запитвания за оферти .. .ама какво е тово чудо ... , договорин отношения ... ама какъв договор, като нямо последствия при неизпълнението му, КОНТРОЛ ПО ВРЕМЕ НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО - това е най-важното според мен, дали да се избере малка фирма, голяма или наемник - майстор, плюсове и минуси на различните решения).
Там, където очакванията ми са се разминали фрапиращо с полученото от мен, ще спомена имена на фирми и хора - с цел да предпазя читателите от контакта с подобни субекти на пазара.
Може би пропускам един аспект на хора, които строят. И това са тези, които строят с комерсиална цел, за да продадат построеното. Струва ми се обаче, че тази тема не е насочена към тях. Тами има други "тайни" от кухнята, но те си ги знаят ...
ribnikolaevi - майстор
Още преди да започнете проекта, трябва да сте наясно със себе си, финансовото си състояние, колко време сте готови да отделите на проекта, какво сте готоми да пожертвате - пари, време, качество на проекта и изпълнението.
По принцип няма гаранция, че нещо ще стане идеално. Но не се притеснявайте, нали изкарвате парички (щом сте се заели със строеж или ремонт), следващия обект ще стане по-добър :-D. Това в рамките на шегата.
Това според мен е най-трудното в цялото работа. За всичко остонало има някакви количествени критерии, по които да сметнете колко ще струва това или онова, каква ще е РЗП или квадратулата на банята примерно. Но разминаването на Вашите амбиции и желания със възможностите Ви е опасен момент в проекта. Подводен камък който ако не да потопи, то може чувствително да влоши проекта откъм време, разход на средства или качество в крайния резултат.
Звучи елементарно. Всеки си мисли - примерно за банята - една тоалетна чиния , мивка и душ. Какво толкова. Ами - да започнем от там, че при изчистен дизайн е красивичко да се монтира смесител за вграждане. Това освен цената на самия смесител рефлектира и върху ВиК - освен с цена може да има конфликт с тръби или други инсталации. Така че, един уж прост детайл, в края на краищата може да се окаже доста по-скъп (от цената му в магазина) и да отнеме повече време.
Затова е добре да се мисли конкретно. Вярно, че качественото решаване на подобни казуси е въпрос и на натрупване на общи познания за строителството, а това става с течение на времето. и все пак, добре е във фазата на проектирането да се мисли за подобни неща. Да има неща, които се закотвят, след като се решат и да се зднае че няма мърдане оттам. Иначе, при плаващ проект финансовият ресурс нараства не пропорционално на сложноста на проекта, а или степенно или дори експоненциално.
Друг пример. Искате решение за къща с големи прозорци, защото имате гледка. Добре. Но тук е момента да помислите за корнизите. Да, корнизите. Няма ли да Ви дразни съединяването на разни ластни по тях, вероятно ще се разминат и т.н. Значи или трябва да намерите корнизи, които имат своя, заводска система за снаждане, или ще правите нещо по поръчка. и ако един нормален корниз струва 10-30 лв/м, то тук може да стигнете до 100 лв/м, като резултата изобщо не е сигурен.
Та, при уникални и нестандартни решения, поради липсата на конфекция, която да ги облече, цената и риска нараства значително. Ако се притеснявате, че парите са на границата, подходете само в стандартната част. Врати - стандартни размери (разпитайте по фирмите за тях). Прозорци - ако межете да се вместите в някои от размерите на панелките, които по принцип вървят на доста добри специални цени, ще е добре.
Архитектурната част явно ще остане за следващия пост ...
boretobobo - специалист
Не съм сигурен че трябва да се насочваш към фирми който зимат 15 20 процента само за фирмата има малки бригади със Техници 8 години бачкам със такива бригади и нямат грешка.
Аз си имам склад от мен материала а от тях труда от 12 от 12 къщи собствениците са доволни.
Защото си нямат работа с фирми
nikolson - майстор
Понеже явно имаш пресни впечатления, емоциите са доста силни и споделяш най-ярките впечатления. Би било добре, ако подредиш малко мислите и споделяш поетапно нещата, например:
1. Проектиране - избор на проектантско бюро. Съответно впечатления.
2. Избор на строител.
3. Строителен надзор.
4. Доставка на материали.
5. Разплащане.
6. Завършване на СМР - приемане\предаване на обекта, актови книжа, разплащане.
Темата е твоя, карай както искаш. Например, за финансовата част ще споделя, че винаги е добре да се предвиди 10% буфер. И да се въоръжиш с нерви и воля да усмиряваш жената, че парите хептен няма да стигнат.
ribnikolaevi - майстор
nikolson написа:
Понеже явно имаш пресни впечатления, емоциите са доста силни и споделяш най-ярките впечатления. Би било добре, ако подредиш малко мислите и споделяш поетапно нещата, например:
2. Избор на строител.
3. Строителен надзор.
5. Разплащане.
Темата е твоя, карай както искаш. Например, за финансовата част ще споделя, че винаги е добре да се предвиди 10% буфер. И да се въоръжиш с нерви и воля да усмиряваш жената, че парите хептен няма да стигнат.
Точно така и мисля да направя. Но на първо място и най-трудното е човек да избере къде се намира. Затова дадох тези пресни примери. Иначе аз нямам големи прозорци, нито вграден смесител. Целта на примерите беше да покаже, че това което предстои има много аспекти. Има вани за 300 лв, има за 50 000. И ако човек не осъзнае това предварително му предтоят много главоболия.
И всяко излизане от класическите неща води технически проблеми със себе си, които водят и големите цифри ...
boretobobo - специалист
nikolson написа:
2. Избор на строител.
3. Строителен надзор.
5. Разплащане.
Проектантски бюра много цената е на кв сантиметър.
По избор.
Не ти трябва за малки къща.
Доставката на материал може и ти да се натовариш.Зависи дали ще плащаш само труд или труд и материал.
Плащане по етапно
ribnikolaevi - майстор
Избор на архитекти или интериорни дизайнери. Първите са задължителни при строителство по закон. Има някакви ограничения за големината на сградата, но извън обсега им се отива общо взето при кокошарник.
И сега проблемите с тях. Вашата къща е един малък и не особено интересн обект за такава творческа личност акто архитекта. Освен ако не е улегнал и не ви гледа просто като пушечно месо. И все пак, личното ми мнение е, че е по-добре да се работи с млади архитекти, даже и току-що завършили. По-нахъсани са и въпреки липсата на опит повече искат да се докажат. Ако един улегнал архитект приеме да ви направи архитектурата на къщата за сносна цена, значи е в голяма криза, а това не говори добре за него.
Как да ги подберете? Поискайте да видите техни проекти. Някъде в целия разговор съвсем невинно попитайте за снимки на реализирането им проекти. Много невинно, за да не ги обидите. Тук идва драмата. Или няма снимки, или снимките тотално се разминават с проектите им. Едно е да се цъка на компа, друго реални материали, реални изпълнения.
Та за мен това е проверката на архитекта. Ако го изберете по този начин, нищо не пречи да отидете до техния реализиран обект и да поговорите със собствениците му. Архитекта е достатъчно важна фигура в целия процес и това няма да е загеба на време. Напротив. Така, както се ходи по обекти на плочкаджии например (на какви неща съм се нагледал, да не споменавам имена ... ), при изобра на архитект трябва да се подходи изключително отоговрно. Той може да Ви потопи, той може да Ви измъкне.
Ако е млад и още неопитан, няма много-много снимки, тогава това трябва да е ясно предварително и съответно да поискате някакви гаранции, че ще си свърши работата качествено. Например задържате една сума (30-40%), докато проекта се внесе и завери в общината. Но пък поемането на гаранции обикновено повишана цената.
Ако е печен, той ще Ви предложи работа на етапи. Първо одобрявате схема - избор от няколко на която се подписвате, има и дата. Нататък той продължава да дълбае, прави по-детайлен чертеж, фасади. Пак приемате и продължавате нататък. Тук имате избор между просто чертане на Вашите идеи от негова страна и даването на свобода. Аз бих заложил на свободата първоначално. Защо да не почерпите от идеите му? Ако не Ви харесат, имайте си идно наум, план Б, някаква Ваша идея.
Моят опит е с две дизайнерки. Първата не ставаше за нищо, направо казано. Уж завършила ВИАС, препоръчаха ни я, но никаква свежа идея. Умряло проектиране. Просто не продължихме нататък с нея.
Втората беше от Лесото, даде по-свежи идеи, но понеже харесахме едната, 2 месеца обикаляхме вносителите на ПДЧ плоскости, за да може да си паснат 3 цвята синьо ПДЧ и един бял. Особеното беше, че или единият син цвят сивееше на фона на другите два, или пък ставаше много крещяш. Късмет, че тъкмо внесоха едно стоманено синьо и имаше още от старите серии, та пасна. Но ако нямахме този късмет, трудът и ставаше почти безполезен. Честно казано ползата беше, че визуализира нашите идеи и където нещо се чудехме взехме решение. Но тази втората поне не ни отряза главите и се държа сносно. А и да се говори в присъствието на професионалист в дадена област помага човек да избистри идеите и желанията си, кое е лесно, кое трудно, кое невъзможно (или адски скъпо).
Има едни интериорни дизайнери, с модерни офиси в центъра. Веднъж влязохме в такова, като чухме цените бързо излазохме. Ако можете да си ги позволите обаче, непременно искайте снимки. Това, което казах за архитектите важи в още по-голяма степен за дизайнерите. Естествено, те ще искат да минат с номера, че поемат гаранции само ако са авторски контрол при изпълнението. Това повишава цената, а извиненията, че този направил това без тяхно знание, че онзи объркал онова се трупа само на Вашата сметка. Влизайл съм по сайтовете им, обикновено ако има снимки така са пипнати на Фотошопа, че е ясно че нямат нищо общо с действителността. Поискате им при проекта да дадат точния материал - производител, номенклатура и т.н. Нали затова плащате лудите пари. После вземете мостри от търговците и преценете дали ще се получи добре. Ако трябва и можете да си позволите, отидете при техни конкуренти ,без да казвате директно че ги проверявате и ги попитайте какво мислят за проекта. Но без да показвате професионално направените картинки, защото тогава всичко ще стане ясно. Те веднага ще видят някои слаби места в проекта...
ribnikolaevi - майстор
Няколко особености, които могат да ес прескочат в цялата суматоха. Изискайте от архитекта понижено ниво на плочата в банята. Това ще направи възможно малко стъпало при влизане в банята за да не излезе вода оттам, в същото време спокойно ще се пуснат канализационните тръби по пода. А замазката в останалите помещение ще е минималната.
Ако се прави ремонт на съществуващо жилище, често (поне по мое мнение) най-доброто разпределение е една дневна, и другите помещения стават стаи. Това води проблема с разпределението на дневната и най-вече - понякога се изправяме пред решение с хоризонтален щранг на канала. От гледна точка на нормите това е недопустимо. от друга страна, ако се взема някои мерки това е възможно решение. Вече няколко години ползвам 1.5 метра хоризонтален канал, накойто са възразин кухненска мивка и пералня. Идеята е, че пералнята изхвърля вода под налягане и промива канала. Досега не съм имал проблеми. Друга опция е да се направи някъде ревизия, която да помага при продухването (ако се наложи). Въобще, струва ми се че компромисът с канала е по-малкия в сравнение с това човек да има една спалян повече.
Трети жокер: Роди ми се дете в малко жилище. Нямах сушилня, а съседите ме питаха дали детето е при мен. Ето как реших простора. Купих два комплекта таванни простори. Монтирах ги в малкото антре пред банята. Пробих една дупка във въздуховода, който опираше на антрето и монтирах обикновен вентилатор с клапа. Всеки който е гледал бебе знае за какво количество пране става въпрос. Не ми се наложи да ползвам външния простор (на оживено място живеех и беше доста прашно). Единствено разход на ток за вентилатора, но той не консумира кой знае колко.
  • 1
  • 2

Тема "Строя или ремонтирам ... ами сега?!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: