• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Здравейте,

Имам следния въпрос. В момента извършвам довършителни работи в новия си дом. Планирам цялото осветление да бъде на 12V с LED луни и крушки. Чудя се дали е удачно след предпазителя на осветлението да сложа еднo 400W 12V захранване като спокойно мога да го сложа горе в окачения таван непосредствено след таблото. По този начин ще си реша генерално проблема с поставянето на множество захранвания.

Питам се дали някой го е правил и дали е удачно да се направи. Наясно съм, че ако захранването изгори, ще остана без осветление.

Поздрави,
Живко
hidrazin - майстор
Не е удачно. Захранващите линии по ниско напрежение стават много дълги и ще има големи падове на напрежение. Или трябва да използваш мноооого дебели проводници.
:partyman:
kozl - майстор
400/12=33А
Мислил ли си как ще си разклониш инсталацията на 12 волта: колко ток, какъв кабел, какви връзки, за да няма пад на напрежение и къде на кой ключ какъв ток ще пуснеш? Пък ако ти цъфне захранването и навсякъде тъмно. :shock:
bycec - специалист
jivkoa написа:
Планирам цялото осветление да бъде на 12V с LED луни и крушки.
400W за осветление ми се струват много ако става дума за едно помещение. Колкото до токовете, ако не ползваш 50+W ледове няма да има проблем.
Всепак заданието не е съвсем ясно.
hidrazin - майстор
bycec написа:
...400W за осветление ми се струват много ако става дума за едно помещение...
Той човека си е написал - Планирам цялото осветление да бъде на 12V с LED луни и крушки.
Не е нито практично, нито издържано.
:partyman:
nikolovvd - майстор
kozl написа:
400/12=33А
Мислил ли си как ще си разклониш инсталацията на 12 волта: колко ток, какъв кабел, какви връзки, за да няма пад на напрежение и къде на кой ключ какъв ток ще пуснеш? Пък ако ти цъфне захранването и навсякъде тъмно. :shock:
И какви ключове ще трябва да се сложат! Понякога се налага в едно помещение да има две и повече отделни секции, които да се управляват/палят отделно една от друга.
Ето затова се прави с отделни захранвания на помещенията, а и на отделните кръгове в едно помещение.
Това ще даде свобода за бъдещи идеи, като управление чрез сензор за движение, дистанционно, обикновен ключ или управление на цветна лента от свето диоди, която да свети с какъвто искаш цвят, интензивност или ефект.
Тук ограниченията са само в главата на човек.
piron45 - майстор
Колега, не прави такава грешка. Това ще доведе след себе си куп проблеми. А и такова захранване не се слага на таван, а в табло.
Благодаря за мненията.

Май идеята наистина не е особено добра. Другото което разбрах е, че не е удачно захранването да е под постоянно напрежение, скъсява му се живота.
bycec - специалист
Така и не разбрахме каква точно е идеята.
Колкото до постоянното захранване на "захранването", ако то е "железен" трафа., проблема ще е само с електомера.
kozl - майстор
То като идея не е лошо да имаш 12 волта в осветителния кръг, но като изпълнение тегаво, а и пустите тоци големи и създават проблеми.
НЕкога в гаражите на блока на баща ми бяха монтирали трансформатори (класически), вградени в стената с изход 24 волта и мощност около 300 вата. НЕкои си направиха зарядни за акумулатори, аз го подарих на един монтьор да си захранва подвижна лампа с крушки от МПС на 24 V докато се вре в колите и му трябва светлина, а напрежението безопасно. :wink:
Близо 10 г. работих в челопешкия рудник. Там според условията за безопасност имаше осветителни кръгове мисля на 50 волта, а крушките с нажежаема жичка досущ като тези за 220 волта. Колко от работниците са ги пробвали у тях :shock: докато разберат, че не стават за вкъщи - ама заря да има :lol:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Осветление 12V" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: