Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
cvettomirr - специалист
От какъв материал да направя работилници на двора. Набавих доста машини и инструменти и в гаража ми стана твърде тясно, та имам нужда от още една сграда. Не ми трябват повече от 18м2. Основата я имам, само че не знам на горе с какво да продължа строежа, с тухли или с блокчета. Каква сграда мога да направя без документи и дали изобщо е възможно. Ако монтирам странично осб плоскости дали ще стане. Трябва вътре вода и ток да имам и да не ми навява зимата и по време на дъжд. Приемам всякакви нискобюджетни идеи.
bulhomes2 - майстор
Ми най-евтино май ще е с дървена конструкция и ОСБ.
hidrazin - майстор
bimbaeco написа:
...Аз така съм решил да направя.
Точно така си направих и аз 20 квадрата за нещо като работилница, склад... Имах готовата основа - отлят бетон. Само дето покрива стана 50 квадрата. Просто между това помещение и къщата остана едно празно място и го покрих заедно та се получи нещо като навес. Все още отвътре е на греди и не остава време да го напълня с вата и да го затворя с хънтър.
Ще ти трябват всички видове проекти, разрешителни ....
:partyman:
cvettomirr - специалист
Това от клипчето ме устройва перфектно, тази сграда не води ли се разглобяема, без разрешително няма ли да стане. Ще ми се да се вмъкна до 2000лв бюджет и да мина без разрешителни все пак ми е в двора. Осб-то външно какви са вариантите да се защити от вода и влага.Ако се боядиса няма ли да върши работа, или си трябва бризент като тези от рекламите. Та това си е барака и за нея ли разрешителни и документи. А покрива с какъв материал за покритие. Ондулин - аз не го харесвам този материал за мен това е л*йно, ама май с него ще бъде, че друга алтернатива не виждам цена качество.
bimbaeco - майстор
В щатите върху ОСБ коват циментов фазер, дъски, ПВЦ или алуминиев сайдинг. Един човек от форума беше правил стиропорена изолация върху подобна конструкция, но не се сещам в коя тема беше показано. Според мен ОСБ-то на първо време може да кара и само на няколко ръце блажна боя, но в дългосрочен план с циментов фазер е най-добре (за мен поне). Със стиропора се притеснявам да не стане много пожароопасно.
Един приятел беше вдигнал такава постройка, но я беше сложил на шейна, като фургоните за работници едно време по строежите, за да мине като временна конструкция и да не му искат документи. Ако си вземеш всички разрешителни, ще спиш спокойно (освен ако не мислиш постоянно как са те изнудили да дадеш грешни пари за тях #-o ).
bulhomes2 - майстор
К'ъв стиропор, той няма да живее там, че да му трябва изолация. Ако реши пък да работи зимата в студовете - винаги може да си добави.
Сега, човека търси възможно най-евтините варианти. Каквото и да правиш, различно от телена ограда, трябва да имаш разрешение от общината. Друг е въпроса колко са се засилили да го искат. За узаконяване на 48 кв.м. паянтово барбекю (греди и ОСБ) ми взеха 300 лв. Ако щях да го правя масивно (тухли) щеше да е по-скъпо (не те интересува - не го мисли).
Вариантите с евтината барака са много. Ще споделя моя. Конструкция от чамови греди, покрив от ондулин (не бих го повторил), стени от бившите прозорци на една болница (20 лв общо за тях).
miroton - майстор
Има контейнери 6 на 3 метра за 1500лв,потърси.
cvettomirr - специалист
Варианта с контейнера отпада, защото няма как да то предвижа до мястото където трябва да бъде. То ако е 300лв озаконяването не е кой знае какъв проблем. Зимата наистина ще трябва да го отоплявам някак си, защото ще ми се налага да работя вътре.

Тема "От какъв материал да направя работилници на двора" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: