• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
velsi - Почетен майстор
Идеята на различната дебелина стъкла в стъкопакета е в различната честота на трептене на стъклата и от там по-голямото шумопоглъщане. Сигурно си разбрал това щом си се ориентирал към този вариант. От друга страна специалните стъкла (к-стъкло и огледално) се предлагат основно като 4 мм дебелина. Възможно е и да има по-дебели, но трудно ще намериш такова. Аз бих реализирал такъв вариант: 4мм огледално+9,5+5мм бяло+9,5+4мм К стъкло = 32 мм. 6мм стъкло е много тежко и аз не бих го сложил в стъклопакет, особено пък с три стъкла.
Тани - модератор
alximika написа:
Та вапроса ми е каква е наи оптималната подредба при дебелина на стъклопакета - 30 или 32 см.
или казано по математически:
X+Y+X+Y+X=30sm.
X+Y+X+Y+X=32sm.
- какви трябва да са стоиностите на "Х" и "Y"
Кадето "X" е дебелината на стъклото а "Y" разстоянието между стаклата.
Бреййй дебел стъклопакет ! 32 САНТИМЕТРА! А каква дограма ще го събере?
velsi - Почетен майстор
Всяка нормална 5 камерна ПВЦ система. При нея дебелината на профила е 7 см. Алуминий с прекъснат термомост също.
Тани - модератор
velsi написа:
Всяка нормална 5 камерна ПВЦ система. При нея дебелината на профила е 7 см. Алуминий с прекъснат термомост също.
Велси , винаги съм те смятал за майстор , но от днес започвам да те смятам за факир ! Щом можеш да вкараш 32 сантиметра стъклопакет в 7 сантиметра профил :-D :-D :-D
velsi - Почетен майстор
alximika написа:
... каточели е правена за да се продава само 24 мм стъклопакет... :?
Просто 24 мм е най-разпространения стъклопакет и това е разбираемо. При масово използваните 3 и 4 камерни ПВЦ системи това е стандартен пакет. Те по-голям стъклопакет просто няма как да поберат. А 5 камерните системи са по-скъпи.
Мисля, че разстоянието между стъклата има повече отношение към топлоизолацията. За триплекса нямам информация. Логично е колкото е по-дебело едно стъкло толкова по-голяма шумоизолация да предлага, защото по-трудно ще се разтрептява и препредава звуковите вълни. Ти обаче постави изискване и за огледално стъкло и за нискоемисионно... Затова ти предложих този вариант. Както си видял от таблицата обаче има доста други варианти.
Тани - модератор
alximika написа:
Попаднах на тази таблица но има нещо много нереално в нея... каточели е правена за да се продава само 24 мм стъклопакет... :?


Изображение
Защо мислиш така? 24 мм има най лоша топло и шумоизолация!
nihonjin - специалист
Здрасти,

И аз като теб живея на булевард, но без трамвай, и правих доста обстойно проучване по проблема.
Ще допълня казаното от колегите по-горе.
1. Няма смисъл да се набутваш с триплекс. Той е на много по-висока цена от обикновенното стъкло, а шумоизолационните му свойства са са същите при еднаква дебелина. Просто търси дебело обикновенно стъкло. Например едното 10мм другото 4мм К стъкло, третото огледалното каквото намериш.
2. Разстоянието м/у стъклата има голямо значение, но в рамките на предлаганите в България стъклопакети е все едно. Голям ефект има ако може разстоянието да е над 150мм, тоест като двукатната дървена дограма. Ако пък намериш някой да ти направи двукатен стъклопакет, гаранция че няма да чуваш нищо отвън, но това е по скоро теоретичен вариант.

От личен опит:
Аз си уплътних и ремонтирах старата дървена двукатна дограма и с радост установих че изолира от шум по-добре от стандартния стъклопакет. Ходих при комшията който е на стъклопакет и сравнявах. За боя и уплътнения съм дал около 100лв (за голям апартамент). И много труд разбира се.
MASTER - специалист
velsi написа:
alximika написа:
... каточели е правена за да се продава само 24 мм стъклопакет... :?
Просто 24 мм е най-разпространения стъклопакет и това е разбираемо. При масово използваните 3 и 4 камерни ПВЦ системи това е стандартен пакет. Те по-голям стъклопакет просто няма как да поберат. .

velsi, искаш ли да се запознаеш с човек, който на 60 мм ПВЦ слага безпроблемно 42 мм стъклопакет.

А не ти ли се струва, че причината 24 мм стъклопакет да е най разпространения е друга. Например че с такава дебелина се постига оптимален резултат, и не винаги принципа на Мечо Пух "колкото повече, толкова по добре" важи с пълна сила.

Относно шумоизолацията - да, стъклопакет с 3 стъкла е добър вариант,да, стъклата и разстоянията между стъклата трябва да са с различна дебелина, и да - триплекса е доста по добър шумоизолатор от обикновенно стъкло с същата дебелина.
velsi - Почетен майстор
MASTER написа:
velsi, искаш ли да се запознаеш с човек, който на 60 мм ПВЦ слага безпроблемно 42 мм стъклопакет.
Да, би ми било приятно такова познанство. Човек, както се казва, се учи докато е жив.
nihonjin - специалист
MASTER,

Няма начин триплекса да е с МНОГО по-добри звукоизолационни свойства. Изолацията от въздушен шум зависи от обемното тегло на материала, което е на практика същото за всички стъкла. Това е всеизвестен физичен закон. Останалото са рекламни трикове.
Възможно е триплекса да е с МАЛКО по-добри звукоизолационни свойства и то за определени честоти на звука поради слоестата си структура.
  • 1
  • 2

Тема "Скачать игорь кон введение в сексологию" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: