• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
ribnikolaevi - майстор
Наложи ми се да закрепя една гайка към планка (във връзка с откъртване на винт от ПДЧ на кухненска вратичка).
Опитах с Poxipol, на доста години, може би 10. Дават му трайност до 06.2014 (едва ли няколкото прескочени месеца трябва да са толкова фатални, поне така мисля). Не стана. Като започнах да стягам болта и връзката доста лесно се откърти. Още преди да започна да затягам. После опитах с двукомпонентно лидълско лепило, разфасовката е двойна спринцовка. отново неуспех.
Как мога да залепя тая гайка към планката.
Гайката е М5, планката - стоманена. Чаках по около час и при двата опита. Лепилото може да се чопли в нокът, изобщо не е твърдо (каквото си мисля че трябва да е). Лоша серия ли е, или има някакъв пиниз за да залепя метал за метал? Да спомена и това, че хващах съединяваните части със стяга.
kalpev - специалист
Само час си чакал? Доколкото знам, минимумът е 12 до 24 часа.
Аз съм лепил метал с лепило на "Bison" и се получи добре, бях изчистил предварително повърхностите идеално. Но от друга страна, връзката нямаше нужда да носи на усилия като при теб.
jorkataG - специалист
Има и течен метал но повърхностите не трябва да са гладки. И още един вариант що не пробваш с телоподаващо трябва само една капка за да задържа гайката
Gnus - специалист
И обезмасляването не е за подценяване.

Що не я запоиш?
Junak - майстор
Gnus написа:
Що не я запоиш?
+1
mironcho - специалист
Пробвай следното: изшкури и надери хубаво повърхността, където искаш да е гайката и лепни само купчинка течен метал вместо гайка, колкото повече - по-добре. Изчакай 12 часа, пробиваш и нарязваш резба.
... ако не си решил вече проблема, не е ли възможна подмяна на самата панта?
8180 - майстор
Сигурно и с нит-гайка ще стане, ако има место.
ribnikolaevi - майстор
Благодаря за предложенията.
След като опитах по "белия", според мен, начин - т.е. ходих до Специални полимери, където бяха много мили и даже ми подариха едно анаеробно лепило, а за всеки случай купих и епоксидно двукомпонентно. С анаеробното не стана, вероятно защото повърхностите не са се опирали плътно, въпреки че ползвах стяга. С епоксидното резултатът беше същият, като с другите епоксидни - днес при мен не искаха да се втвърдяват.
И така, минах на план Б - вместо да лепя гайка, вкарах болт на това място (с "Мамата!", но то, ако е лесно, на мен ли ще се падне) и успях да завия гайката стегнато, въпреки че няма контра.
Още веднъж, благодаря на всички отделили от времето си, за да споделят с мен вижданията си за решението на казуса! :prayer:
Успех и здраве!
thinkpad - майстор
Там, където имаш голямо усилие на малка площ - лепилата са неподходящи. Никога не ми се е получавало. Ако има голяма площ, лепилата имат почва. Проблемът при теб е голямото усилие/натоварване на малка площ.
ribnikolaevi - майстор
thinkpad написа:
Там, където имаш голямо усилие на малка площ - лепилата са неподходящи. Никога не ми се е получавало. Ако има голяма площ, лепилата имат почва. Проблемът при теб е голямото усилие/натоварване на малка площ.
Така и не можах да разбера свойствата на лепилата. При мен докато стегнат тия лепила и си решех по друг начин въпроса. А това което залепих за всеки случай снощи сега го гледам че е хванало, но дано не се налага да го тествам в реални условия.
Споделям тази информация, тъй като може да е полезна и на някой друг. Няма връзка с описаният в началото проблем.
  • 1
  • 2

Тема "Залепване на метална гайка към метална планка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: