Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
chandler_vt - специалист
Здравейте,

Предстои ми подаване на Искане за проучване на условията за присъединяване към мрежата на Енерго-про. Ще почвам строеж на нова къща. До имота обаче няма електропровод и ще трябва да се поставя нов стълб и да се прокарва електричество до него; не ми се вярва да разрешат кабелът да е в земята, къщата ще е в едно село. Там май само отгоре ги пускат да вървят.
Та, като се сложи новият стълб, искам на него да има лампа, която да осветява улицата нощно време. Затова търся някакъв съвет, преди да съм подал искането, дали, какво и кога трябва да направя, че да има улична лампа на стълба. Има ли как енергото да се занимае с тази работа (поставяне, свързване) или трябва аз после да си я слагам и да ги викам да я свържат?
jorkataG - специалист
Лампите се поставят от Енерго Про-то а иначе ако имат некоя излишна срещу почерпка може и лампа да имаш.
На мен така ми сложиха.
hidrazin - майстор
Уличните ламби се поставят от някого (може и от Енерго Про но не е задължително) по проект, искане и възлагане обществена поръчка от общината. Така че за улична ламба трябва да се обърнеш към кмета или наместника в селото. Освен това не е ясно чия собственост ще е новата кабелна или въздушна линия - твоя или на Енерго Про. По принцип не е проблем да е и кабел. Ако "проучването" установи че няма възможност точката на присъединяване да е на границата на имота ти, ще трябва да си пускаш ти кабел или въздушна линия. Проводниците за осветлението дето са поставени по стълбовете нямат нищо общо с тези, които ще те захранят. Те са отделни, на отделен електромер, и сметката за осветление се плаща от общината.
По принцип всичко дето си го мислиш е възможно. Стига да си готов да разделиш с известно количество пари. Не чак толкова малко пари. :-D
Нека първо ти излезе становището по проучването, пък после ще я бистрим.
:partyman:
jorkataG - специалист
Едно уточнение.
Електропроводната мрежа ДО ЕЛЕКТРОМЕРА е собственост на Енерго Про /в конкретния случай/ от електромера навътре е твоя така че ако до имота ти има стълб от който евентуално ще ти теглят кабел за таблото/електромера могат на него да поставят и улично осветление. Останалото е така както казва колегата Хидразин.
Аз съм си теглил кабел от вътре от бушоните до таблото с електромера вън сам а от стълба пред нас до таблото кабела е собственост и се поставя от доставчика /ЧЕЗ при мен/ на електроенергия. На същия стълб ми сложиха и лампата за уличното срещу шише ракия :) .
chandler_vt - специалист
Ок, изясни ми се долу-горе. Ще трябва да търся вариант след като излезе становището на енергото.
Като вариантите са повече от един.
hidrazin - майстор
+1 Варианти много. Определено ще гледат да те прецакат. Ако наблизо няма от къде да да свържат вероятно ще се опитат да те накарат да си направиш и куппиш всичко сам - стълб, жици ... Дано да греша. А дано ама надали.
chandler_vt - специалист
Стълб почти на 100% ще се слага, защото най-близкият до мен си е на едно 25-30 метра и съм се настроил, че ще е скъпо и ще ме накарат сам да плащам всичко. Ама доколкото ми е известно, нямам друг избор. Или?
chandler_vt - специалист
Излезе ми предварителният договор. Според него ще сложат таблото с електромера на съществуващия най-близко до мен стълб, който обаче е на едни 30 м от бъдещата къща. Няма как оттам да пусна по въздух кабела до моя имот, защото пречи къщата на съседа. Остава да го вкопая в земята, макар никъде в договора да не пише дали може така или не. Щом не пише изрично, че не може, значи го копая. Пускам го в една тръба, а нея на 50-60 см в земята. Все пак ще изчакам инженера по Ел-а да си направи проекта. Може да измисли друго, знам ли.
Така обаче се разделям с уличната лампа :sad:
hidrazin - майстор
Пак съм хвърлял от оня шарения боб. :-D Не ти знам кое е населеното място и къде ще копаеш, ама всички общини си имат наредби за прокопаване на тротоари улици ... и тинтири-минтири. Ако ще е по тротоара - той не е твоя собственост. Иска се разрешително за тази дейност. И това поради няколко причини. Архитекта гледа дали има там където ще копаеш други подземни съоръжения и ги отбелязва на скицата. Освен това после нанасят и твоя кабел на скицата за да се знае при последващи изкопни работи. Ако някога общината реши да копае нещо и ти прасне кабела, ако нямаш това разрешително ще ти покажат комбинация от три разбъркани пръста с преобладаващ среден. :-D
chandler_vt - специалист
hidrazin написа:
Пак съм хвърлял от оня шарения боб. :-D Не ти знам кое е населеното място и къде ще копаеш, ама всички общини си имат наредби за прокопаване на тротоари улици ... и тинтири-минтири. Ако ще е по тротоара - той не е твоя собственост. Иска се разрешително за тази дейност. И това поради няколко причини. Архитекта гледа дали има там където ще копаеш други подземни съоръжения и ги отбелязва на скицата. Освен това после нанасят и твоя кабел на скицата за да се знае при последващи изкопни работи. Ако някога общината реши да копае нещо и ти прасне кабела, ако нямаш това разрешително ще ти покажат комбинация от три разбъркани пръста с преобладаващ среден. :-D
Да, ясно ми е, че се взема разрешително от общината. Хубавото е, че имотът ми е на новоотворена улица и няма други изградени комуникации, дори и водопровод засега няма.

Тема "Поставяне на лампа за улично осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: