• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
iov
Здравейте,
интересува ме какво бихте препоръчали за рязане на детайли парчета плексиглас с дебелина 2мм. Трябва ли да се снабдя със специален уред или мога да пробвам с макетен нож или някаква приставказа дремел ?
MrMurdjo - майстор
Ако са праволинейни срезове, най-добре става със специално ножче с оформен "зъб", което се движи по направляваща линия и сваля стружка от материала. С последователни движения прорезът става все по-дълбок. При 1 мм канал за 2 мм дебелина плексигласът може да се отчупи с рязко движение върху ръба на плот/маса. Навремето си правехме такива резци от стари листове за машинна ножовка. Сега би трябвало да има в продажба подобни.
Даже търсачката ми изкара такива
потърси с гугъл "резец за плексиглас"

За неправолинейно рязане може и с зеге, но плексигласът е много капризен - малко локално прегряване и започва да се лепи на инструмента, като процесът е самоусилващ се - буквално прави топка от стопилка. 2 мм дебелина би трябвало да не създава чак такива проблеми, трябва ножче с по-фини зъби, но не и за метал, което да е чисто ново. Трябва да се раже малко "със замах", ако се спре за момент, триенето веднага го топи.

Аз от време на време режа плексиглас на рутер и там важат същите правила, инструментите са карбидни и полирани, стружките трябва да се издухват.

П.П. Касапа също дава добър отговор. Пластмаса може да се реже с конец, в нета може да се намерят и клипове как се прави.
miroki - майстор
Аз рязах със зеге. След сряза пяната залепваше. При завършване очаквах парчето да падне, но бе изстинало в другия край и залепнало. Леко натискане реши проблема и се отчупи по сряза. А после отделих пяната от другата част.
Lisko - майстор
Интересно ако се направи нещо като банциг, само че с дебел конец.
EDI - майстор
Плексигласа, а и пластмасите са си най-шибани за рязане.Прави линии режа с зъб, дето писа горе Мурджо.Обаче аз му намерих чалъма и за криви линии - с мултито с ръба на дискче за метал. :-D
Lisko - майстор
Edi, като изключим че са много скъпи, съм чувал че PVC дъските се режат и пробиват с голям кеф. Едно на ръка устойчивостта на влага, мухъли и т.н.
http://chefintrainingwallpaper.blogspot ... cking.html
EDI - майстор
Е, тези вероятно да, не съм работил с такива, само съм ги гледал по снимки и каталози.Предполагам, че са забъркали смес, дето се обработва като хората, все пак при монтажа има и доста рязане и пробиване.
miroki - майстор
В случай на специална форма, ходя до една рекламна агенция, имат режеща машина точно за пластмаса. С нещо като лазер. Е после мирише на пърлено от найлоните на плексигласа :)
За Варна някой ако се интересува, може да го ориентирам.
lyubohar - майстор
Много плексиглас съ рязал.
За 1-2мм прави срезове-казаха.За кривини ползвам резбарски лък и триончета.
Триончетата за дърво не вършат работа.Бързо се затъпяват.
За метал.Може и за гис,но не вървят точно.Е,зависи и от ръката.
Трябва добра смазка за да не залепва.Става плюнка,вода,газ за горене.
Може да се ползват и машини например-такава:
Да не се брои за реклама.Попадна ми първата снимка от нета.
Има много марки-евтини и скъпи.
Но пак трябва да се охлажда.
Ако се лепи-става с хлороформ.Прави се рядък разтвор.

Прикачен файл

74634[1].jpg
74634[1].jpg (48.83 KиБ) Видяна 3850 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Обработка на плексиглас" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: