• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 47
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Bradley - специалист
Една въздълга тема, която има за цел да ви улесни при търсенето, намирането и покупката на качествени и сравнително евтини пособия за заточване както на кухненските ви ножове, така и на останалите ви режещи инструменти.

Темата няма цел реклама - както ще видите съм посочил различни търговци и производители, всеки препоръчан от мен камък е представен с по няколко снимки и поне един видео клип как работи и каква острота може да очаквате от него.

Евтин и лесно достъпен!

Комбиниран камък за заточване на Swaty Comet

От словения с любов!

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

ей тук се появява за малко камъчето
https://www.youtube.com/watch?v=OeH8rY6iwAM

тук го има за малко
https://www.youtube.com/watch?v=MynRw3Y05qs

тук също
https://www.youtube.com/watch?v=h_MAP7hQuTM

легенда за означенията по камъните
Изображение

още малко таблички и схеми - правят много абразиви тез словенци:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

http://www.tashev-galving.com/001+VVI+5 ... 0%B8%D1%8F


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Комбиниран камък за заточване на Tyrolite

алтернатива на словенския камък


Изображение

https://www.youtube.com/watch?v=ST7D5KKHBlU

Изображение

адресът е друг - телефоните май са читави - има ги и в олх като потърсите абразиви
Изображение

може да видите и тук
http://www.intralinkbg.com/shop/categor ... azivi.html


----------------------------------------------------------------------------------------------


Комбиниран камък за заточване на Dronco


http://www.dronco.com/xist4c/web/Vitrif ... 17884_.htm

Изображение
Изображение
Изображение

https://www.youtube.com/watch?v=MynRw3Y05qs

Изображение
Изображение


https://www.youtube.com/watch?v=WMIuFXSjCtE

http://www.itt.bg/bg/profesionalni-disk ... -1686.html




-------------------------------------------------------------------------------------------


камък за заточване - Makita 794061-7 едрина 1200


https://www.youtube.com/watch?v=B0iN5buGvwU

https://www.youtube.com/watch?v=OvdN845pcwo

за 20-те си лева, пък и да е рекламиран за "хай спиид стиил" резила - напълно достатъчен за средностатистическия ножар да си точи кухненските ножове с повече от добри резултати...

...

Ако ви се дават не повече от 20 лЪва за точиларски камък...
Ако искате жена ви да е доволна от остротата на кухненските ножове...
Ако не искате да си задавате въпроса "Аз хубаво точа на любовницата ножовете - ама кой ги точи наЩе вкъщи, щото аз не съм ги барал от сватбата?"...

...

Това е вашият камък!


http://www.makita.bg/bg/contacts.html


-----------------------------------------------------------------------------------------


KAI Combination whetstone # AP-0305 Grain 400/1000

С оглед че са налични на бг пазара, цената им е сравнително добра и работят съвсем прилично - *THUMBS UP* за макъните брандирани с KAI от мен

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

https://www.youtube.com/watch?v=i6WFLeC_NCo

http://www.chunche-bg.com/shop/16-tochila

http://solingen-burgas.com/index.php?ma ... ath=196_64


-----------------------------------------------------------------------------------------


Български ествествен/натурален камък за заточване

писано е по форумите за тези камъчета - Пясъчник от едната страна и утаечни шисти от другата нейде от врачанско...

за кухненските ви ножове става /стига да са мека неръждавейка до 56/7/ - за другите ще трябва да разберете сами

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

https://www.youtube.com/watch?v=N0YynHf1Te8

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

http://www.hes2000.com/#services

в магзина също така може да бъде закупена абразивна паста от алуминиев оксид - демек зелена - както и спорадично диамантени пасти


----------------------------------------------------------------------------------------------------




Естествено/натурално камъче за заточване на OPINEL


малко камъче струващо всяка от своите 1200 стотинки

https://www.youtube.com/watch?v=fMUYuQvmM-A

http://www.sportcitybg.com/%D0%9D%D0%BE ... Stone.html

---------------------------------------------------------------------------

Разбира се има още много възможности и продукти, които могат да бъдат ползвани с успех и отлични резултати, но според мен това са основните и сравнително евтини камъни за заточване, които лесно могат да бъдат намерени в България.

За мен най-евтин и сравнително лесен остава методът за заточване с водни шкурки в/у твърда и равна повърхност - едрини 220/400/800/1200 са напълно достатъчни за остри кухненски ножове.


Много от вас имат различни естествени камъни, наследени от бащи и дядовни, използвани за заточване на бръсначи.
Т.нар. критски камъни, белгии /белгииски котикул/ и други.


Част от вас за запозначи с т.нар. "диамантени камъни" - метални плочи с диамантено покритие - най-известни са тези на американският проиводител DMT _ в бг могат да бъдат закупени от - http://arms-bg.com/vmchk/%D1%82%D0%BE%D ... oduct_list


Сигурен съм, че много хора притежават и използват масати, къде с правилната, къде с погрешната представа че масатът заточва - масово разпространени в бг са тези на дик, вюсхов, гесер-месер, викторинокс - всъщност масатът само поддържа т.нар. работна острота на ножа...

и един линк към ножарски форум с повече информация за качествени кухненски ножове, които могат да бъдат намерени в България - http://www.metalblade.eu/viewtopic.php?f=6&t=4082
Bradley - специалист
Включил съм поне 10 клипа със заточване на ножове в първото мнение

нещата са елементарни:

ако не сте заточвали нож преди:

-> снабдявате се с водни шкурки или с някой от посочените камъни
-> поставяте камъкът на стабилна основа - маса, кухненски плот - добре е под него да има да речем кухненска кърпа или някаква силиконова/гумена подложка за горещо сервиране
-> взимате монета или две /според ъгъла на който искате да заточите ножа - страдиционно м/у 22 и 30 градуса общо/ от 50 стотинки
-> поставяте монетата на камъка
-> поставяте ножът в/у камъка /според вида си камъкът може да иска 2 до 5 минути накисване във вода/ така, че гърбът му да опира в стотинката

Изображение

Изображение

[

-> започвате да движите острието на ножа по камъка в последователност 10/8/6/4/2/1 движения от всяка страна /10 едно след друго от лявата и 10 едно след друго от дясната/ от дръжката към върха

по просто от това няма как да ого обясня

след време нямате нужда от монетите - ръката сама 'цели ъгъла' за заточване

...

по повод коментара че е реклама - :butthead: - и кой точно търговец рекламира, че съм посочил поне 5 магазина - ей много мъка ходи по хората...

ако не ви е потребна темата - триите - културата ножарска /ползувание и заточване/ в бг и без това е :toimonster:
dyaneff - майстор
За да може АЗ да науча нещо ново и полезно. :partyman:
КИМИ - специалист
Тъста ми,
бях му занесъл една заключваща се чекия пишеше си
made in China на ножката, на битака беше абна- лайно нямаше да пореже...

значи дедо изкара 5 камъка с различна грапавост,
размер като карта за игра, на дебелина като тесте всеки,
та тъста се усамоти оттатък...

върна се, изплю се на ръката и с 1 Едно, повтарям- едно...

Кой не разбра? 1 ЕДНО движение от лакътя до дланта си обръсна косматата ръка... :prayer: :shocked: :shocked:
Bradley - специалист
Чираче написа:
Реклама, та дрънка. Ако не е така, ЗАЩО го правиш?
Защото това е форум и смисълът от форумите е да си помагаме с полезна информация - :yawinkle:
КИМИ написа:
Тъста ми,
бях му занесъл една заключваща се чекия пишеше си
made in China на ножката, на битака беше абна- лайно нямаше да пореже...

значи дедо изкара 5 камъка с различна грапавост,
размер като карта за игра, на дебелина като тесте всеки,
та тъста се усамоти оттатък...

върна се, изплю се на ръката и с 1 Едно, повтарям- едно...

Кой не разбра? 1 ЕДНО движение от лакътя до дланта си обръсна косматата ръка... :prayer: :shocked: :shocked:
тъй де - добре заточеният нож спокойно може да се използва и за такива работи:

Изображение

аз съмна снимката - ножът е ловен
dadko - майстор
Лощо няма. Човека не е търговец, доколкото знам. Брадли е ножар. От тия, болните на тема ножове...Знаят го и в трите ножарски форума. За единия е пуснал и линк. Оставете го да се доизкаже човека. Има какво да се научи от него. Нека да разкаже за ножовете в конспект- да не четем целите форуми. И аз съм се регнал там, ама все нямам време да ги чета...
Пък и не съм се разболял толкоз още. То като се заразиш- излекуване- няма...
Bradley - специалист
Аз от тeзи клипowe /и много други, но тeзи sa ми любиmi/ съм се учил как се заточват ножове - вярно показаните камъни са няколко стотин лева и не могат да бъдат закупени в бг, а ноwete и тe гонят няколко стотака, но се виждат последователността и движенията при заточване, които са едни и същи без значение камъка:

https://www.youtube.com/watch?v=Duwt8oMZRaA

https://www.youtube.com/watch?v=rTxFtK4 ... xebctZs8wQ

https://www.youtube.com/watch?v=4--HIDo ... xebctZs8wQ


За мен умението за заточване на ножове и други режещи инструменти е важно, особено с оглед тематиката на форума - направи си сам - точилари /и то добри/ вече рядко се намират, информация няма, повечето хора карат с ножчета от левчето - ползват, хвърлят, купят нов - а има и друг път ->

малка инвестиция /30 до 50 лева/ в добри ножове и подходящо средство за заточване, малко практика = доволна жена-домакиня, бърза салатка и тънки мезета за пред верни другари да се похвали човек...


Ей тук в 3 клипа колега ножоманиак обяснява на български много добре и полезно

https://www.youtube.com/watch?v=fJZqGpxWh3M

https://www.youtube.com/watch?v=h1YKy-Lu03c

https://www.youtube.com/watch?v=NONApWmxMog
П. Петков - специалист
Липсва най-важната информация, а именно как (визуално) да разберем, че ножът е частично (или цялостно) затъпен и най-вече, кога да спрем заточването. От скромната ми практика съм установил, че при осветяване с интензивна светлина, ако светлината се "разцепва" от ножа и по линията на пресичане на двете повърхности има "светещи" участъци, тоест, ако те отразяват светлината, то това значи, че има затъпяване. Светенето може да е частично (най-вече близо до върха) или по цялата дължина. Заточването трябва да продължи до тогава, докато отблясъците от ръба изчезнат. Разбира се, става въпрос за наблюдение с невъоръжено око.
А ето един кухненски нож, който дълго време беше заточван, изтъня много по средата и впоследствие се счупи.
Прикачен файл:
Picture 252.jpg
Picture 252.jpg (31.85 KиБ) Видяна 17356 пъти
Разбира се не го изхвърлих, а го преработих в стил "Направи си сам", като просто го заоблих по линията на счупване и той се превърна в превъзходен "електричарски" нож, удобен както за разделка на кабели, така и за заголване крайщата на проводниците. При разделката той се ползва като лост от първи род, при което опорната точка е върхът на палеца от ръката, която стиска кабела, а другата ръка движи дръжката в посока, обратна на посоката на разцепване. Разделката се прави на "кванти" (до достигане края на кабела), като се ползва златното правило на механиката, а именно: "Печели се сила, но се губи път!" При това безопасността при разцепването е гарантирана. :)
Теди - специалист
Аз пък си купих този камик за точене на брадвье и ножовье. :rock:

Изображение
Pgv64 - специалист
А аз ето на това си точа ножовете:
Прикачен файл:
Снимка0091.jpg
Диамантини, правят острието но бръснач!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 47

Тема "Всичко за заточването" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: