• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
zlatko64 - специалист
...или огнеупорен бетон. Каква е технологията, кои са възможните материали от предлаганите на пазара? Възможно ли е армиране?
шоп - майстор
Армирането е нежелателно ( да не кажа невъзможно) различните топлинни разширения бих довели до саморазрушаване на продукта.

Напиши при какви температури ще работи продукта за да може да ти се отговори в какви материали и технологии можеш да работиш
zlatko64 - специалист
Възнамерявам да отлея елементи за горивна камера на камина, т.е. предимно дърва и /малко вероятно/ въглища. Значи макс. 1200 градуса.
шоп - майстор
Изгради я от огнеупорни тухли. Десетки пъти ще ти бъде по-евтино. Една тухла 2 ра употреба е 50 ст!!!
zlatko64 - специалист
Необходима ми е специална форма, дебелина и т.н., няма как от тухли.
zlatko64 - специалист
Хайде де, никой ли няма опит в това? Намирам само Римпексал за изработване на такива елементи...
ivanj - специалист
Ето ти една рецепта.

За 10 кг огнеупорен бетон :
1.Портландцимент М 400-3.5 КГ
2.Шамотно брашно с зърнометрия до 1 мм -1 кг
3.Шамотна фракция с зърнометрия 2 мм - 2.4 кг
4.Шамотна фракция с зърнометрия 2-4мм -3.4кг
5.Вода до получаване на необходимата консистенция.
6. вместо арматура метални фибри.
Две седмици и се сваля кофража и още поне 3-4 дни бавно и внимателно темпериране.
zlatko64 - специалист
Благодаря! Очаквам да се свържа с производител на подобни продукти и ще пиша.
zlatko64 - специалист
За да приключа темата - свързах се с производител на такива бетони - Рефран. Хората бяха много любезни, инструктираха ме за начина на леене и темпериране и изобщо всички подробности по въпроса. Сега остава да изчисля колко смес ми е необходима и очаквам пратката.
  • 1
  • 2

Тема "Изработване на елементи от шамот" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: