Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
bikerider_ - специалист
Така. Доста мислих какво да направя по случая, но не мога да измисля. Улицата на която живея има тротоар от едната страна, откъм мен няма и банкетът е с нивото на паветата, заради което пред нас е уширено и удобно място за обръщане на куцо и сакато. Не стига всичко точно пред нас улицата от напълно равна, до един момент, след което започва спускане и къде другаде ако не тук, където с липсата на бордюри откъм мен и занижените бордюри заради гаражите на съседите отсреща с бетонните огради, които да вече не я стесняват, сульо и пульо от село да си обръщат таратайките?!
Оградата ми си беше хубава, с бетонни колци хванати здраво към бетонна основа, но куците селяни, които обръщат тук са счупили 4 бетонни колеца и сега 10м ограда се държат между двете врати, а колците висят на нея. Предстои ми изграждане и на гаражна врата на мястото не едната от двете съществуващи врати, а нерядко пред нас използват пространството за паркинг разни нахалници, които нямат гараж. Аз и да поправя колците сега, пак ще се намери някой селяк, който не може да кара и ще ги изпотроши. Какво да правя? Да сложа антипаркинг колчета, ще ги избият а и какъв е редът по узаконяването им?... да слагам бордюри за тротоар, не е мое задължение. Има си община, плащам си данъците и в крайна сметка не съм длъжен да си пилея от финансите и свободното време, за да се окопавам от мизерници, които не могат да карат и от община, която не си изпълнява задълженията.
pipilica - майстор
Щом няма тротоар и не минават хора поправяш си оградата и набиваш в нея железа номер 14 или 16 да стърчат около 30 сантима и ги боядисваш червени. Който обръща да гледа ако не гледа ще си набучи на тях колата, малко гадно но с говеда това е начина. Ако има излишно време може да се разходиш и до общината и да питаш какъв е реда да ти турят бурдюри, искай от общината входящ номер на молбата, щото ако нямаш все едно не си ходил.
bikerider_ - специалист
Хора минават, не към казал това. Плюс някои кучкари... за които тревата отпред, прясно окосена, е идеално място за облекчаване на помиярите им. И автобус минава дори на високосна година. :-D Само че хората от село от новопостроените съседни блокове без гаражи по-надолу по улицата и намиращия се в тях магазин редовно спират колите си пред мен, понеже няма изграден от преди тротоар и нивото е като на улицата, т.е. удобно за паркиране и като се паркират пред мен, е по-малък рискът колата им да бъде ожулена от преминаващия автобус, вместо по-надолу по стръмното, където като се паркират пред спирката например, остава само една кьорава лента за движението. А когато пред мен няма паркирана кола, то масово коли обръщат тук, понеже както казах съседите отсреща са скосили бордюрите заради гаражите си и се получава удобна и широка площадка за обръщане, която въпреки всичко явно не е удобна на някои неспособни да карат индивиди и потърпевш съм аз. Пред оградата има ивица трева около 30-40см широка, като скатче и после е банкетът. Но явно ще набуча железа в тревата под 45 градуса и който нахалства, ще си оставя бронята тук.
ivanovbg - майстор
Ми наместо гаражна врата не можеш ли са си паркираш колата пред оградата? Даже си купи още една , може и да не е в движение :wink:
bikerider_ - специалист
Чакай, чакай, нямам излишни пари да купувам коли за скрап, нито намерение да загрозявам пейзажа с такива пред дома ми. А колата няма да си я оставя навън, като я купя, щото е пълно с кретени, които за едното радио ще ти я разбият. И най-малкото не съм безотговорен като някои нагли съседи с дворове или гаражи, които пречат на движението, оставяйки таратайките си по улицата, все едно последната им е бащиния.
puh4 - специалист
Видео наблюдение, като заснемеш трошача на огради му задаваш тъпия въпрос: Зидаромазачески способности имаш ли?
ivanovbg - майстор
bikerider_ написа:
Чакай, чакай, нямам излишни пари да купувам коли за скрап
Ясно, тогава отивай в съвета и пусни оплакване че не е обособена пешеходна зона пред твоята ограда. Не може от вратата да излезеш направо на улицата. Направи справка и в градоустройствения план и ако има предвиден тротоар и почнат да се оправдават с липсата на пари ги накарай да монтират временно заграждение с цел безопасност.
shotik - майстор
Аз бих направил така - обикалям гумаджийници и събирам външни гуми от коли,колкото да може като ги поставя една до друга ,да покрият разстоянието на оградата и на 95 см от оградата бих изкопал канал,където да пусна изправени гумите ,да ги напълня с камъни/може и бетон да се излее/ и да ги заровя с изкопаната пръст.На тези сантиметри по - натам може да се наредят 3 плочки по 30 на 30 см и фуги между тях.Гумите може да ги захвана там където се допират с болтове и големи шайби,дори може между тях и тръби да набия и тогава със шпилки и гайки и шайби да стегна и ще стане добра преграда за колите,без да има голяма опасност от големи поражения,защото може да се тълкува като незаконно и да се плаща щета .Може и със светли цветове да ги боядисам-жълто,оранжево,сигнално червено,за да се вижда.

Това е моето виждане по този случай.
bikerider_ - специалист
shotik написа:
Аз бих направил така - обикалям гумаджийници и събирам външни гуми от коли,колкото да може като ги поставя една до друга ,да покрият разстоянието на оградата и на 95 см от оградата бих изкопал канал,където да пусна изправени гумите ,да ги напълня с камъни/може и бетон да се излее/ и да ги заровя с изкопаната пръст.На тези сантиметри по - натам може да се наредят 3 плочки по 30 на 30 см и фуги между тях.Гумите може да ги захвана там където се допират с болтове и големи шайби,дори може между тях и тръби да набия и тогава със шпилки и гайки и шайби да стегна и ще стане добра преграда за колите,без да има голяма опасност от големи поражения,защото може да се тълкува като незаконно и да се плаща щета .Може и със светли цветове да ги боядисам-жълто,оранжево,сигнално червено,за да се вижда.

Това е моето виждане по този случай.
Благодаря за идеята, но не съм фен на разхвърляния каучук. Не само, че е неестетично и направо грозно, но и за щета си имат застраховка. На мен сега счупената ограда никой от тия копелдурници, дето са я потрошили няма да ми я плати, нали? Аз не съм си сложил табела, че като има място да обръщат, може да ми влизат в двора, нали? Като не внимават, ще бъде монтирано нещо, което вместо да ми трошат оградата, ще си трошат сами таралясняците. Камера да слагам е вариант, но не и защита, понеже след всяка нанесена щета ще трябва да се издирва тиквеникът, който я е нанесъл. А аз предпочитам да направя преграда срещу щети и който не внимава, да си нанася щета на купчината ръждива ламарина.
jekasus - майстор
Направи една градинка от разни цветни камъни пред ограда, нещо като алпинеум. Със сигурност няма да доближават оградата, не заради камъните, а заради броните. :-D

Тема "Потрошиха ми оградата. Моля дайте съвет!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: