Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Искам да попитам знаещите какви са предимтвата и недостатъците на колоркита. Изчетох доста информация за гипсовото лепило. Един приятел ми каза, че с колоркита лесно се изравнява след крива основна шпакловка и ставало като джам. Е, купих колоркит, изравнява като джам само леките неравности, но с него трудно се запълват кривини от по 1 см. Освен това като забърках голямо количество, накрая нещо стана на бучки и да ми върти.
Ако някой има опит и знания, нека да сподели-как да изравня тази нанесена от "майсторите" шпакловка и с какво е по-добре - колоркит или гипсово лепило. Не зная лепилото за колко време втвърдява и дали ще се справя с него, но ако е по-лесно поне за запълването ще си купя и лепило/колоркита не се втвърдява с часове, и ако се нанесе по-дебело се чака дълго, за да се нанесе втори слой/.
Ще съм благодарен и за съвети как да си направя ъгъла между стената и тавана, защото като се опитам да го направя със шпаклата, не мога да го изкарам еднакъв и равен ъгъла, абе въобще не става ъгъл, камо ли да е прав.
Osiris - специалист
Изтъркай със шкурка там където е станало на бучки и където се е стекло нанеси една ръка гипсово лепило или гипсова шпакловка там където неравностите са по големи и след това заравняш с колоркит шпакловката и лепилото се втърдяват по бавно от чистия гипс така че ще се справиш и за накрая си остави малко колоркит като минеш първата ръка латекс ако има неравности се нанася съвсем тънък слой :? успех :wink:
Последна промяна от Osiris на пон май 14, 2007 4:30 pm, променено общо 1 път.
rendo - специалист
стена не се изправя с колор кит за да нанесеш хубав плътен слой нанасяш първо гипсово лепило и от там насетне както е казал колегата преди мен
Много благодаря, ще пробвам първо с гипсово лепило, после с колоркита ще изглаждам. Това ще стане в събота и неделя.
А какво ще кажете за направата на ъглите?
Osiris - специалист
за ъглите си трябва майсторлък :lol:
ARTU - специалист
За ъглите има едни метални ъглови профили - слагаш и шпакловаш.
Spassow_lbg - специалист
Здравейте,

за да не пускам нова тема искам и да се включа тук и да помоля за малко инфо.

на същото "дередже" съм както колегата , за разлика от това че при мен е шпаклована терасата с теракол и сега трябва да я мина, преди латекса, с колоркит. Въпроса ми е колоркита може ли да се нанесе с мече като е по разреден или трябва с шпакла. Вчера опитах с шпакла но е много туткава работа, става бавно и колоркита засъхва много бързо. Ако го разредя повече почва да се стича от шпаклата. Дали ще има същият ефект ако мина терасата с мечето, примерно две ръце и после го загладя с финна шкорка?
Благодаря предварително за инфото

ПП: Стените и ъглите са равни, но си има финни дупчици по теракола
velsi - Почетен майстор
Засъхва бързо, защото колоркита "върви" много на тънко, а вече изсъхналия теракол бързо "дърпа" влагата. Според мене по описания от тебе начин няма да постигнеш задоволителен резултат, а и ще е трудно. По добре ползвай гипсова шпакловка, която да нанасяш със шпакла, а най-накрая ако е нужно направи най-фините корекции с колоркит.
Spassow_lbg - специалист
velsi написа:
Засъхва бързо, защото колоркита "върви" много на тънко, а вече изсъхналия теракол бързо "дърпа" влагата. Според мене по описания от тебе начин няма да постигнеш задоволителен резултат, а и ще е трудно. По добре ползвай гипсова шпакловка, която да нанасяш със шпакла, а най-накрая ако е нужно направи най-фините корекции с колоркит.
с гипсова шпаклофка няма да стане защото терасата е външна (ще я вали дъжд, сняг, ще я мия с маркуча от горе до долу), затова съм взел и фасаден колоркит. няма ли някакъв по лесен начин да се мине с колоркит освен с шпакла.
velsi - Почетен майстор
Идеята на колоркита е да се ШПАКЛОВАТ неравностите. Принципно можеш да го нанесеш както си искаш, дори и с метлата :-D но това вече няма да е шпакловка. Стига на тебе да ти харесва действай смело както ти е удобно.

Тема "колоркит-гипсово лепило" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: