Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Здравейте,
става дума за балкон.

Искам да пооправя малко балкона - измазване та затова искам съвет.
Не съм правил мазилка, лепил съм плочки и такива дребни работи.

1) Плочата на балкона на пода се е изронила по целия ръб на стената (вертикално), там където плочата свършва и се вижда арматурата.

ето схема:
Прикачен файл:
z1.JPG
z1.JPG (9.46 KиБ) Видяна 1015 пъти

Плочата е бетонна, вижда се по-едрата баластра.
Искам да скрия арматурата, така че да не се мокри и да не се изронва повече самата плоча.
Дебелината на мазилката ще е може би 2 най много на места до 4 см, където се е изровило повече.
Мислех да го направя така:
Да мина с телена четка да падне каквото има изронено.
Да намокря добре с вода мястото, където ще измазвам.
Чудя се дали да направя такъв разтвор 1/1 цимент и пясък и вода с гъстота на боза и да напръскам предварително мястото и да го чакам да изсъхне?
После правя разтвор обикновен цимент и пясък и с мистрия или с шпаклата където стигна да го наплескам и да го загладя с маламашката, малко трудно се стига дотам.
- Ще свърши ли работа това според вас? Трябва ли да се добавя нещо към разтвора - някакво лепило или баластра?
- Кажете какви са пропорциите на мазилката цимент, пясък и вода?

2) На балкона има стена, върху която има сложена нова пластмасова дограма. Стената е тухлена и има мазилка някаква, драскана ли се казва не знам, стои грапава.
Перваза се е изронил стои като на люспи,а също и част от мазилката на стената. Балкона не е остъклен, стената е на около метър навътре от края на балкона и все пак има малка вероятност да се навлажнява перваза и стената.
Мисля да го направя така:
да изчукам мазилката и перваза там където се е разлепила и бие на кухо и да мина с една телена четка. Може да станат отвори 1-2 см.
След това мокря с вода местата където ще измазвам.
Правя разтвор цимент и пясък и с мистрията и маламашката го слагам и заглаждам. После си мислех за по гладко перваза да го мина с циментова шпакловка.

Въпроса ми е:
- да слагам ли вар в разтвора цимент и пясък (стената е външна) или някакво лепило?
- Понеже стената на височина до перваза е бяла, ако искам да го направя да е като старата мазилка - не знам драскана ли се нарича - мога ли да купя примерно 1-2 чувала такава мазилка и да
измажа цялата стена, за да е еднаква и да няма сиви петна от цимента? Може ли да я нанеса директно върху старата или трябва първо да я сваля?
- Ако не става с драскана мазилка може ли да се вароса или да се мине с гипс за да се направи бял цвят?

Поздрави,
Бенисио

Тема "Балкон, первази, мазилка - как" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: