• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
nik1357 - напреднал
Здравейте и добре дошли на всички посетители на темата.
Живея на село и мисля да реализирам следната идея-да си направя басейн с размери 8 на 4 метра дълбок 1.6 метра.
В него ще отглеждам шаран.Водата ще насищам с кислород с кислородни бутилки.в горната част на двора ще направя по-малък резервоар в който ще се изнася тинята и от който ще поливам градината .
Въпросите които стоят пред мен са:
-какво е количеството риба което може да се отглежда при насищане на водата с кислород и коригиране на киселинността на водата.
-как да направя басейна най-евтино
-ще се получи ли кислорода да увлича водата в тръба която да транспортира тинята до малкия водоем и оттам да връщам вода вече без утайка
-преди години покозваха по телевизията някакъв японски метод за отглеждане на риба като газовете за аериране са разделени и следствието е 16 пъти увеличен метаболизъм-интерисуват ме подробности
Takezo Sensey - модератор
Добре дошъл и честито първо мнение !

Ако не получиш задоволителни отговори попитай тук (клик) .
Илиян Илиев™ - майстор
И да не забравиш да пуснеш снимки и пояснения стъпка по стъкпа, че и мен ме блазни идеята. Шаран съм ял 2 пъти за 5 години. :cry:
masteradmin - майстор
Има една мушама специално за такива неща. Но ако разбираш руски може да видиш руснаците какво са направили по въпроса - темата е 23 страници
rockwall - майстор
относно басейна - ако е вкопан и измазан мога да ти препоръчам полимерна хидроизолация, която се нанася въру замазката с валяк или четка (като латекс) и ще ти спести плочки и тн.

Само за инфо - кашон покрит с това нещо беше пълен с вода 3-4 години в една панаирна палата (и в него плуваше пластмасова патка :)

сега са намазали една бетонна тухла и са я напълнили с вода и стои вече повече от година пълна

http://www.pnn.dir.bg/

ето инфото от сайта

HS Полимер

Специална, уплътняваща емулсия за стени, покриви и мазета. Пълната хидроизолация се осъществява чрез единично разстилане. Полученият от HS полимер слой е с голяма еластичност и трайност при хидроизолацията - като в същото време и декорира - покриви, балкони, стени, мазета и др.

Поради голямата си еластичност HS полимер е идеален продукт за повърхности с пролуки.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

HS полимер може да се използва за вътрешна и външна употреба, при стари и нови повърхности.

HS полимер може да се използва при пластир, тухли, открит бетон, гипс, дърво или метал.

Използва се главно за хидроизолация на покриви, северни стени, балкони, мазета и др.

СВОЙСТВА:

- Хидроизолиращият слой, който HS полимер образува, е изцяло недостъпен за дъждовната вода, дори когато тя се задържа за дълго време.

- Водно-изолиращото предпазно действие на HS полимер също така подпомага топлоизолиращата способност на останалите материали.

- HS полимер действа при всякаква повърхност (бетон, гипс, дърво, метал и др.)

- HS полимер е с отлична трайност при атмосферни условия, по всяко време.

- Слоят, който HS полимер образува е равен, без шарнири и съединения, като междувременно предоставя лесни и сигурни решения на трудни места, като съединения, ъгли и др.

- Хидроизолиращият слой на HS полимер може да се боядисва във всеки тон и да украси както и да предпази - с превъзходство нашия строеж.

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ:

Вид Пълен еластомер, водна емулсия Рзфасовка
Цвят Бял или друг цвят по поръчка 145 кг.
Относително тегло (20°C) Приблизително 1,15 г/см3 20 кг.
PH 8-9 5 кг.
Токсичност Нетоксичен 2 кг.
Съхранение и температура при прилагане 8-35 °C

ПРИГОТВЯНЕ НА ГРУНД:

Повърхността, която трябва да се покрие с HS полимер, трябва да е чиста и без мазнини - прах или други влошаващи материали. Добре е повърхността да се измие един ден преди употреба. За идеално действие се препоръчва грундиране с HS грунд. Като алтернатива може да се използва HS полимер - в разтвор 1:1 с вода - за грундиране на повърхност.

УПОТРЕБИ:

HS полимер може да се разтвори във вода - за по-добра обработваемост - до 15%. Обикновено се използва в два пласта. HS полимер се нанася на повърхността с валяк или четка, след изсъхване на грунда. Вторият слой се нанася след изсъхване на първия. Общото потребление на HS полимер е приблизително 1 кг./м2 за хоризонтални повърхности. Препоръчително е да се избягва приложението на HS полимер при температури на замръзване, както и при високи температури (40°C) и повече. В заключение, приложението не се препоръчва в дъждовни дни, за да се осигури необходимото време за съхнене.

ДОБРЕ ДОШЪЛ В НАПРАВИСАМ - и не забравяй кой ти е писал, когато почнеш да раздаваш ШАРАНИТЕ :-D
nik1357 - напреднал
takezo написа:
Добре дошъл и честито първо мнение !

Ако не получиш задоволителни отговори попитай тук (клик) .
Благодаря,
Проверих във форума на риба но няма това което ме интерисува.
Може да пусна тема и там.
Някъде съм чел преди години че когато рибите се отглеждат в контролирана среда максималното количество риба е една трета от обема на водата.Значи максимума е 8х4х1.5 =48 кубика вода -16 тона риба!
Аз няма да се пробвам с максимума ,но ще пробвам да отгледам 2-3 тона шаран .Смятам че ще се получи,но ми е трудно да стартирам -пречка е липсата на пари.Ще пробвам да я преодолея с хитрости предложени от майсторите тук.
Между другото дупката в двора е готова и чака за покритие.
shotik - майстор
За зимно време и това може да направиш

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
nik1357 - напреднал
rockwall написа:
относно басейна - ако е вкопан и измазан мога да ти препоръчам полимерна хидроизолация, която се нанася въру замазката с валяк или четка (като латекс) и ще ти спести плочки и тн.

Само за инфо - кашон покрит с това нещо беше пълен с вода 3-4 години в една панаирна палата (и в него плуваше пластмасова патка :)

ДОБРЕ ДОШЪЛ В НАПРАВИСАМ - и не забравяй кой ти е писал, когато почнеш да раздаваш ШАРАНИТЕ :-D
За съжаление не е измазана дупката.БЛагодаря за обстойното обяснение.Сега остава да кажеш и евтин начин да подготвя земята за нанасяне.аз си мисля че най тънко ще мина като си направя дебели 3- 4 милиметра листи найлон от отпадъци но не знам как да ги направя-пуснах тема и чакам отговори.Иначе в Бяла има производител на синтетичен бризент -офертата е 8 лв за квадратен метър - залепен и т. н.
rockwall - майстор
доста по-евтинощети е да иззидаш отвътре със стари тухли, да измажеш и да сложиш хидроизолацията

не знам тези плочи от найлон как си представяш да се закрепят в пръстта и какво ще държи тази пръст да не поадне в дупката при първия дъжд
firebrand - специалист
С това дето си го намислил най-много да избиеш рибата............ :?
Прочети това и ще ти се изясни. http://zooferma.com/pisciculture.html
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "басейн-рибарник" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: