Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Здравейте,

Ще правя външна инсталация с книги. Трябва ми покритие, което да осигурява нужната прозрачност и защита при различни атмосферни условия. Това, което си представям е тънък филм, който да предпазва книгата (дъжд, сняг, жега) без да я унищожава. Какво бихте препоръчали за това упражнение? Течно стъкло? Епоксидна смола? Благодаря предварително!
Andri01 - майстор
И защита от слънчевите лъчи. Те направо "изгарят" книгите!
horgasz - специалист
А каква е тая инсталация с книги? Питам от любопитство.
hidrazin - майстор
Тъкмо се връщам от митницата където освободих такова фолио.
Купено от Хонконг. Но едва ли ще имаш как да ламинираш с него.
Иска нагряване до към 145 градуса и вакуум камера. И цената е ..... :vom:
За справка - обикновеното фолио за ламиниране не е устойчиво на UV.
:partyman:
horgasz написа:
А каква е тая инсталация с книги? Питам от любопитство.
Идеята е стари книги да се ламинират (с някакво защитно покритие) и да се монтират (залепят) на външна бетонна стена (виж снимката по-долу) Искам да направя своебразна галерия за забравени детски книги. :) И зная, за такъв библиофил като мен е болезнено да запечтвам книги по такъв начин, но по-скоро гледам на това като на увековечаване, отколкото на унищожение. Ще ги събирам от от пунктове за хартия, където унищожението им е сигурно.

Изображение

Прикачен файл

Untitled.png

Прикачен файл

Untitled.png
EDI - майстор
Единствения вариант, който виждам е да използваш прозрачни смоли за индустриални подове.CAPAROL имат доста видове смоли.Има и устойчиви на УВ лъчи.Обаче цената ще е пречка си мисля.Няма и гаранция колко ще изтрае вън.
Благодаря, сега ще ги поразгледам. Опасявам от негативно въздействие върху хартията, обаче. По-скоро си мисля за обикновено ламиниране и нанасяне на някакъв защитен лак/лепило директно върху ламината.
EDI - майстор
Нямам представа как ще се държат върху хартия, по принцип не са предвидени за такава основа, но не вярвам да увреди хартията и печата.Само с проба може да се установи реално каква е адхезията върху хартия и как ще се държи при външни условия.С лак няма да стане, от ламиниращи покрития не разбирам и нямам представа какви качества имат.
Kasap - специалист
Това което ми хрумва е "аквариум" от плексиглас или поликарбонат.
EDI - майстор
Добра идея, Касапе. :partyman:

Тема "Защитно покритие за книги" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: