Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Здравейте!

Става дума за ремонт на апартамент двустаен в Пловдив, 65 кв. м., строен 50-те години.

В хола (18 кв.м.) има паркет рибена кост, който има неравности и поскръцва (не е тотално зле). Мисля, че трябва да се пререди. Върху паркета имаше залепен балатум, като след отлепването останаха следи от лепилото. Не е бил лакирван.
Под паркета има 10 см пласт сгурия и бетонна плоча най-отдолу. Паркетът е монтиран на дървена конструкция от греди и летви.

В кухнята (на площ около 10 кв.м. от пода) има дюшеме, боядисано с кафява боя, след което върху му е налепен балатум. Не знам какво е под дюшемето, но е много стабилно и изобщо не скърца, и няма неравности.

Моля за съвет за избор на проверен майстор, който да поднови подовата настилка.

Благодаря!
djpatzo - специалист
ivankra написа:
Здравейте!

Става дума за ремонт на апартамент двустаен в Пловдив, 65 кв. м., строен 50-те години.

В хола (18 кв.м.) има паркет рибена кост, който има неравности и поскръцва (не е тотално зле). Мисля, че трябва да се пререди. Върху паркета имаше залепен балатум, като след отлепването останаха следи от лепилото. Не е бил лакирван.
Под паркета има 10 см пласт сгурия и бетонна плоча най-отдолу. Паркетът е монтиран на дървена конструкция от греди и летви.

В кухнята (на площ около 10 кв.м. от пода) има дюшеме, боядисано с кафява боя, след което върху му е налепен балатум. Не знам какво е под дюшемето, но е много стабилно и изобщо не скърца, и няма неравности.

Моля за съвет за избор на проверен майстор, който да поднови подовата настилка.

Благодаря!
Пренареждането не е точния вариант, но има опция да се напълни, там където потъва, с епоксидна смола, после се цикли, за да се заравни и се лакира нацяло, но имай в предвид, че балатума запарва и може и да има изгнило, така, че трябва да си в готовност да правиш замазка - евентуално :) Успех с ремонта :)
Благодаря за съвета! А тази епоксидна смола как ще се вкара под паркета и дали ще уплътни добре при положение, че отдолу има сгурия? Четох някъде също така за дупчене с бормашина и вкарване на монтажна пяна отдолу, и после запълване на пробитото с бормашината с дървено чепче-сглобка от тези, които продават. Това обаче нещо не ми вдъхва доверие.

Аз си мисля за вариант за премахване на целия паркет, махане на хоризонталните летви, върху които е закован - гредите обаче да се запазят. После нивелиране и наковаване на OSB платна върху гредите, и после пренареждане на паркета и коване (или лепене?) върху OSB-то. Как ви се струва това?

И също така...ако може някой все пак да даде координати за връзка с майстор за Пловдив, защото мисля, че най-добре ще е да дойде, да види и да прецени на място.
pgt - специалист
ivankra написа:
Аз си мисля за вариант за премахване на целия паркет, махане на хоризонталните летви, върху които е закован - гредите обаче да се запазят. После нивелиране и наковаване на OSB платна върху гредите, и после пренареждане на паркета и коване (или лепене?) върху OSB-то. Как ви се струва това?
Според мен това е варианта, но по последната точка вместо стария паркет да сложиш ламинат (не знам да ли те устройва това). Може би ще ти излезе малко по-скъпичко (не знам цената за циклене + лак каква ще ти дойде при твоя вариант), но пък ще стане по-бързо и лесно, много варианти за избор на цвят и не на последно място без много прахуляци - редиш и си готов, ако не можеш сам майстори бол, а при твоя завършек ще е голяма амалогия и ако имаш изгнило и трябва да подмениш, да ли ще намериш същите парченца :wink:
djpatzo - специалист
ivankra написа:
Благодаря за съвета! А тази епоксидна смола как ще се вкара под паркета и дали ще уплътни добре при положение, че отдолу има сгурия? Четох някъде също така за дупчене с бормашина и вкарване на монтажна пяна отдолу, и после запълване на пробитото с бормашината с дървено чепче-сглобка от тези, които продават. Това обаче нещо не ми вдъхва доверие.

И също така...ако може някой все пак да даде координати за връзка с майстор за Пловдив, защото мисля, че най-добре ще е да дойде, да види и да прецени на място.
Пробива се с бормашина на ъгъл/снадка на самите парчета паркет като от примера -
Прикачен файл:
101296.jpg Пример
После, след като си пробил са излезли стърготини, които не хвърляш, а събираш за по-късно ползване. Пълни се със спинцовка през дупката и накрая се запълва със забъркана епоксидна смола + стърготините. Чопове не се набиват. Това ти е най-евтиния вариант. Извикваш фирма да прицикли паркета и си ти. Където стърчи паркета, машината за циклене ще го оправи. Успех!

Според мен не е вариант да слагаш OSB. Лично за мен, това е временно решение и не е от най-здравите решения.

Тема "Търся майстор по дървени подови настилки - Пловдив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: