Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
nanko - специалист
Имам следния проблем. Опитвам се да хвана с анкерен болт няколко крака. Обаче бургията потъва в бетона като в масло. Реално най-трудно се продупчи камъка и лепилото под него, а надолу върви много лесно. Идеята беше да сложа 10 см. анкерни болтове, обаче те не могат да се захванат. Реших да направя по-дълбока дупка, но до 25-26 см. си потъва по същия начин. Камъка/борда е под наклон 45 градуса и предполагам, че са наливали бетона хоризонтално, а отгоре са попълвали наклона с някаква прегоряла замазка.

пластове:
1) врачански камък 1-1,5 см.
2) лепило не повече от 1 см.
3) стиропор 1-1,5 см.
4) бетон или някаква замазка

Най-добрата идея която имам е да направя всички дупки поне 25 см. да сипя малко циментово мляко, да набия анкерния болт и след това отгоре да сипя още циментово мляко докато се напълни дупката. След това да стегна анкерния болт. Вариант да търся някакво много силно лепило и да слагам от него смятам, че е безсмислено тъй като около него всичко ще е по-слабо. Вариант да къртя всичко и да си наливам бетон пък тотално отпада.

Към момента по някаква случайност, може би защото дупката се напълни с боклуци и защото бях хванал самия анкерен болт с клещи за да не превърта, успях да хвана един такъв. Специално на това място няма да има почти никакви усилия, и смятам, че за там е ОК. Но за другите места ми се иска да е по-стабилно.
Последна промяна от nanko на ср юли 27, 2016 10:55 am, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
Химически анкер
torbalan - Дървен философ
Възможност за шпилка и планка отзад има ли?
nanko - специалист
Има ли смисъл от химически анкер при описаната ситуация?

Няма възможност за планка.
kozl - майстор
Смисълът е в изчисленията. Когато се лепи в бетон спрямо силата се търси тип и диаметъра на анкера и дълбочина на залепване.
Смисълът се таи в сметките. Сгради се строят в блата, там де всичко тежичко потъва.
Явно искаш да анкерираш в нещо дето не е бетон, а и не си разбрал какво е. Може да е газобетон, пенобетон, друг вид лек бетон. Някакъв несвързал пълнеж от разтвор. Не е ясно в какво се опитваш да анкерираш и какво усилие търсиш от анкера.
Обаче разковничието е към по-широки, по-дълбоки отвори и лепило. Има вариант при достатъчно широки отвори направени с боркорона да се замонолитят анкерите с бърз цимент или с цименто-пясъчен разтвор.
Последна промяна от kozl на ср юли 27, 2016 7:26 am, променено общо 1 път.
nanko - специалист
С боркорона как ще пробия врачанския камък и как ще направя дупка дълбока повече от 25 см?
И това, че отвора е по-голям, какво ще го държи да не излезе целия (заедно с разтвора който ще вкарам?
kozl - майстор
:lol:
Ти не. Търси професионалисти де с това се занимават. Пробиват плочи и стени и по 40 см.
Машините са специални.
Силата опънна ли е или натискава, комбинирана :? Как се избира анкер :?
nanko - специалист
Добре де, да предположим, че специалистите направят такава дупка, какво ще го държи тоя материал да не се измъкне от дупката? Или по-точно повече ли ще държи от моя вариант? И ако да защо? Защото аз не виждам разлика. Освен ако наистина не се дупчи 40см. или повече докато се стигне здрав бетон.

Едит:
Силата е опъна (ако има вятър който ще дърпа нагоре) и малко на срязване, тъй като борда е под наклон. Анкера съм го взимал с най-висока якост която имаше в магазина и слагам по 2 анкера в крак. Презастраховал съм се в пъти повече от колкото е необходимо.

Едит2:
Съмнява ме строителя да се е набутал с лек бетон от какъвто и да е вид. Още повече, че има изолация отвсякъде. По-скоро е или слаба замазка или прегорял бетон.
kozl - майстор
Явно не разбираш от конструкции, не можеш да сметнеш силите. Основата ти е неподходяща за яки анкери, с които да се презастраховаш.
Ами какви съвети очакваш да получиш :?
Анкери се правят и в пясъчна земна основа. Въпрос на сметки и познания.
С корона може да се пробива и в метри дълбочина, примерно в скала.
kozl - майстор
Представи си че съм строител и че съм изпълнил бордовете по проект с лек бетон, в който проектанта без да мисли боцнал анкери. На практика се не получава.
Като взе да мисли и да смята и стана тя каквато стана.
И какво значи презастраховане :? Да броиш пари за кола с АБС и други екстри подобряващи устойчивостта на пътя и накрая да немаш пари за нови гуми :shock:

Тема "Подсилване захвата на анкерен болт в слаб бетон - как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: