Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Spassow_lbg - специалист
Здравейте колеги,

стигнах до там че трябва да лепя гранитогрес на терасата. В момента на терасата има замазка с мозайка, такава каквато е сигурно на повечето панелни тераси. Мога ли да лепя сега гранитогреса направо върху мозайката? Не ми се ще хич да я махам че ми е дала нивото вече и ще ми отнеме още няколко дена работа.
И другия въпрос е с какво се реже този гранитогрес?

Благо даря предварително за съветите
rendo - специалист
намазваш мозайката с "Боро контакт" така че да е почти прозрачно т.е. леко да прозира отдолу . След пълното му изсъхване можеш да лепиш без никакви проблеми.

Гранитогреса се реже или с хубава машина за плочки - скъпа е едва ли имаш такава.

или с флекс-а с диамантинен диск. Ако нямаш диамантинен можеш и с диск за неменетал но ще ти отнеме много повече усилия и ядове
Spokoiniq - майстор
И като е тераса и гранитогрес, задължително с теракол флекс или най-добре СМ16 на Церезит, че има да обира температурни разлики там.
HD - специалист
При мен положението с двете ми тераси беше по същия начин - даже и с грунд не сме мазали отдолу, направо с теракол флекс (или за плочка върху плочка както е известен) майстора ми налепи плочките и бих казал, че стана доста здраво. За стените вече мазахме с Бороконтакт, защото там бяха някакви мацаници (няколко слоя боя, латекс и т.н.).
А за рязането на гранитогреса - както е казано по-горе, най-евтиния вариант ще е с диск за неметал, обаче установих, че става доста по-бавно и се вдига много много прах, така че по-добрия вариант е диамантения диск. Разбира се трябва да имаш и мощен ъглошлайф, защото моя като взема да режа и той дава зор да спира :-D , при което става няколко пъти по-бавно.
rendo - специалист
cm11 ли ще е теракол ли ще е квото му сложиш това ще е действай смело - страшно няма
Spassow_lbg - специалист
мерси много на всички,
ще вида дали тази събота ще ми остане време да почна, те са 6 м2 мисля да ги налепя за два дена с фугиррането. като стане ще кача и снимки
SHL - специалист
Единственото лепило, което трябва да използваш е теракол - флекс ! Не си прави експерименти с обикновенни лепила - СМ11 е такова ! Гранитогрес се лепи само с "флекс" лепило ! И забрави да отрежеш гранитогрес с диск за неметал - НЕВЪЗМОЖНО Е !!! Купи си диамантина и гледай да е над 20 лв. Дано не е късно за съвета ми :)
HD - специалист
Е, защо пък да е невъзможно да се реже гранитогрес с диск за неметал?
Моя майстор като ми лепи двете тераси точно с такъв диск ряза плочките :!:
Вярно, че става по-бавно и МНОГО МНОГО по-прашно, но все пак става. Но по-добре е с диамантен диск определено.

Наистина не си прави опити с лепило, различно от "Флекс" - последиците може да са с неприятен край :cool:
rendo - специалист
Незнам 1-во защо да не може да се реже с диска за неметал - реже си се спокойно .

2-ро правихме един балкон - боро контакт , цм11 с малко ц200 и 2-ра година вече няма ядове така, че не е кой знае какво

Тема "Лепене на гранитогрес върху мозайка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: