Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
HD - специалист
Рових се доста из форума, но не намерих нищо по моя проблем/дилема, който е следния:

вчера си купих спалня от чам, който е лакирана май с безцветен лак (тия дни ще взема да я снимам, че снощи не носех фотоапарата с мене), като е лакирана само отвън, т.е. частите, които се виждат. Вътре там чекмеджета, рамки и други такива изобщо не са лакирани с нищо.

Във връзка с това имам няколко въпроса:

1. Спалнята е цвят чам натюр :lol: , а пък съществуващата секция в спалнята е тъмна (като тази секция там си беше като купихме апартамента, засега ще я ползваме, но по-нататък ще бъде заменена от гардероб и скрин), стаята е боядисана в бяло - та сега съм пред дилема - да си играя ли да боядисвам спалнята тъмна, да стане като секцията? А не взех направо тъмна, защото тази фирма не работи тъмно, ами само натурален чам! Казаха ми, че не е проблем да се потъмни, като се вземе лак (или байц беше :? ) на химична основа и ставало супер!
Тук може би е по-добре първо да постна няколко снимки на спалнята и интериора в стаята, защото на мене хич не ми се занимава да боядисвам/лакирвам каквото и да е, защото нямам време сега за това.

Абе нещо такова на цвят, като прикачената снимка в края на поста.

2. Та там отвътре, където няма изобщо никакво лаково покритие трябва ли да го лакирам (или поне с безир нещо да го мина?) - продавача, който ми е и приятел, каза, че там не го лакирали, защото така се оставяло дървото да диша, пък според мене не го лакират, защото правят мебелите вероятно от недобре изсъхнал чамов материал :? А на мене ми се иска поне да го безиросам, против червеи, дървояди и другитакива :? Дали е удачно?

3. Това не е свързано със спалнята, но ще използвам случая:
имам един старичък гардероб, който отвън е тъмен, а отвътре си е такъв бежов - искам да го освежа - с какво да го боядисам отвън и отвътре?
За отвътре си мислех, че и един безир е достатъчен, а за отвън има ли някаква специфика при избора на лак, или просто отивам в първия магазин, вземам някакъв тъмен лак и толкова?

И на него ще постна снимки тия дни.

Благодаря ви предварително!

Прикачен файл

showimageprod.php.jpg
showimageprod.php.jpg (95.6 KиБ) Видяна 12768 пъти
tokuro - напреднал
според мен най-добре е да лакираш спалнята с цветен лак,като преди това да я изшлайфаш с шкурка № 180
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
tokuro написа:
според мен най-добре е да лакираш спалнята с цветен лак,като преди това да я изшлайфаш с шкурка № 180
А защо предварително да шкури?
tokuro - напреднал
за да свали малко от лака и да може да по-добре да хване цетния лак :lol: :lol: :lol:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
tokuro написа:
за да свали малко от лака и да може да по-добре да хване цетния лак :lol: :lol: :lol:
Лак върху лак си хваща идеално. Шкурене е необходимо само ако иска стъклена гладкост.
galin.com - специалист
Мебелите от бял бор и ела потъмняват с времето и придобиват един много приятно златист цвят. Затова и често ги лакират само с безцветен лак. Може да я минеш отвътре, а и отвън още веднъж със същия лак. А ако се съмняваш че не е сух материала скоро ще го разбереш като тръгне да се пука. Лично аз не съм чувал такава практика да се оставя нелакирано за да "диша".
HD - специалист
tokuro написа:
... като преди това да я изшлайфаш с шкурка № 180
Това все едно не съм го чул (прочел) :-D
galin.com написа:
Мебелите от бял бор и ела потъмняват с времето и придобиват един много приятно златист цвят. Затова и често ги лакират само с безцветен лак. Може да я минеш отвътре, а и отвън още веднъж със същия лак. А ако се съмняваш че не е сух материала скоро ще го разбереш като тръгне да се пука. Лично аз не съм чувал такава практика да се оставя нелакирано за да "диша".
За потъмняването с времето знам, просто се чудех дали и отвътре да я намажа с нещо, и с какво съответно?
Засега все повече се навивам да не я правя тъмна - еййй, това мързела е голяма работа :-D :-D

Честно казано и аз не бях чувал за това дървото да дишало, ама кой знае :? Не е лакиран отвътре или за да си спестят от лака, или ако не е добра изсушен чама, макар че не знам в този случай какво му пречи това?

Кажете сега и за гардеробчето с какъв лак (не като цвят, а по-скоро като вид или тип, де да знам и аз) да го мина отвън, и какво ще стане, ако отвътре го мина просто с безир, или май по-добре е с безцветен лак :?
invizitor - специалист
при дървото много зависи всичко по принцип.и влажността и начина на изработка,и най вече майстора :) но ако материала е доста влажен и го запечаташ с лак може да избие мухъл и няма оправия или пък с времето да се изметне.просто дървото не съхне в конструкция,ама върви да го разправяш на майсторите-лапачи,които взимат мокрия материал супер евтино,лакирват го от едната страна и после дървото дишало.Че как няма да диша,то е още живо.като се минава на банцига и хвърля вода в очите.ама.....

не му слагай безир,ако си решил да го запечатваш.безира е основно за външни конструкции.лакирай го и не се бой.всякакъв безцветен ще ти свърши работа.аз лично съм фен на корабния(яхтен) лак.най-здравия! :wink:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
invizitor написа:
при дървото много зависи всичко по принцип.и влажността и начина на изработка,и най вече майстора :) но ако материала е доста влажен и го запечаташ с лак може да избие мухъл и няма оправия или пък с времето да се изметне.просто дървото не съхне в конструкция,ама върви да го разправяш на майсторите-лапачи,които взимат мокрия материал супер евтино,лакирват го от едната страна и после дървото дишало.Че как няма да диша,то е още живо.като се минава на банцига и хвърля вода в очите.ама.....

не му слагай безир,ако си решил да го запечатваш.безира е основно за външни конструкции.лакирай го и не се бой.всякакъв безцветен ще ти свърши работа.аз лично съм фен на корабния(яхтен) лак.най-здравия! :wink:
Прекалено много глупости накуп написа, та няма да ги оборвам поединично.
HD - специалист
Вчера гледах в един магазин ЛАЗУРЕН лак някакъв, безцветен - та тоя ще ми свърши ли работа???

И това наистина ли е така, че ако лакирам и ако не е добре изсъхнал чама ще избие мухъл после? Ако е така да го оставя лакирането за догодина, като поизсъхне (и се нацепи съответно ...)?

Трябва много скоро да купя лак (ако ще купувам), защото времето напредва, а пък от отговорите дотук не ми стана много ясно какъв точно лак трябва да купя :?
И за какво ми е тоя яхтен лак, като това е отвътре на леглото? Здравина на лака не ми трябва (освен за външните части може би).

Тема "Съвет за лакиране на чамова спалня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: