• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
HD - специалист
Здравейте,

(не открих такава тема по моя проблем, и дано не се повтарям)

имам следния проблем - правя ремонт (вече съм към края де) на апартамента си, и по всички стъкла на прозорци, разни плочки и общо взето където ще се боядисва налепих от това хартиеното бояджийско тиксо - дотук добре. Обаче сега вече боядисах почти навсякъде и идва време да го махна това тиксо, но като го отлепвам, освен че тиксото се къса, все е едно е изгоряло от слънцето, ами на всичкото отгоре по прозорци и дограми остават остатъци от лепкавото му вещество, което вече се е втвърдило. При това положение се налага с шпакла да го изстъргвам от стъклата и т.н., което си е досадна и трудоемка работа :-(
Мислех си за ацетон или нещо от този род, обаче пък да не мацна и боята на дограмата, че пак трябва да боядисвам, и пак трябва да лепя с тиксо и всичко започва отначало ...
Ползвал съм тикно няколко вида, и като производители и като ширина, обаче резултата при всичките е същия :?
Сбъркал ли съм някъде, и как най-лесно и интелигентно да изчистя остатъците от това тиксо ???

И още един въпрос пак за почистване: понеже сам съм си майстор, гледам че в кухнята съм наклепал алпака мивката бая - образувал се е по нея един филм от прах, вода и т.н. (най-добре да взема да я снимам май тия дни), абе с две думи сега е сива и не се вижда въобще алпаката. Освен това тук-там като е капало теракол и от него също има следи и т.н. и т.н. Пробвах на едно място залях с Доместос и после с Кислол - има ефект, обаче пак остава мръсно, но по-малко :?

Та тук как мога най-добре да изчистя мивката?

Благодаря ви предварително!
maxp - напреднал
За мивката пробвай с Цилит или Циф,а на етикетите на тиксото си пише да се махне до 48 часа,другия път чети :) ,сега пробвай да го намокриш леко с вода и след няколко минути го махаш :)
imb_bg - напреднал
от Пвц дограма кафява съм махал с разредител на парцалче леко напоено и веднага с с препарат за стъкло - няма проблем не поврежда дограмата за дървена не знам :)
Bechev - специалист
Проввай с вълнен парцал.
HD - специалист
Хич не съм й чел даже по тиксото какво пише :cool: , ама то как да го махна след 48 часа, като примерно боядисвам първа ръка боя, после на другия ден боядисвам втора ръка, и т.н., т.е. много разсрочено във времето боядисвах, та затова се получи така.
Станалото станало, още утре ще пробвам какво ще се получи с разредител.
И в интерес на истината, това върху дървената дограма не ме притеснява, най-много отгоре да го мацна с бяла боя и готово :lol: , обаче и върху PVC дограмата има тук-там, та там ще видим, и естествено върху стъклата има.
Утре ще пробвам и ще дам отчет :wink:

Благодаря!
velsi - Почетен майстор
Точно върху ПВЦ дограмата нямаш никакви грижи, с каквото и да мажеш и търкаш. Само да не е нещо много абразивно. Между другото бяла ПВЦ дограма се почиства перфектно с "Cif cream".
mladkal - майстор
velsi написа:
Точно върху ПВЦ дограмата нямаш никакви грижи, с каквото и да мажеш и търкаш. Само да не е нещо много абразивно. Между другото бяла ПВЦ дограма се почиства перфектно с "Cif cream".
Velsi, с цялото ми уважение към теб, но имам следният въпрос: Все пак ако се използва Циф Крийм не е ли той с достатъчно абразивни частици, които да нарушат повърхонстния - лъскав - слой на ПВЦ дограмата. Когато преди година и нещо я вършех тази работа с обикновенна домакинска гъбичка (от към жълтата й -мека страна) забелязох, че малко се захабява лъскавят най-горен слой на дограмата. Може би памучен парцал и коресилин е по-удачен вариант!?
velsi - Почетен майстор
Първо не всички ПВЦ профили са чак толкова лъскаво гладки. После една дограма според мене повече и отива да е матова отколкото лъскава. Освен това тази лъскавина с времето неминуемо така или иначе ще изчезне или поне ще намалее от въздействието на околната среда. Лично аз моята дограма я чистя точно с Циф и затова го препоръчвам. Става и с парцал и коресилин естествено.
mladkal - майстор
velsi написа:
Първо не всички ПВЦ профили са чак толкова лъскаво гладки. После една дограма според мене повече и отива да е матова отколкото лъскава. Освен това тази лъскавина с времето неминуемо така или иначе ще изчезне или поне ще намалее от въздействието на околната среда. Лично аз моята дограма я чистя точно с Циф и затова го препоръчвам. Става и с парцал и коресилин естествено.
С времето да... ама хората тепърва са си боядисали...новодомци са.. нека малко перфекционизъм да вложим...кат го поливат (новото де) да не се намери някой кусурджия... Инак за дирята на времето/ атм. условия си прав.
Spokoiniq - майстор
НЕ ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ!Който е чистил знае, а вие мааате в теорията боси и човека ще си прее.е покритията!От ПВЦ и стъкло, както и хубава(с гланц) блажна боя се сваля с памук (парцал или само памуче) и КРЕМ или ОЛИО!Крем евтин за ръце става, идеята е да не се стича по повърхността, с памука механично буташ, а мазното не му позвоява повече да се размазва и да залепва на чистото.Махал съм всякакво тиксо, седяло с месеци на слънце по дограмите, стикери по стъклата на коли от 4-5-6 години препечени на италианско слънце.
  • 1
  • 2

Тема "Как да почистим остатъците от хартиеното бояджийско тиксо?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: