Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
ribnikolaevi - майстор
Предстои ми проектиране на баня, по-конкретно стена. Обикалям магазините за плочки в момента. Голямо чудене пада. Забелязах, че когато има наредено пано с плочки, особено с включени "ефектни" плочки и фриз, тогава се забелязва истнското излъчване и визия на дадена серия плочки. За съжаление фирмите съвсем не са се постарали да облекчат клиентите като мен в избора им - готовите пана с плочки са нищожен процент спрямо всички видове плочки. Доста често ми харесва дадена серия, но не съм абсолютно сигурен какъв ще е ефектът на цяла стена. Естествено, продавачите ми предлагат безплатен проект, но е безплатен само, ако си купя въпросните плочки. А аз не искам цялостен проект, а само да се ориентирам и да добия по-добра представа от цялата серия (понякога има 2-3 основни плочки, някои ефектни + 2-3 фриза). Ако не харесам определените плочки - услугата се заплаща (50 лв. обикновено).
Толкова магазини, толкова плочки, бих искал да получа по-добра представа за поне 20 серии плочки и да избера от тях. Но тогава ще трябва да хвърля излишни 1000 лв.
Та на въпроса:
С какъв софтуер се правят тия проекти от фирмите. Интересува ме даже не да си правя цял проект, а само да си редя правоъгълни стени с различните серии. Смятам да свалям от нета различните плочки и после да ги подреждам една до друга. Търся най-удобната зе целта и най-лесна за работа програма.

Свържете се лесно с препоръчани дизайнери за проектиране на баня!
mim - специалист
:)
като проектирахме една баня, кухня и под за един от офисите ни как процедирах:
обиколих няколко места с фотоапарат и наснимах всичко, което ми хавана окото и по изискванията (размери, цветова гама, гранитогрес/фаянс/теракот)
идеята е да ги видиш на живо, защото в много сайтове снимките не отговарят на действителността, особено при гланцове, релефи и прочие, а и да знаеш какво има наистина в наличност с цени
после си ги гледаш на спокойствие без досадни консултанти (понякога могат да са много досадни)

после заради шефовете си начертах двуизмерни мащаби и започнах да си редя от заснетите картинки, но аз го правя с илюстратор и фотошоп, че с това предимно работя и се оправям бързо
особено в мащаб 1:10 :) 33см реална плочка става 33мм и така

предстои ми да повторя процедурата, че ще правим банята вкъщи, надявам се

Прикачен файл

plochki-podredba.jpg
това е подът в мащаб, но накрая реално стана друго
plochki-podredba.jpg (79.5 KиБ) Видяна 13850 пъти
ribnikolaevi - майстор
Проблемът при заснемането (поне за мен) е мащабирането и ортогоналността на плочката. Иначе за обикалянето си права. Моята идея е след като съм си набелязал някои неща наживо, да си направя стена с тях.
Предполагам че има програмки, които могат да ползват директно свалените картинки от сайтовете, че даже и да ги мащабират според размера. И след това с мишката само да редиш на стената (може и да копираш, все тая). Би трябвало и ширината на фугата да може да се зададе по подразбиране.
Ако толкоа няма такива специаизирани програмки в обръщение, и уиндоуската ще свърши работа, макара и малко по-трудно и по-неточно.
mim - специалист
не ми е попадала такава програма за проектиране на баня
само за обзавеждане
иначе от снимката с фотошопа си изрязвам плочката, правя я в мащабния й размер на квадратче или правоъгълник и после я редя и размножавам в илюстратора по контурите на нещото

не е най-лесния начин със сигурност, просто това е моят
svetliopi44 - Чирак...
мим , пробвай с Google SketchUp 7 става идеално мащабирането ... много лесно се работи с нея.
rockwall - майстор
ако имаш photoshop и знаеш как се работи, снимай плочките, които ти харесват, снимай си банята и ги наслагай по стените

съмнявам се някой да се хване да ти прави модели в магазин за фаянс (освен ако фаянсът не е по 100 лв/м2)

ето как може да стане

снимаш плочката
снимаш стаята
размножаваш плочките
нанасяш ги на стените и пода

Прикачен файл

otvatre1.jpg
otvatre1.jpg (54.85 KиБ) Видяна 13753 пъти

Прикачен файл

плочка.jpg
плочка.jpg (42.8 KиБ) Видяна 13753 пъти

Прикачен файл

otvatre.jpg
otvatre.jpg (52.81 KиБ) Видяна 13753 пъти

Прикачен файл

p_354336.jpg
p_354336.jpg (48.94 KиБ) Видяна 13753 пъти
ribnikolaevi - майстор
Ей тия испанци са предвидили, че има такива като мен:
http://www.vivesceramica.com/content.as ... 67&lang=EN

Между другото, оказа се, че в София в момента на Симеоновсо шосе към околовръстното и на самото околовръстно има доста на брой и доста добри магазини за плочки - Вивес, Еле керамика, Керамикс, един точно до него, Тера ин - Интера дизайн, а като се завие по околовръстното - Естетико. Цените спрямо Декор керамик примерно са по-добри, а разнообразието и хубавите по мое виждане плочки са много.
mirk - майстор
Ето една интересна програмка за проектиране на баня http://www.sweethome3d.eu/bg/index.jsp
Не е точно това което търсиш но все пак става за добиване на някаква визуална представа. Работи и он-лайн (поне преди време работеше :? в момента не успях да стартирам симулация)

Тема "Проектиране на баня - стена" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: