Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
rendo - специалист
Живея в двуетажно блокче, проблема е че въздуха в нас е прекалено влажен в следствие на което дрехите се навлажнявати и куп други неприятности.

Стените са тухла и половина по голямата част (3) са външни.
Основите са от каменен зид (пясъчник)
Подът - бетонена плоча лежаща върху каменния зид- върху и - дюшеме с 15 сантиетра въздушен джоб
Мухъл по стените и по пода не избива само по някой вещи.
Апартамента седи в постоянно проветряне (денонощно) с отворен центреално един срещу друг прозорци в дватя противоположни края на апартамента.
Апартамента е на 1-ви етаж отопляеми са горния и страничния апартамент.
--------------------------------------------------------------------------------------
какво съм направил:

подменени улуци - те не текът
сменена вътрешно мазилка - здрава не пропуска - има фибри в самата вар като дпълнение

сменена дограма.

Затварям банята след къпане.

--------------------------------------------------------------------------------------

Това което не знам е в следствие на какво се получава тази влага - не кондензира до капки - просто процента на влажност е много висок.

В мазетата няма спукани тръби никъде - нмяа вода и по почвата отдолу - и въпреки всичко и мазетата са много влажни

външната мазилка е за смяна тъй като вече е рахавичка (полагана е 1936 г.) но незнам има ли смисъл от изолация при тези дебели стени - дайте съвет и за това ???

Дренаж не знам дали има отвел съм улуците по надалеч да не бият в основите

До момента всички ми говорят за дренаж но разкопая ли каменния зидтова би било голяма опасност д арухне тъй като е суха зидария-и за съжаление този варянт отпада автоматично .

Ще съм благодарен за всякъкви съвети стига да се изчисти проблема.
Spokoiniq - майстор
Рене, смуче от основата като фитил на газена лампа, брат :( Опитай да дренираш стена по стена, ама как ше се копа баси хамалогията.Сега и излизаш от сезон вече, няма време и да го разкриеш да изсъхне, за да хванеш хидроизолация на стената на мазето.Локални решения-сушилка за въздух пасивна(с някаква сол е вътре и лови водата, имам опит и става при новоизмазан апартамент) или активна-машинки има, цени разни, но не евтини.Все пак поне да изкараш зимата ше станат.Напролет може да помагам, викай, насреща съм:)
rendo - специалист
Да за съжаление - прав си и то съвсем, това което ме притеснява в дренажа е че основта е от каменен сух зид и предполагам от времето и земетресенията преди години в софия (а и близост до блока на 50 м. е падала бомба) най вероятно зидът се е изтумбил и ако го подкопая ме е страх да не рухне - и вече става опасно :shock:

А именно това ми е интересно защо дърпа отдолу при положение, че зидът е от пясъчник - той по принцип не позволява влага.

Още едно нещо съм пропуснал да напиша - около блока са поляни - а и улицата е в наклон на съседния блок комшиите имаха по лош проблем водата се засиваше и им наводняваше мазетата и те направиха нещо като малък кладенец в който се събира водата когато вали и голяма част от проблема им изчезна - но уви тази матеря с влагата ми е непозната и не искам да правя свободни съчинения.

По между другото що се отнася до дренажите се интересувах миналата година и правих проучвания именно за копаенето ето до какво стигнах- излиза по евтино човек да си наеме едно от малките багерчета (с които копят каналите на БТК) - миналото лято цената на мотоден на машината + багериста (8 часов работен ден безпочивка) струваше 200 лв същото което е ако човек иска да направи и по широк но по плитък дренаж може да си наеме от същата фирма и Bobcat-(мъничка фадрома колкото кола - много маневрена и подвижна) Но просто при мен от гледна точна на сигурноста това е доста опасно
rendo - специалист
други идеи някой има ли ???

И бихте ли споделили мнение - има ли смисъл да слагам външна изолация ?
ironlady - модератор
rendo написа:
други идеи някой има ли ???

И бихте ли споделили мнение - има ли смисъл да слагам външна изолация ?
Аз си мисля че външната изолация няма да те спаси по скоро ще запечаташ влагата вътре...временно решение може да бъде влагоуловител, скоро гледах по тв че ракламират нещо подобно,но незнам до колко е ефективно. :? А бе с две думи имаш сериозен проблем :!:
hygro - майстор
Трудно ми е да преценя по описанието ти, но много е вероятно да не се налага дренаж, което надявам се да е добрата новина, щото разходите за багера са най-дребното...

С голяма степен на вероятност в случая причината е в акумулирани в почвата повърхностни води, които ако не по капилярен, то по дифузионен път достигат жилището ти. Смущаващото в обяснението ти е обстоятелството, че плесените се появяват дори при обилно проветряване, което говори за доста мощно външно подхранване.

Ако все пак нямаш късмет и се касае за подпочвени води, дренажът може да се направи и без да се застрашава сградата.

Казусът е интересен и срещу чаша кафе ти предлагам, тъй като вече минаваш за ветеран на "Направи сам" :) един бонус от ХигроОптима - ако желаеш ще дойда с апаратурата и ще ти локализирам източниците на подхранване, за да знаеш срещу какво и как да се бориш. Обади ми се на фирмения телефон: http://www.hygrooptima.com/contact.html

Тема "Влага в апартамент - Защо и как да я премахнем ???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: