Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
mici - специалист
Всяка година по това време мноооого хора си правят домашно вино, някои сигурно са добри специалисти в това отношение. Моля споделете някои тънкости за добро червено вино в домашни условия от качествени сортове грозде.
greek - помощник
на мен тази година ми се падна честта да правя сам виното, така че кой знае какви съвети не мога да дам , но ще ми е интересно да прочета и да науча нещо от вашия опит .
като начало ме вълнуват живо няколко въпроса:
1.Има ли значение материала от който е направен съда в който протича бурната ферментация
2.след това прехвърля ли се виното в друг съд и какъв, за да продължи млечно -киселата ферментация и ако е така той затваря ли се херметично или се прави воден клапан
Ето тук открих някои основни неща които може да коментирамеhttp://totalbg.com/wine/home.htm
genius - помощник
greek написа:
на мен тази година ми се падна честта да правя сам виното, така че кой знае какви съвети не мога да дам , но ще ми е интересно да прочета и да науча нещо от вашия опит .
като начало ме вълнуват живо няколко въпроса:
1.Има ли значение материала от който е направен съда в който протича бурната ферментация
2.след това прехвърля ли се виното в друг съд и какъв, за да продължи млечно -киселата ферментация и ако е така той затваря ли се херметично или се прави воден клапан
Ето тук открих някои основни неща които може да коментирамеhttp://totalbg.com/wine/home.htm
Според тъста ми всичко е от значение.Той го прави в дървена каца,после отлежава в дървено буре,като на отвора слага торбичка с пясък.....хубаво вино става но иска много слугуване.Кацата и бурето се закисват,измиват със сода за дъски,обезаразяват с калиев перманганат и с лентички сяра.Аз използвам пластмасови бидони по120л.изтакам в 60литрово бидонче,не го затварям плътно,само похлупено и в него протича тихата ферментация като редовно се опитва! :drinkers: Миналата година като борихме вина,моето беше по-добро!
krasiorocknroll - специалист
Браво,браво!Аз също правя ВИНО,но не мога да кажа че е перфектно макар че другите ми го харесват.

Тема "In vino veritas" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: