Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
здравейте,
интересува ме може ли да ми обясни някои как да си реставрирам стар съндък /40 -50 годишен/,какви материали ми трябват
чувал съм да някакъв дълбоко проникващ грунд но не съм наясно
благодаря предварително .

Полезна информация
Препоръчани тапицери
Фирми за реставрация на мебели
Заявете проект и сравнете безплатно цени
rendo - специалист
Просто дай снимки да даваме идеи
Цък1
Цък2
Цък3
Цък4
Цък5
Цък6
Цък7
Цък8

Дървото е съвсем леко проядено от дървояди, но платта и железния обков са доста повредени.
Yulian - напреднал
Според мен е най-добре ако имаш сили и време да го разглобиш на части /колкото е възможно/, да обработиш всичко което не е за подмяна и да го сглобиш на ново. Дървото и желязото можеш да обработваш по най-различни начини / механично и чрез химия/за ръжда, лакиране/. Информация за необходимите материали можеш да получиш като влезнеш в един от големите магазини / Praktiker, Mr. Bricolage./ и започнете да разпитвате консултантите. Всеки друг вариант, които ти пести време и усилие е компромис с качеството. Успех! :) :)
rendo - специалист
Ако искаш да запази досегашния си вид можеш да наравиш следното :
да премахнеш палтът и да земеш стари чершафи които да залепиш с Ц200 за самото дърво и съвсем леко да ги напръскаш с байц - това не бихти го предложил тъй като е малко гадна работа.

Това което съм виждал да се прави със такива мебели е следното - ем не изисква толкова цтарание ем не отнема и толкова време а и го прави авентичен.

Взимаш хубава шкурка (№120 - около 2-3 метра ще ти трябват - т.е. 5 лв) и изшкурваш целия докато побелее дървото, след това с кит за дърво (струва 1 лв) си китваш там където е повредено дървото или е изядено от дървояд. след това отново позашкурваш където си китвал и с най проста гъбичка и байц какъвто пожелаеш нанасяш цветът на дъските .
Кои са ти преимуществата на този метод - ще си има цялостта и няма да изгледа толкова захабен а същевеременно голямото разнообразие на цветове байцове ти спомагат да изглежда автентичен а и байца иа преимуществото че не стои като лакиран а просто оцветява дървото в леко прозрачен оттенък (зависи от това колко слоя сложиш)

С железния обков - за съжаление там си малко ограничен тъй като не можеш да намериш такива орнаменти а и за рестварация почти единственото което можеш да направиш това са пантите и евентуално част от пироните (пироните се правят от глави на габърчета)
най добре вземи пак познатата шкурка и изшлайфай и метала !!! В никакъв случай не използвай флекс - ще го съсипеш !!! - Защо шкурка тъй като шкурката го каза да се изчисти но не и да блести толкова, след това просто с малко леко матиран лак лакирай метала - по този начин ем няма да блести , ем няма да хваща и ръжда.

За отвътре - най добре е от хигиенична и практична гледна точка го изшкури хубаво и лакирай за да не влиза прах и да не се развиват животинки вътре които да ти сасипят багажа в него.

това е което мога да ти предложа смятам, че ако се заемеш ще хвърлиш не повече от 20-30 лв. и 2 дни работа но именно с личния си труд ще му придадеш още повече афтентичност дори и да не се справш толкова добре пък и ще можеш във всеки един момент да прецяниш какво по добре би стояло тъй като не си обвързан със специфичен матерял или технология.

Успех и ще ми е интересно да видя крайния резултат
ICC - специалист
Rendo според мен много правилно те посъветва, аз обаче имам питане, байцът ще оцвети ли и кита? Страхувам се ще остане като по-светло петно. А ако ти се играе с плат,още по-ефектно става със зебло. Аз също започнах да възстановявам един подобен сандък, но кога ще стане един господ знае. Имам още един въпрос: Ceco6, как ти хрумна, че сандъкът е на 40-50 години? Явно си младеж! Ами че то през 1957 строяхме "комунизъма", какви сандъци?
rendo - специалист
ICC написа:
Rendo според мен много правилно те посъветва, аз обаче имам питане, байцът ще оцвети ли и кита? Страхувам се ще остане като по-светло петно. А ако ти се играе с плат,още по-ефектно става със зебло. Аз също започнах да възстановявам един подобен сандък, но кога ще стане един господ знае. Имам още един въпрос: Ceco6, как ти хрумна, че сандъкът е на 40-50 години? Явно си младеж! Ами че то през 1957 строяхме "комунизъма", какви сандъци?

Много правилен въпрос си задал тъй като може да се получи и този неприятен ефект при байцването, за това най добре е да се байцва със дунапренче в случая за да може да корегират тази неща равномерно и своевременно.
благодаря за съветите.
мисля да се зема с много по сложния вариант ,като го разглобя до колкото мога.вярно че няма да стане за 2-3 дена но искам да се опитам да му запазя вида както е ,но да го запазя от дървояди и ръжда .
karlson - специалист
видя ли една 200 годишна ракла оживява

напиши на търсене горе ракла и ще ти излезе

Тема "реставрация на мебел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: