Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
HD - специалист
Здравейте,

един тъп въпрос искам да задам - аз вече почти си шпакловах целия апартамент (но досега шпакловах само "петна", някои по към 2 метра в диаметър, но сега ми се наложи цяла стена да шпакловам) и установих, че май не шпакловам с правилния вид маламашка ...
Значи аз шпакловам с нещо такова като на първата снимка, т.е. от не много твърда ламарина, с пластмасова дръжка.
Не би ли било по-добре за крайния резултат (по-гладко шпакловане) ако маламашката е като тази на втората снимка, т.е. от ПО-ТВЪРДА ламарина?

Виждал съм тук-там майстори да шпакловат с такава като на втората снимка и гледам, че става много добре, пък моето за да стане добре трябва или да го мина 2-3 пъти и после леко повърхностно шкурене, или само веднъж го шпакловам, обаче после пада голямо шкурене :? (е, сигурно и опита си казва думата - все пак аз не съм никакъв майстор)

Днес забелязах съвсем случайно, че има значение и как държиш маламашката - като я хвана за дръжката (нормално държене) шпакловката не става много равна, т.е. образуват се едни такива линийки в двата края където е минала маламашката, а като си мушна дланта вътре в дупката на дръжката шпакловката става значително по-равна и в краищата почти няма разни следи и т.н.
Сигурно не можах да го обясня много добре, но факта си е факт :-D

Та кажете кое е по-добре - от по-мека ламарина, или от по-твърда, почти нееластична?

Благодаря предварително на отзовалите се!

Прикачен файл

My_malamashka_2.JPG
My_malamashka_2.JPG (5.03 KиБ) Видяна 17491 пъти

Прикачен файл

My_malamashka_1.JPG
My_malamashka_1.JPG (3.76 KиБ) Видяна 17491 пъти
HD - специалист
Помагайте моля, че довечера или утре трябва да продължавам с шпакловането :? :)
velsi - Почетен майстор
Mоята е като на долната снимка, неръждаема, не е много мека, но дръжката и е като на първата снимка. Доволен съм.
Стефан - майстор
Аз мисля, че качествената гипсова шпакловка зависи както от маламашката, така и от маламашкаджията :? Според мен е по-добре с по-еластична маламашка, която да има права завършваща част. А от майстора си зависи най-много :lol: Като се започне от начина на приготвяне на гипса, неговата хомогенност и гъстота, бързината на шпакловане, откъде се започва, и т.н. Много са факторите!
bob - специалист
Моята е като първата. От неръждаема стомана. Както и да се мъча не става гладка шпакловка от един път. Най-малко два пъти или три. С три ръце почти няма нужда от шкурене.
velsi - Почетен майстор
Е, много ясно. Никога не може да стане с една ръка само. Първата ръка запълва по-грубите неравности, но някои остават. Втората запълва останалите места след първата. Понякога се налага трета, че дори и четвърта, ако основата е била крива. Така постепенно резултата се приближава до идеалната равнина. Ако някой ти каже, че шпаклова с една ръка от раз и всичко става перфектно значи нещо те баламосва.
HD - специалист
Е как - аз досега шпакловах предимно една ръка и си ставаше много добре, само дето умишлено нанасям повече гипс, за да стане по-изпъкнало, та после пада голяяяяяяяяяямо шкурене :lol:

А иначе си мисля, че едва ли ще зависи от дръжката, ами от маламашката (даже може би не толкова от нея) и от майстора (какъвто аз не съм).
Обаче за проба ще взема да си взема една по-нееластична маламашка, и то от неръждавейка, защото сегашната ми не е от неръждавейка, ама добре че я ползвам сравнително често, та няма време много да ръждяса :-D

Благодаря за отговорите, като пробвам с новата маламашка ще постна тук дали има разлика :)

П.П. А относно гипса и неговото нанасяне - досега шпакловах с готова гипсова шпакловка на Боро, разфасовка от 5 кг, обаче досега ми се налагаше да шпакловам само "петна", пък и тази шпакловка е скъпичка - 4,5 лв за 5 кг.
За кухнята също си мислех, че ще шпакловам само петънца, обаче като почнах да лющя стария латекс и шпакловка, и взех че я изкъртих почти цялата - та си взех една торба 25 кг гипсова шпакловка, забравих името на фирмата, но на Боро шпакловката стои по-бяла (съвсем леко сивее, почти незабележимо, и сякаш е по-фина като зърнистост), а тази сивее доста повече, даже почти зеленее сякаш, и може би е по-едра малко. Но пак ми допада иначе де.
Бъркам си я с бормашина и бъркалка - в началото голям майтап, като за пръв път джуркам такова нещо и не знам колко трябва да е гъста, та в началото я бях направил малко рядка, аз я мажа, тя се стича :-D , после бързо установих, че колкото е по-гъста, толкова по-лесно се работи с нея и става по-хубаво, та сега я правя доста гъстичка, за да ми е по-лесно. То на торбата пише там колко гипс с колко вода се смесва, колко време се бърка, колко време престоява, ама аз да не съм толкоз зле пък, че да ги чета тея работи - всичко на око правя и пак си става както трябва :-D

А иначе за нанасянето - по принцип гледам да е от долу нагоре с вертикални движения, ама като ми писне и почвам накъдето ми падне, особено ми допада движението по дъга от дясно наляво :wink:
Естествено пак се получава добър резутат. Та досега много рядко ми се налагаше да шпакловам втора ръка (по-горе споменах защо), обаче сега съм решил да шпакловам няколко ръце (2-3 най-много), да видим по новия метод какъв ще е резултата :-D
Последна промяна от HD на пон мар 12, 2007 11:33 pm, променено общо 2 пъти.
velsi - Почетен майстор
То твойто не е щпакловане значи ами отива към китосване. Тенекеджиите така процедират. Мажат яко с кит и после шкурят в несвяст докато стане равно и гладко. :-D
HD - специалист
Еееее, не чак толкоз де :-D
Преди години работих едно лято при един тенекеджия, та там се понаучих и да китосвам, ама и тогава предпочитах да нанасям кита на 2 ръце поне, защото ставаше по-хубаво после, пък и по-малко шкуриш после.

Иначе шпакловката я нанасям малко по-надебело, ама не чак пък толкоз де, просто така, че после като поошкуря и да си става добре.
Даже като мина първа ръка, чакам мъничко да дръпне и още тогава минавам втора например.
Абе то всеки с течение на времето си изгражда навици, та аз за пръв път шпакловах миналата година лятото, като започнах ремонта в апартамента. Понеже не ми се даваха пари за това на "майстори", пък и сметнах, че колкото повечето оттях и аз ще си го направя и се захванах сам с това, ама съм доволен от резултата - направо не личи къде граничи старата с новата шпакловка и къде съм шпакловал даже - мисля, че това е желания резултат като цяло.

Съжалявам, че нямам фотоапарат (все не остават парички да си взема някакъв), че да сложа малко снимчици от процеса на ремонта :|
bisplus - специалист
Здравейте, някой можели да поясни кога е точно момента в който се цикли шпакловката?

Тема "Каква маламашка се използва при гипсова шпакловка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: