• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
lana83 - напреднал
Здравейте, чета форума от доста време и някак си не мога да си систематизирам цялата информация, която научавам - дали защото технологично не съм наясно с целия процес на едно цялостно обзавеждане или защото съм жена :lol:
Та в момента съм малко объркана от къде трябва да започна с новия апартамент - ново строителство е и ще го получим само на замазка и шпакловка... :? Ще се радвам да дадете малко ъкъл и на мен...
1. Първо си мисля да започнем с банята - плочки, мивки и т.н.
2. Следващото нещо май трябва да е кухнята - да я поръчаме. НО сега изниква въпроса, дали за да я поръчаме трябва да сме направили и пода в тази стая??? :? Ако е така, то първо ще трябва да се направи пода и да се боядисат стените и чак тогава да поръчваме кухнята....
3. Като се стигне до поръчването на кухнята, трябва ли първо да си закупим електроуредите (печката и котлоните мислиме да са за вграждане, а също и абсорбатора) или може и след това... :?
4. Вратите и осветлението ще оставя за най-накрая.
За сега това се сещам...
Само да спомена, че се сетихме и вкопахме тръбите за климатиците преди да са издали обекта, та няма да къртим нищо след това :-D
Благодаря предварително за съветите :roll:
UNIOR - модератор
Честито, Честито да ти е , със здраве да си го ползвай и с много вкус да си го обзаведеш :2thumbs: Радвам се че форума ти харесва, ще се радваме на по активното ти участие, и разбирасе да показваш снимки по време на ремонта и самото обзавеждане на жилището.
В последователноста добре си се ориентирала, но колегите ще кажат най-добре.
galin.com - специалист
За банята и като цяло добре си се ориентирала в последователнността.
Пода в кухнята също е препоръчително да го нивелираш преди да дойдат да вземат размери. Предвиди си контакти (розетки) за електроуредите. А самите уреди които искаш да вграждаш или ги дай на майстора, който ти прави кухнята ако ти е познат, или му дай сам да си вземе размерите. Остави тази отговорност негова.
Ако мислиш да слагаш подови настилки тип паркет, дюшаме или ламинат не те съветвам да го правиш сега. А и като цяло ако има къде да живееш не зимувай в новото жилище. Все още има много влага от строителството.
П.П В това последното съм сигурен, след като един познат се нанесе ноември и следващата година прави цялостен ремонт. Всичко беше в мухъл. Изкърти и ламинат. Общо взето се "наигра" както се казва.
EDI - майстор
Така си е за новото строителство - много вода.По принцип една къща се строи за 3 години - първото лято се излива бетон, зида си и се покрива, второто се оправя отвътре, на третото се оформя фасадата и след това се живее.През тези лета мокрото строителство съхне и няма остатъчна влага.Е, има и принудителни способи, ама там специалист е ХИГРО.
lana83 - напреднал
здравейте, благодаря на отзовалите се :)
нещо идеята да чакам преди да се нанеса не ми допада много - голяма мераклийка съм да се изнесем от къщи :roll: все пак ще можем да започнем с банята и коридора :)
за кухнята дали ще можем да я поръчаме без да сме сложили ламината? и все пак не е ли по-добре да са плочки в кухната :? проблемът е в това, че искаме да е един и същ подът в цялото помещение...
като за начало ето план на апартамента

Прикачен файл

eu_001e02a03.jpg
eu_001e02a03.jpg (29.29 KиБ) Видяна 6182 пъти
mladkal - майстор
Колегите вече се изказаха за последователността. Единственото, което искам да отбележа е да обърнеш внимание на опроводяването -кабели за СОТ, Интернет, Озвучителни тела, декоративно осветление (примерно лунички в гипсокартон), кабел за стационарен телефон. Помисли внимателно в насока, кое къде ще е и къде ще сати нужни въпросните кабели.
Инак да ти е честито новото жилище. Да си го спретнеш с много вкус, минимални главоболия (няма начин без никакви -за жалост) и да му се радваш от все сърце!
Желая успехи!
ПП.Относно подовата настилка в кухнята мисля, че трябва да е вид плочки, а може (ако размерите ти го позволяват) съчетание плочки с ламинат.
Spassow_lbg - специалист
Аз бих оставил коридора за последно, защото като го направиш отначало и след това другите стаи няма начин да удариш някъде стените да ти падне нещо на теракота или ламината а и стройтелни материали трябва евентуално да предесеш до другите стой, и до края на ремонта ще стане пак за ремонт.
lana83 - напреднал
много благодаря за пожеланията :-D
за съжаление кухнята ми ще е много малко боксче, от настилката на което ще се вижда само към 2 кв.м и не мога да си представя как ще се съчетаят стилово - самия преход имам впредвид между ламината и теракота.... :?
що се отнася до коридора мисля да сложим плочките заедно с тези в банята - като ще се маца да е наведнъж :roll:
mladkal, за СОТ-а не се бях замислила... - много ли разпробиват като слагат самата инсталация? по принцип строителите са предвидили тръби вкопани в стените за скриване на кабели, но не съм наясно още къде са те... :?
Matchless - специалист
galin.com написа:
Предвиди си контакти (розетки) за електроуредите.
Най добре е да се поръча първо кухнята. След като направят проекта ще знае точно къде какви контакти да постави, до изработката има достатъчно време да си закупи уредите и да постави настилката.
kocetoo - специалист
Наистина, най-добре е да не се бърза, но ако наистина си толкова голяма мераклийка, слагай първо климатиците и ги пускай един месец да ти изкарват влагата от апартамента. Освен това има и така нареченото слягане, така че каквото и да правиш гледай да мислиш да е по-евтино и се приготви за тотален ремонт след 2-3 години наново шпакловки и латекс (тапети).

п.с. Може ако няма да монтираш климатици, макар че си писала, че предвиждаш да си вземеш обезвлажнител.
  • 1
  • 2

Тема "нов апартамент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: