Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Ton4o_84 - помощник
Добър ден, може ли да ми помогнете при избора на ръчен циркуляр.

Колебая се между https://www.onlinemashini.bg/elektriche ... cs30/76604 и https://www.onlinemashini.bg/elektriche ... 90-1/91594 модели.

Чудя се кой от двата циркуляра да купя, райдера е 1800 вата, но 5500 оборота и би трябвало оборотите да не падат с много при рязане и е без лазер и отвод за орахосмукачка; а ейнхела е с лазер, обаче 1500вата и 6000 оборота и може малко да падат оборотите при рязане и плъзгаща му част не е от пресована ламарина, а излята от някакъв композит, като при по-професионалните инструменти.
Chefo77 - майстор
Какво ще режеш с него и най-вече - колко дебел очакваш да е материала. Защото 190 мм си е сериозен диск, всичко с такъв размер на диска е токмак, камо ли изпълненията на посочените марки. На лазера не разчитай :wink:
Ton4o_84 - помощник
пон яну 13, 2025 6:28 pmChefo77 написа:
Какво ще режеш с него и най-вече - колко дебел очакваш да е материала. Защото 190 мм си е сериозен диск, всичко с такъв размер на диска е токмак, камо ли изпълненията на посочените марки. На лазера не разчитай :wink:
Искам всичко да режа, да има мощност в запас. Ще си правя едни етажерки за книги от ПДЧ и не ми се иска да има цифки от рязането, а и ще ми трябва и занапред. Първо гледах един Парксайт на промоция, 680 вата с 160мм диск, но не ми вдъхна доверие, а и не виждам смисъл да го купувам и после да се чудя как да го продавам, за да купувам като този, който съм набелязал.
Първо се бях спрял на Ейнхел-а, ама като гледах едно видео и видях как при рязане, диска уж 6000 оборота, а се забавиха оборотите забележимо при рязане на ПДЧ, докато райдера минава като през месла през него, та даже и през масив, а и райдера тежи не 4.2кг, а 7.6кг, затова май ще е той. Недостатък му е, че отвора не му е пригоден за прахосмукачка.
пишман_майстор - майстор
Аз само да вметна,че покрай моите кофражи и дървении последно време се наложи да взема различни циркуляри, малки и големи.
Та накрая големите ( дето са до към 1800в. и дискове 235/260) съм ги ползвал рядко, кога цепя по дължина нещо свръхдебело ( греда) .
Повечето случаи съм се справял преспокойно с циркуляри с дискове 190/210 . А най-любим ми се оказа един с диск 150мм , лек , малък , навсякъде съм го ползвал.
За ПДЧ всеки с диск 170 до 190 ще се справи преспокойно . Не се хвърляйте по машини дет са по 7 кила, ще ги намразите :) . А ако се усети , че нещо с рязането куца ( циркуляр с диск 190 примерно ) , значи не е подбран правилния диск за материала или техниката/скоростта на рязането се пресилва извън възможностите на машината.
Ал_ - специалист
Абсолютно. Правилно подбран качествен диск ще вдигне нивото на калпава машина. Обратното - не.
Така и така е решено, но въпреки това - райдърът ми се вижда доста неудобен за работа. А като добавим и теглото.
Ако гоня бюджет, аз лично бих огледал деу, а разликата да добавя към покупката на диск
Последна промяна от Ал_ на пон яну 13, 2025 8:32 pm, променено общо 1 път.
Ton4o_84 - помощник
пон яну 13, 2025 7:50 pmпишман_майстор написа:
Аз само да вметна,че покрай моите кофражи и дървении последно време се наложи да взема различни циркуляри, малки и големи.
Та накрая големите ( дето са до към 1800в. и дискове 235/260) съм ги ползвал рядко, кога цепя по дължина нещо свръхдебело ( греда) .
Повечето случаи съм се справял преспокойно с циркуляри с дискове 190/210 . А най-любим ми се оказа един с диск 150мм , лек , малък , навсякъде съм го ползвал.
За ПДЧ всеки с диск 170 до 190 ще се справи преспокойно . Не се хвърляйте по машини дет са по 7 кила, ще ги намразите :) . А ако се усети , че нещо с рязането куца ( циркуляр с диск 190 примерно ) , значи не е подбран правилния диск за материала или техниката/скоростта на рязането се пресилва извън възможностите на машината.
Благодаря за коментара ти, ценен е, замислих се за някои споменати от теб детайли.
Първо се бях спрял на райдера, понеже е 1800вата и минава и през ПДЧ и през масив, като нож през масло и то доста бързо, но се загледах в Ейнхела и той се оказа "потопяем", тоест няма да се безпокоя, ако режа плоскости и как ще им се получат ръбовете и как да го центрирам преди среза, понеже се спуска с някакви сантиметри първо надолу и после го буташ напред без да се притесняваш за центровете; докато райдера май е някаква яка бичкия, която е за рязане на по-груби строителни неща, за които няма да се търси естетика, а скорост и е доста по-тежък, цели 7.6кг, а ейнхела е 4.2кг.
Chefo77 - майстор
Този айнхел от линка не е потопяем. Последните са с цяла стена, закриваща диска. "Потапянето" му завършва с регулиране на дълбочината на среза.
пишман_майстор - майстор
Няма да е зле, на място да огледаш различни машини. Някой магазин с избор от рода на практикер и други. Да видиш как са луфтовете, как ти стои в ръката, лесно ( и бързо) ли е нагласянето във височина. Гъне ли се плочата спрямо машината излишно. Луфт в редуктора . Достъп до врътки и т.н.
И вече на място си решаваш кой да е, евентуално си ги набелязваш или търсиш онлайн на приемлива цена.
Успех :)
Lisko - майстор
Разликата между правене на кофражи и етажерки за книги които изглеждат елегантно е като между касаплъка и пластичната хирургия.

Тема "Съвет за избор на ръчен циркуляр" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: