Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Нати - помощник
Здравейте! Живея на 2-ри ет. Под мен няма никой. Там е портиерна.Блокът е ново строителство. Като се готви от горе над мен влиза миризма през абсорбатора. А когато готви някой друг от съседните апартаменти пак на горни етажи, идва миризма от стената на входната врата или мокрото. Не мога да го разбера точно. Сложихме клапи и на двете места и нищо не става. Не мога да си обясня, защо миризмата не се качва нагоре, а слиза надолу. Моля за помощ!
kozl - майстор
ср май 21, 2025 10:05 amНати написа:
защо миризмата не се качва нагоре, а слиза надолу.
Защото има вентилатори. Вентилаторите създават налягане, което преотдолява конвекцията и движението става и надолу.

Вероятно клапите не са добри. Търсете клапи с електро задвижка и проверете за уплътнение на комините (въздуховодите).
Нати - помощник
А ако се сложат на комините турбини, които са на самоход, дали ще има ефект да издърпва всичко нагоре и да не се връща миризмата надолу?
Баш Майсторо - специалист
Пробвайте това е добра идея може да се получи, хем после ще кажете и другите да знаят. На каква манджа мирише, някои манджи миришат много хубаво.
sstefanov - майстор
Турбините, които са на самоход, използват енергия, която без тях би отишла за издигане на неприятните миризми нагоре. Така, че няма никаква полза от тях.
Скоро някой спомена вентилатор със сензор за миризми.
viewtopic.php?f=11&t=74066&p=1198217&hi ... 8#p1198217
Ако се настройва и на какви миризми ще реагира и кои да толерира, цена няма да има.
hidrazin - майстор
ср май 21, 2025 8:57 pmТрифон П.Трифонов написа:
Скоро някой спомена вентилатор със сензор за миризми.
viewtopic.php?f=11&t=74066&p=1198217&hi ... 8#p1198217
Ако се настройва и на какви миризми ще реагира и кои да толерира, цена няма да има.
Нанайси... Доста за далече от истината ама са привлекателни за SMART жен...дъри... :-D
Вътре има слагат основно сензор за метан. По-скъпите и сензор за сероводород (миризма на развалени яйца).
Някъде мярнах че слагали и за амоняк.
Резултат - огромни и ненормални цени срещу почти никаква функционалност която да ги оправдава.
Като изключим функционалното вземане на едни пари от клиента/купувача.
:partyman:
chapara - майстор
Затапваш твоя пущиняк и се наслаждаваш само на твоите миризми от сготвеното. Ако спрете да готвите пък, въпроса е приключен. А на вратат една четка за уплътняване😉😊
Нати - помощник
Точно до входното врата отвътре в моя апартамент минава комина на съседните апартаменти.Той е шпаклован,но възможно ли е през тази стена да минава някаква миризма?
kozl - майстор
ср май 21, 2025 10:05 amНати написа:
Здравейте! Живея на 2-ри ет. Под мен няма никой. Там е портиерна.Блокът е ново строителство. Като се готви от горе над мен влиза миризма през абсорбатора. А когато готви някой друг от съседните апартаменти пак на горни етажи, идва миризма от стената на входната врата или мокрото. Не мога да го разбера точно. Сложихме клапи и на двете места и нищо не става. Не мога да си обясня, защо миризмата не се качва нагоре, а слиза надолу. Моля за помощ!
Като се готви от горе над мен влиза миризма през абсорбатора
Да се провери уплътняването по въздуховода на аспиратора и работоспособността на обратните клапи. Аз минах по този път с монтиран лично от мен аспиратор Горение и опа миризма през аспиратора. Причината беше в оригиналната клапа на аспиратора, която не уплътняваше. Добавих още една клапа, която аз избирах с обикаляне по магазините, но по-сигурното решение е да се инсталира клапа с електро задвижка, защото уплътняването е много по сигурно.
Аспираторите са нож с 2 остриета. Те засмукват пари и миризми но понижават налягането, за това в помещението с аспиратора трябва да има приток на атмосферен въздух - отворен прозорец. И ако няма отворено аспиратора ще засмуква от стълбището от сифоните, останали без воден затвор. Пък срещал съм случаи засмукването да преотдолава водния затвор и следва отврат миризма от сифона.
Така дама ми задава въпрос защо като пусне аспиратора не може да си отваря вратата на кухнята. Еми щото вратата и се отваря към коридора и като пусне аспиратора на затворен прозорец в кухнята налягането пада, а в коридора по-голямо и в-у 2 квадрата врата все пак си е сила за отваряне на вратата.
идва миризма от стената на входната
Вероятно от стълбището. Съсед готви и стълбището се вмирисва. И в нашия блок е така, но е вече не 20+ г. в експлоатация и се нагледах на простотии, вкл. премахнати комини, наглост на собствениците премахнали комини и безхаберие на останалите съседи. Така че привиквам.
Сгради ЕС. Комини и въздуховоди са ОЧ (общи части). Нужен е контрол над ОЧ. За пример в Швеция не можеш да настаниш наематели в собствен апартамент, без да са одобрени от ЕС или да си продадеш апартмента на неодобрен от ЕС купувач :shock: Това ли им е демокрацията на шведите #-o
Тва си е диктатура на ЕС :-D
идва миризма от мокрото
Често срещано явление след намеса на интериорни дизайнери, от които ние дюлгерите изпадаме във взаимен възторг и оживление :axe: от техните гениални идеи :lachtot:

И така всяко преустройство и местене спрямо изпълнения проект, може да е причина за включване на аспиратор във въздуховода на мокрото или на банята или към фасадата и после некои да са чудат от дека иде миризмата :?

Тема "Миризма от съседите на манджа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: