• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Mori - специалист
Проблема ми е следният - трябва да си лепя плочките в кухнята и коридора, но се налага височина от около 3-3,5см. От досегашният ми скромен опит с лепене на плочки съм забелязал че дори и да слагам добавка от цимент към теракола, пак не може да се повдига плочката повече от 2см, поради което се налага да правя замазка на пода. Това за което се сетих обаче е че съм виждал майстори да лепят камък като подлагат земновлажен циментово-пясъчен разтвор и след като си нивелират плочката я вдигат, заливат рядък разтвор на теракол и пак залепят. При това действие си правят замазката и лепенето наведнъж, като се избягват разни там майки и прочие, пък и не се чака да изсъхне замазката. Въпросът ми е, дали методът е добър - има ли опасност от отлепване на плочките или пък напукване при стягането на замазката.
Изобщо ако някой има опит ще се радвам да сподели.
Благодаря!
Profi Stroi - специалист
wow
Бегай от тези експерименти
Направи си замаска
Замаската на този размер няма да съхне кой знае колко
Има и достатъчно да се хване
Какви добавки какви чудеса карай си като хората
Spokoiniq - майстор
На толкова тънко е добре да си армираш с поцинкована мрежа от готовите 5/5 см, 2/1м парчето,че на няма изненади.и бетонконтакт или аналог между пластовете.
Rumen Iankov - специалист
направи си замазка и после лепи плочките. :)
todor_velikov - специалист
предполагам че говориш за камък,но лепен на земя.тоест като положат тоя "земновлажен" разтвор,после от влагата на земята и изпарението се втвърдява повече отколкото ако е върху цимент.
всъщност така лепят паважните плочки ако някой е забелязъл :?
по-добре замаска и после ,както те съветват колегите
Тани - модератор
Mori написа:
Проблема ми е следният - трябва да си лепя плочките в кухнята и коридора, но се налага височина от около 3-3,5см. ...
............. Това за което се сетих обаче е че съм виждал майстори да лепят камък като подлагат земновлажен циментово-пясъчен разтвор и след като си нивелират плочката я вдигат, заливат рядък разтвор на теракол и пак залепят. .........................
Mori - специалист
То явно че ще си направя замазката, но освен да лепят камък по тази технология, съм виждал и теракот да лепят върху бетонов под, но дебелината беше около 6-7 см, освен това беше много отдавна и съм забравил точно как го правеха.
Rumen Iankov - специалист
Не си правете експирименти.При по голям пълнеж плочките"плуват" и по трудно ще получите равна повърхност. :)
Mori - специалист
Да наистина при голям пълнеж плуват, но земновлажния пясъчно-циментов разтвор не подава - то си е същото което се ползва за замазка, само че не го пердашиш. Онзи дето го гледах, нареди така камъка на цяла банкова зала - подлага си разтвора, слага плочата, начуква и нивелира, ако е необходимо повдига и добавя или отнема и когато я нивелира, я повдига и с един канчок залива с рядък циментов или тераколен разтвор(това незнам), след което плясва плочата обратно, причуква и айде. При това плочата хич не плува - питах го тогава дали това е достатъчно за да втвърди земно-влажния разтвор и той каза че си става като бетон. До ден днешен не са мръднали плочите, но това все пак за 2см плочи от камък и няма къде да ходят... Аз обаче незнам дали технолигията е приложима за плочи от гранитогрес - притеснявам се да не се отлепят или да се напукат при изсъхването на замазката...та затова питам дали някой се е сблъсквал с тази технология и има наблюдения.
emil_v r - майстор
Сблъсквал съм се ,правилно я нарече технолигия . По точно мурдарология . аз съм пети по ред който те убеждава , че не трябва така .
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос към специалистите по лепене на теракот и гранитогрес" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: