• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
manobg - специалист
Здравейте,

имам един сериозен проблем, който стои пред мен и не мога да взема решение сам, затова се обръщам към вас.

Имам една малка къщичка, новопостроена, чийто стени са все още на тухли. Обмислям как да ги направя.

Вариянти.

1. Гипрокартон с вата зад него.
2. Варова мазилка + шпакловка.
3. Стенни панели около 1см или повече дебели + вата зад тях или без вата.

Естествено за в бъдеще ще сложа външна изолация но това ще е в един малко по-късен етап.

Първия вариянт е хубав но излиза около 25-30лв на квадрат и за момента не ми е във възможностите.

Втория вариянт е по-евтин но пък винаги стават леки неравности и понеже осветлението ще е по стените ще си личи много колкото и да е добър майстора. Излиза около 10лв на квадрат

Третия вариянт за сега е най-примамлив за мен защото хем излиза нещо средно между двата други хем ще си го направя сам а и след това няма да има боядисване. Между 10 и 20лв на квадрат

Искам да ви помоля за съвет какво бихте избрали вие и защо. Нови предложения са добре дошли.

Благодаря.
Palawnik - специалист
За мен лично втория вариант не е вариант.
От гледна точна на изолацията. Тя трябва да е вътре в стаята, а не външна. За вили така се прави. Дали ще е вата, полистирол или нещо друго трябва да е вътре. Потърси из темите тук. Някъде коментирахме на дълго и широко защо се прави така.
За цената. Не съм много в час с цените, но ми се струва доста оптимистично -10 лв. на квадрат. Ако е само за труд може, ама и с материалите нещо не ми се връзва. Освен да си го шпакловаш ти. Струва ми се, че с материала ще иде на около 10-15 лв.
Цената на гипсокартона, ако си го правиш сам може да се включиш и в 15-20 лв.
miroslav_kn - специалист
Според мен ако е да е. Ако нямаш в момента пари изчакай малко докато събереш и си направи гипсокартон и вата. А и съм сигурен че ще се справиш сам. Не е толкова трудно. Така ще ти излезне по евтино някъде към 15-20 лв.на м2.
kabel4e - специалист
Щом е за вила бих ти препоръчал последния вариант. Хем е най евтин, хем ще се справиш сам без майстори. Пък и МДФ ламперията после няма нужда от допълнителна обработка. Не мисля че има значение за качеството на изолацията ватата дали ще е зад гипсокартон или ламперия.
кака Лара - специалист
Отвън има ли някаква мазилка или и там е на тухла?
Варова мазилка+шпакловка за 10 лв/кв.м ми се струва прекалено малко, на мен преди няколко месеца ми взеха 17лв на квадрат само за мазилка, без шпакловка, материалите отделно.....

Иначе според мен най-добрия вариант, при положение, че нямаш изолация отвън, е варова мазилка+вата+гипсокартон
prascho - майстор
Душо, ако нямаш мазилка отвън и отвътре не може да слагаш вата и гипсокартон или каквото и да е крайно покритие. Тъй като ще влиза директно влага отвън във ватата и ще я съсипе. Най-добрят вариант е външна изолация и вътрешно варово покритие за да може стената да поема топлина и по-бавно да изтива помещението. Ако умееш да шпакловаш се допитай до майсторите във форума как стой въпроса с фпс при неизмазана стена или какви са първите стъпки, които трябва да се направят върху стената за да може да сложиш вата. Аз лично се сещам само за едно решение: както ти е неизмазана стената първо трябва цялата да я покриеш с пароизолационно фолио. По този начин вата отвътре навън ще диша и същевременно тъй като тези фолия са хидроизолационни в противоположна посока няма да допуснат да проникне влагата отвън навътре във ватата. Забележка: не знам дали няма да се получи стичане и образуване на влажни точки долу ниско в контактния ъгъл с пода.
Тани - модератор
Прасчо, не можах напълно да разбера каква е идеята ти , но за вила не бих препоръчал външна изолация. Вярно ,че по-бавно изстива помещението , но и по-бавно се затопля , което за вила е неприемливо!
prascho - майстор
Кое точно не разбра:). При дъжд може влага да преминава през тухлата и да увлажнява ватата ако няма мазилка. При наличие на мазилка тя поема влагата и докато стигне до ватата има вероятност да спре дъжда и да почне да съхне мазилката.
Лесоламинат - специалист
С външната изолация пестиш място.Ако се спреш на варианта с вътрешна,то задължително предстенна обшивка с ГК и вата.
manobg - специалист
Здравейте отново.

Тъй като форума не работеше няколко дни се включвам чак сега.

На въпроса по-горе има ли мазилка отвън отговарям с да. Отвън е измазана с варова мазилка но не е щпаклована. Мисля да правя външна изолация по-натам. А на другия въпрос за 10-те лева на квадрат отговарям пак с да защото моя майстор ми зима по 3лв на квадрат а останалото е за материала, 55лв е кубика. Стенните панели мога да си ги слагам сам и тогава не плащам на майстор. Вече съм слагал подобни и става много лесно. Е, ако ти се прииска да смениш цвета става малко по-сложно :)

Относно затоплянето съм предвидил тръби за 5 радиатора + лира в банята и бойлер като няма да слагам котле а камина. Един приятел така топли 2 пъти по-голяма къща без проблеми.

И така очаквам още мнения. Време имам докато почна поне още 2 месеца докато се постопли малко, че сега трудно се работи.
  • 1
  • 2

Тема "Как да си направя стените на вилата ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: