Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
coccinella - специалист
Здравейте!
Може би въпросът ми не е за тук, но ще се радвам, ако някой може да ми помогне със съвет.
Става дума за следното - монолитен блок, старо строителство, изложение с-и, северната страна е крайна за блока, имаше прозорец, който зазидахме с итонг и измазахме от двете страни, от вътрешната страна на северната стена имаме налепен стиропор 0,5 см,фасадата на блока от всички страни е облечена с варовикови плочи за изолация/декорация. Хола ми беше с дървена дограма /доста разкривена/, отопление на климатик и бебешкото пране на сушилника под климатика. Миналата пролет - цялата холска секция, която е разположена на северната стена беше с мухлясало дъно от вътрешната страна, т.е. вътре в шкафовете. Гърба на секцията не е мухлясал, нито пък стената. Тази зима не ползвахме стаята, но пък сменихме дограмата с ПВЦ и очаквам проблема да се задълбочи.
Дали ще избегна завбъдеще подобен проблем, ако обърна секцията на южната стена, а климатика преместя на северната? Струва ми се, че така ще се подобри движението на въздушните маси покрай северната стена. Извинете ме за дългото писане.
velsi - Почетен майстор
Нищо няма да се подобри. Поне докато не смените тези 0.5 см с нормална изолация и предназначението на стаята престане да бъде "сушилня".
coccinella - специалист
Вече няма да е сушилня, бебетата пораснаха. :)
По-дебела изолация ми се струва невъзможна защото секцията сега е на буквата "Г" и късото рамо влиза в ниша. Ако се сложи стабилна изолация на северната стена /дългата част на "Г"-то/ ми скъсява късата част и няма да може да влезе. Ако разделя двете части както планувам, ще се отвори луфт от няколко сантиметра и може да се помисли.
Благодаря ти за отговора.
velsi - Почетен майстор
Става въпрос за поне 3 см изолация. Тогава може да се усети ефект.
stamenov1 - специалист
По добрия вариянт е външна изолация. При вътрешни изолации трябва да има и парен екран за да се избегне конденза.
Ако имаш възможност проветрявай по-често стаята, а може и през комин с розетка-вентилатор, ако имаш такъв.
Другия вариант е да ползваш влаго уловител, химически или електрически. Сега са ги напускали на доста места.
Не допирай секцията плътно до стената, а може да се пробият на долния и фриз отвори с фрезер за панти, върху които да сложиш декоративни решетки за да се получи циркулация на въздух зад секцията.
Успех, мухъла се гони трудно.
Mori - специалист
За вътрешна изолация ползвайте XPS, тъй като не пропуска водни пари към стената, освен това е и значително по здрав механично. Фугите между платната е добре да се напълянт с полиуретанова пяна, а не с лепило. Дебелината е ....колкото повече, толкова по-добре. Конденза е функция на количеството водни пари във въздуха и температурата. По наситен с пари въздух= конденз при по-висока темп. Така че никакво сушене на дрехи в стаи...особено при ПВЦ дограма, щото няма изолация дето да ви спаси от гъбясване.

Тема "северна стена - мухъл в гардероба" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: