Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Robert - специалист
Предстои ми смяна на дървената дограма с нова PVC, цветна. Апартаментът е тухлен и има изляти циментови первази пред всики прозорец. Фирмата за дограма ми предлага алуминиеви водобрани /первази/ отвън с цел по-добро уплътняване и отвеждане на водата при дъжд.
Моят въпрос е има ли необходимост от такива водобрани в конкретния случай и кой вариант е пай-добър от гледна точка както на качество /да не пропуска вода и влага/, така и на дизайн и средства от следните варианти:
- гранитогрес или терикота
- алуминиева дъска
- мрамор или гранит
или просто да си остане така със циментовия перваз добре уплътнен
Master_Kenobi - V.I.P.
То зависи в какво състояние ти е перваза и правил ли е до сега проблеми.
Ако е в добро състояне, ако не целиш някаква различна от десегашната естетика, ако добре се уплътни към новата дограма...
Зависи и дали прозорците са под балкони или на фасадата...
Та, ако... няма смисъл да се набутваш и за первази.
Те, фирмите, са за това - да предлагат. :-D
Пък ако има проблем, первази може да си сложиш и по-късно.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Щом дограмаджиите го предлагат (рядкост), новият перваз ще го монтират директно под прозореца. никакво подливане и подлизване няма да има. Инак , сещате се, новата дограма всъщност не ляга върху стария перваз и кой, как ще обърне не се знае. Нали така?
Robert - специалист
В случая става въпрос за захващане със видии от самото PVC, а не за подпъхване под самата дограма. Подобно подпъхване предлагат за вътрешните первази, кито смятам да монтирам.
mladkal - майстор
Роберт, това с какво да го направиш си е изцяло по твой избор и въпрос на финансови възможностти. Правил съм на майка ми, на тъща ми и на приятели и по трите предложени от теб материалови варианта. Последният път, когато го правих се натъкнах на една фирма - тук в Стара Загора, където продават подпрозоречни дъски в разни десени и разни размери.

За да не бъда обвинен в реклама останалото го пращам на ЛС

Успехи!

последната промяна бе направена от автора поради допуснати правописни (печатни) грешки
Последна промяна от mladkal на ср окт 07, 2009 6:10 pm, променено общо 1 път.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Robert написа:
В случая става въпрос за захващане със видии от самото PVC, а не за подпъхване под самата дограма. Подобно подпъхване предлагат за вътрешните первази, кито смятам да монтирам.
"Zaхващане с видии за самот певеце, а не подпъхване под дограмата"
Що ми се чини, че това предопределя отказ от такъв перваз...
tarlyo - специалист
Има си начини ППД-то да влезе под прозореца. Повдигащ профил се слага под прозореца, за който се захваща отвън АЛ ППД, а отвътре до него се допира и захваща към касата вътрешна ППД. И не е скъп.
MASTER - специалист
:lol: Още по просто

Вътрешната ППД :-D се монтира с винтове под прозореца, а външната алуминиева под прозореца, но винтовете се навиват в вътрешната ППД :-D
Това върши работа ако не ви се намира някое старо парче стъклодържател или комарник за повдигащ профил

Кой идиот е измислил тези съкращения и наименования ППД и повдигащ профил :? :lol: :lol: :lol:
PPP - специалист
Вземи това, което ти предлага фирмата, няма да сбъркаш. При мен е така, с цветна дограма съм и отвън с алуминиеви первази. Много съм доволна. На мен проблемът са ми вътрешните первази, защото не мога да харесам подходящи, не искам с цвета на дограмата, затъмнява ми се стаята.... :sad:

Тема "Подпрозорачен перваз-какъв да е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: