• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Хора здравейте. Нов съм във форума (в смисъл че не съм писал много)а и във строителството. Искам много да се науча да шпакловам. За сега мисля да се пробвам вкъщи в коридорчето. След това мисля да си намеря втора работа някъде като помощник колкото да се уча и след тва да си работя сам (имам впредвид като майстор) Но за сега проблемацията е коридорчето. Значи кофтито е че има много места където маламашката не може да влезе за да се изглади. Говоря за пространствата м-у касите на вратите(щото са издадени със около 20мм.) и стените. има места където тва пространство е със широчина около 70-80мм. Въпроса ми е как се шпаклова там и има ли някъде в нета да го видя как става. Благодаря предварително. Надявам се тук да не сте мноо антинастроени срещо жадните за знания новаци. !!!
prascho - майстор
Описаните от Вас участъци се шпакловат с шпакла. Има различни размери шпакли в зависимост от проблематичните места. Инструмента можете да намерите по магазините и складовете.

Успех
Стефан - майстор
Лошо нема! Всеки е бил новак, и е започнал да се учи на нещо си. Но така с описване не мисля, че ще стане. Първо трябва да погледаш как става, после да пипнеш собственоръчно. Е, няма да се получи от първия път, но с повече упоритост и желание ще стане.
Успех!
rendo - специалист
Не съм голям шпакловчик но бих ти дал съветите посредством които аз се учих ...

1-во захванал си се с теснотия и чупки - които са смърт за новака (казвам гп пт личен опит)

2-ро ако имаш приятели които работят това просто отиди да ги погледаш 1-2 дена поне да хванеш някакъква идея как се подготвя терена за работа кой матерял за какво се използва как се бърка как се разрежда и за какво е походящ кой матерял с каква шкурка се шкури и такива чисто технологични специфики...

Всичко следващо е въпрос на опит ...

Имах един колега който правеше подобни неща като тези малки участъци с кухненски нож имаше си шпакли но предпочиташе с ножа ... всичко е въпрос на човека

Предложението ми е след като "вденеш" кой матерял за кво е хвани една стена без много чупки и я шпакловай след което остави я да изсъхне хубаво и след това я изшкури държейки една лампа докато шкуриш и сам ще разбереш грешките си ...

Повече идеи не бих могъл да ти дам тъй като нещата за които трябва да гледаш не могат да се обяснят а трябва да се видят тъй като има и неща които не се въждат на пръв поглед а примерно чак след боядисването но просто действай смело и си шкури сам така ще разбереш за какво става дума след което ходи чиракувай на някой майстор половин година и ще можеш да ходиш по обектите без да те бият някъде заради работата ти :)

Успех и сполай първите 10 пъти ще се псуваш много от сътвореното от теб и то не докато шпакловаш а докато шкуриш :lol: :lol: :lol:
masterval - майстор
Топ гън,
сигурно вече си се научил да шпакловаш, но да споделя един номер, който правя при "обръщане на дограма".
Мериш дълбочината, в твоя случай тя (казваш) е 20 мм. А широчината ти е например 80 мм.
Взимаш парче ламиниран МДФ и изрязваш от него такова парче, че да се получи зъб 20х80 мм (може да бъде по-тесен).
Това парче може се използва за нанасяне на материал, а може и за циклене (говоря за гипсова шпакловка).
Стефан - майстор
Аз нещо не разбирам за какви шкурки говорите. Тук виетнамците шпакловат, без да шкурят. Лично съм проверявал след тях, и равнинността им е по-малко от 1 мм на 2,5 м стена. Гипсова шпакловка. На вид е синьо-сиво-бяла, много здрава. Ако се наложи след тях да се разбива гипса, трябва къртач. Гледал съм как бъркат гипса, колко време и как престоява, .... Явно е майсторлък. Истински :lol:

И най интересното е, че не променят цената - 3 лв/кв. м. И в момента е такава. И не се съобразяват нито със строителния регистър, нито със стандарта. Явно, щото не са българи :?
rendo - специалист
Еййй значи може да се разчита че е минато с шублер щом стефан казва.....

Да факт е приятелю има много големи майстори .... Гипсата е много голям майсторлък но няма неравности защото те работят на мастари и майки и циклят стените с мастара така че трудно се появяват драскотини а и когато работиш на дебелина 1,2 см е ясно а когато работиш примерно на колор кит играеш на 2,3 мм и всяко едно камъче те прави деруга

Просто все едно да кажеш че след като е мазано ще ти излизат пърченца от тухлата отгоре няма как е същото е .....
Стефан - майстор
rendo,
Май не си разбрал. Тия виетнамци, които аз съм виждал, работят само с правоъгълната шпакла, никакви майки и мастари. Трудно е да се повярва, но аз вярвам на очите си. Имаше дебелини от 3 мм, до 3 см. И никаква неравност след завършването.
rendo - специалист
И работят на 3 лв ..... чесно казано нещо не ми се вярва стефане

Ако ли не тези умират от глад

виждал съм само 1 гипсаджия след който не се шкури той е познат тук в София- мисля че и той е виатнамец или китаец виждал съм го да прави 48 кв/м таван на хол равен до милиметър без да се шкури но цените му започваха от 10 лв/кв/м нагоре (информация от преди година и половина)

Някакси не се вързва тва при положение че са толкова неравни стените той за 1 ден не може да ти направи повече от 10-15 кв/м което е 30~45 лв на ден което разделено минимум на 2-ма души е по 15-20 лв на ден .... някакси не върви майстор да седи на 20 лв тук в софия общаците който само шкурят и бъркат матерял са на по 30 лв надник

Но все пак всеки сам избира на какви цени ще работи и спрямо качеството и времето за което работи или си намира клиенти или не
  • 1
  • 2

Тема "Шпакловане на малки пространства." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: