Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Akulata - помощник
Братя и сетри, дайте съвет!........
..... Но първо малко предистория: Преди няколко години правих вътрешна изолация със стиропор 1см, който купих на рула от Метро. Купих и съответното лепило, което ми препоръчаха от..... вече не знам кой магазин. Та мислех, че ще мога да налепя стиропора, както се лепят тапети.......... ДА, ДА,...... АМА НЕ! Голям зор видях! Стиропора постоянно се отлепяше, все се стремеше да добие първоначалната си увита форма. Абе криво ляво го залепих. Но сега, на места не е залепен добре към бетона и е подкожушен. Крепи го тапета над него. Плюс това на доста места се появи мухъл от конденза, което говори, че изолацията е недостатъчна.
Сега правя ремонт и съм решил да я подлепя тази изолация към бетона и да сложа допълнително върху нея стиропор, но този път не руло, а на листове. Съответно, за да се подсигуря отвсякъде, след като подлепя старата изолация и като залепя новата ще притегна двете изолации към бетона с дюбели за изолация. Та молбата ми е, ако знаете някакво подходящо лепило за стиропор-бетон и стиропор-стиропор. И по възможност да оптимално скъпо..... защото си спомням, че преди години като лепях тези сиропорни рула с онова лепило, май лепилото ми излезе по-скъпо от стиропора.
Благодаря ви предварително на всички!
vladtod - специалист
ако не си мазал стиропора с лепило мисля причината е в това,аз ползвах обикновен Мурексин гребен на стената и тънка шпакла на листа.
ribnikolaevi - майстор
Според мен имаш нужда от по-подробно запознаване с темите за топлоизолации. Прочети ги внимателно.
Няма да махнеш мухъла със вътрешна ТИ, а напротив.
8180 - майстор
ribnikolaevi написа:
Според мен имаш нужда от по-подробно запознаване с темите за топлоизолации. Прочети ги внимателно.
Няма да махнеш мухъла със вътрешна ТИ, а напротив.
Абе не е съвсем точно - четене действително си трябва.
За стария мухъл да - трабва да се премахне някак.
При вътрешна изолация със стриропор, трябва най-вътрешното покритие да има пароизолационни свойства - PVC тапет, "НЕдишащ" латекс, грунд или шпакловка с такива свойства и т.н.
За марки не съм компетентен - те всичките се надпреварват да ги обявяват за "дишащи", а в случая е необходимо обратното.
Това е в резюме.
Хубаво е да се помисли и за прилежащите вътрешни повърхности - стени, таван, които на 50см. и повече от външната стена ще останат студени.
Akulata - помощник
Благодаря ви!
Забравих да спомена, че над стиропора възнамерявам да сложа гипсокартон, който да го захвана към бетона с дюбели за изолация. Какво ще кажете за тази технология.... Само не ми се смейте, ако пиша глупости.
И друго искам да попитам? Чувал съм за топлоизолиращи бои Термошилд.... или нещо такова се казваха. Аз малко съм скептик относно рекламата, че намаляват топлинните зегуби до 20%, но нейсе..... Та съм решил да боядисам на 50 см с такава боя стените, перпендикулярни към изолирата. Имате ли някакво мнение. Някой да се похвали или да се оплаче от тази боя? Абе цялата задача е..... да повиша повърхностната температура на стените над температурата на кондензация на водните пари в помещението.... ама как :?
ribnikolaevi - майстор
Задачата е добра, но като слагаш изолацията реално понижаваш температурата от вътрешната страна на външната стена. Парата от въздуха в стаята отива там и ... кондензира.
После имаш мухъл и т.н.
8180 - майстор
Akulata написа:
Благодаря ви!
Абе цялата задача е..... да повиша повърхностната температура на стените над температурата на кондензация на водните пари в помещението.... ама как :?
Еми с достатъчно топлоизолация.
Термошилдът, по данни от доставчиците, "повишава" температурата на стената ок.2-3оС - рядко това е достатъчно.
При вътрешна топлоизолация (както писах), точно за да се избегнат ефектите, споменати от ribnikolaevi, трябва да се прекрати достъпът на парите от вътрешния въздух до студените повърхности.
Гипсокъртонът не върши тази работа.
Освен споменатите по-горе възможности, добро решение е използването на XPS или найлон веднага зад гипскартона.
spec - специалист
Akulata написа:
Забравих да спомена, че над стиропора възнамерявам да сложа гипсокартон, който да го захвана към бетона с дюбели за изолация.
Предполагам говориш за стените, не за тавана?
Ако е така, то дюбели не са ти необходими - направо ги залепвай.
Така ще можеш и да си изпраивш стените, ако е необходимо.
Akulata - помощник
Идеята за найлон под гипсокартона е много добра и реализуема! Благодаря ти 8180. А какво е това... XPS.... Срам ме е че питам,..... ама толкова видове и модели нови материали и наименования има, че едвам мога да им хвана края кое за какво се използва. Навремето, когато аз се майстореех... имаше само.... цемент, пясък, вар, стиропор, талашит, фазер, С200, болкит, пирони...........
pipbel - майстор
Akulata, XPS си е най-обикновено фибранче, както и други търговски имена ,ама все за екструдиран пенополистирол става дума, за разлика от стиропора, който се води EPS - тоест експандиран.
Както 8180 спомена фибрана (XPS) си е добро решение и е по4ти с качества на пароизолация, така че смело с него за вътрешна изолация.
Бих ти препоръчал да лепиш на стените поне с 3 см дебелина.a и 5см да сложиш - няма лошо, ама по-доброто решение е отвън, обаче там с ЕПС.

Тема "Подходящо лепило за стиропор-бетон и стиропор-стиропор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: