Съвети за начинаещи готвачи.
Justy - майстор
W123 написа:
За обръщането има един пениз.Слага се на скарата и след половин-една минута се врътва на другата си страна.По този начин тази която е била отдолу се е запекла лекичко и не позволява толкова бързо да избяга сока от самото месо.А ако трябва да стане бързо за няколко часа,в самата марината се използва и малко алкохол например водка.Ако има време,поне един ден освен олио,горчица и подправки се забърква и малко кисело мляко.
Абсолютно вярно. В теорията на сушилни и пещни процеси се изследва движението на влагата по и срещу температурния градиент. Ама сега ще си говорим за пържолките. Именно запичането от двете страни в началото оставя сока " запечатан " и мръвките остават сочни.
Начукването не е задължително. Зависи как са рязани пържолите - по или напреко на мускулните влакна. Основната цел на начукването е разкъсване / деструктиране / на дългите влакна. Затова и е задължително при телешкото - то е най дълговлакнестото месо.
myrchak - специалист
n_a написа:
bjohnev написа:
n_a, не знам по какво си профи ;-) (без да се сърдиш), но дано да е в готвенето, а не в скарата.
Аз като дърт скараджия да ти кажа, че пържоли се обръщат само веднъж. Ако почнеш да ги въртиш като чеверме си губят хубавата раирана окраска!
Трика е, да уцелиш момента за обръщане така, че да не останат сурови, както и да не станат пък твърде сухи...
Няма какво да се сърдя. Това ми е работата. И много добре си я върша.
много е важно кога се солят !!!!!!!!!!!!!!!11
иначе гьон! -накрая !
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Ами... малка тайна... точно преди скарата се топва в олио с подправки и сол.
Абе... добре, че сутрин апетитът ми (за ядене), го няма!
solo5 - майстор
най-много обичам да мариновам пилешкото в соев сос :roll:
после се топи в устата :roll:
silllveto - Майсторица
Аз предпочитам прасето, но на един пикник приятелка беше мариновала пилешки шишчета във водка, черен пипер и лук и беше несравнимо. В комплект с печени в жарта картофи със заквасена сметана...ммм.

Правила съм и пиле с горчица и бира + черен пипер, но прибавям и лъжица-две сметана.
Аз ги мариновам с чер пипер, пикантина, соев сос.
Чаро - Акълия
Прясно мляко и горчица. Цяла нощ. Свинските ребърца стават ммммм.
В бързината готова подправка, чер пипер и сол (ако в подправката няма)
Начукването се прави, за да се разкъса съединителната тъкан в месото. Не е нужно да се прави на кайма. Почуква се лекинко, там дето има жилки или дебели мускулни влакна. Скарата загрята,намазана. Обръщане в началото да хване коричка. От там ...кой както знае. Аз ги правя, на слаб огън, повечко време.
Все пак трябва и да се пие.... :-D
Йенска тенджерка... или повечко тенджерки. Са няма да паля скара за 2 пръжки я.
Ай :partyman: че ми изтече лигата....
Между другото, много ми допада напоследък, патладжанче, тиквички- на филиики,чушчици на ленти, гъбки. Леко запечени, между пържолките.....ауу отивам да готвя....
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
И тиквички. Бе май секакъв зеленук на скарата...
А! Писал си тиквички. Старо око, недовиди...
Чаро - Акълия
Не бре, такъв ми е краснописа! :wink:
Те тиквичките стават по-вкусни и от мЕсото даже.
Ама айде, че темата е за пържоли...

Тема "Питане за пържоли" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: