• 1
  • 2
Съвети за начинаещи готвачи.
damian_7 - специалист
Тази последната рецепта трябва непременно да я пробваме :prost:
Майостор Баце - напреднал
Пробвайте и тази рецепта, няма да съжалявате :o
“Селедка под шубой”

Инградиенти:
3-4 филета”натурална сельодка” от Билла, 1 глава лук, 2 картофа, 1-2 твърдо сварени яйца, 1-2 морков, 1 гл. цвекло, майонеза.
Моркови, картофи, яйца и цвекло се сваряват.

Селедка се нарязва на малки парченца. Разстила се по дъното на плитка салатница.
Лука се нарязва на много тънки колелца и се залива с вряла вода/така не горчи/, водата се излива веднага, и лука се разтила върху сельодката. Намазва се с майонеза.
Следват: пласт картофи, пласт яйца, пласт моркови, най-отгоре пласт цвекло /всичките продукти изстудени, почистени и рендосани на едро ренде, като всеки пласт се посолява малко и се намазва с майонеза/. Да се консумира след престой 2-4 часа в хладилника.

Прикачен файл

osnovnoe_zakuski_12_b.jpg
osnovnoe_zakuski_12_b.jpg (106.49 KиБ) Видяна 10439 пъти
jakuzi - специалист
asinka написа:
Зелето-добре, ще го слагаме на туршиите, ама цвеклото как се консервира-един господ знае :?

Изображение


Айде, кулинарите, помагайте :)
Рецепта на мама
Продукти
5-6 бр.цвекло
1 чаена чаша оцет
1 суп.лъжица сол
2 суп.лъжици захар
2 скилидки чесън

Направа
Цвеклото се почиства от корени ,дръжки измива се и се вари в тенджера,налива се вода колкото да покрие цвеклото. ( като боднеш с вилицата ако е меко значи е сварено).След това премествате цвеклото в съд където да изтине.Почистват се листата.Разрязва се на резени или кубчета.Прехвърлят се в съда в които беше сварено цвеклото( не сте изхвърлили водата нали ...).Добавяте гореописаните подправки-сол,захар,чесън,оцет.След това съда остава да предстои 8-10 часа в хладилника.
Ако не желаете веднага да се консумира тогава в буркани.
Преди да похапнете е желателно да добавите малко зехтин.
Еклектик - специалист
Единият от начините, който практикувах е бе в края на есента да заровя цвеклото в щайги със стерилизиран пясък /пресят и промит няколко пъти с вряща вода/ и да го държа в мазето при температура около 6-10 градуса. Но откровено сурово не ми харесва макар че е по-полезно. Правил съм с миксера коктейл от сурови моркови и цвекло с добавка от мед и лимонов сок. Е, ако някой ми понася по три пъти на ден чаша от тази напитка, добре, но иначе е трудоемка работа.
На практика е по-лесно да се стерилизира. Стандартна процедура - нарязва се на шайби -2 мм, или на кубчета, пълни се буркана догоре сипва се вода, супена лъжица/ 15 гр./ сол, супена лъжица оцет и кафена лъжичка захар. Стерилизира се 45 минути и през зимата е готово за всякакви салати, предястия и гарнитури.
  • 1
  • 2

Тема "Червено цвекло и зеле -въпроси за супер кулинари :)" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: